Türk Lirası’nın Kaybı Yüzde 30’a Yaklaştı

Türk Lirası’nın Kaybı Yüzde 30’a Yaklaştı

Bankalararası piyasada dolar piyasaların kapalı olduğu gece yarısında dolar 5,4250 ile yeni rekorunu kırdı. Kur bu sabahta 5,25 civarlarında seyretmekte.

A+A-

Dolar/TL, ABD Türkiye ilişkilerinde artan gerilimle ABD'nin İran'a karşı yaptırımlarının Türkiye ekonomisine etkileri ile alakalı endişeler ve bu süreçte para politikası hakkında soru işaretleri ile dün piyasaların kapalı olduğu gece yarısında 5,4250 ile tarihi zirvesine erişti.

Kayıp Yüzde 30’a Yaklaştı

Dolar bu sabah ise 5,25'in üstünde bir hareketlenme içindeydi. Şu saatlerde ise 5.22 bandına geriledi. TL'nin yılbaşından beri dolar karşısındaki değer kaybı ise yüzde 30'a yaklaştı. Euro/TL de dün 6,2509 ile yeni zirveyi görmesinden sonra bugün 6,07-6,08 civarında işlem görmekte.

ABD Hazine Bakanlığınca açıklanmış olan yaptırım kararının ardından 2 ülke arasındaki diplomatik görüşmeler ile alakalı olarak belirli konularda ön mutabakat sağlandığı ve sürecin daha ileri taşınması için Ankara’dan bir heyetin bir iki gün içerisinde Washington DC’ye gideceği duyruldu. Dün tarihi zirvesini test etmiş olan dolar/TL bu haberden sonra yönünü aşağı çevirse de rekor seviyelerde hareketine devam etmekte.

Yerli yatırımcının dün satış tarafından çekilmeleri sonucunda dolar/TL’de gözlenmiş olan sert yükselişe karşılık TCMB dün zorunlu karşılıklarda (ZK) rezerv opsiyonu mekanizması (ROM) çerçevesinde döviz imkânı oranının üst sınırının yüzde 45’ten yüzde 40’a düşürüp 2.2 milyar dolar tutarında dövizi bankaların kullanımına geçirmek üzere adım atmıştı. Karardan sonra ilk etapta dolar/TL gerilemiş olsa da Merkez Bankasının bu adımı da işe yaramadı ve kur illikit piyasada hızlı yükselişine devam etti.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.