Şahin Tin'den Afrika İzlenimleri

Şahin Tin'den Afrika İzlenimleri

Şahin Tin'den Afrika İzlenimleri

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Batı Afrika ülkelerini kapsayan ziyaretine eşlik eden AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin izlenimlerini paylaştı. Şahin Tin; “Afrika ülkelerine dost ve kardeş elimizi uzatıyor, işbirliği temelinde tarihe not düşüyor ve Afrika’da yeniden doğuyoruz” dedi.

 

AK Parti Denizli il teşkilatının her hafta mutat olarak düzenlediği il yönetim kurulu toplantısına katılan AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Cumhurbaşkanı’nın Batı Afrika ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretlere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali’ye düzenlenen resmi ziyaret ve temaslara eşlik ettiğini hatırlatan Milletvekili Şahin Tin; “Türkiye, Afrika ilişkilerinin tarihine baktığımızda 10’uncu yüzyıla dayandığını görüyoruz. Bizler Türkiye olarak Afrika ülkeleriyle eşit ortaklık ve saygıya dayalı bir iş birliği geliştirmek için yola koyulduk. Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali’de karşılaştığımız tablo bizleri son derece mutlu etti. Bölge halkının ülkemize ve liderimize duyduğu yoğun sevgi ve coşkusu bizleri gururlandırdı. Ziyaret ettiğimiz Afrika ülkesi liderlerinin Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı ve ülkemizi İslam dünyasının sesini duyuran bir lider olarak görmesi de sorumluluğumuzun ne kadar büyük olduğunu açıkça ortaya koyuyor. FETÖ Okullarının Maarif Vakfı’na devri konusunda da Afrika Ülkeleri ile var olan işbirliğimiz kararlılıkla sürüyor. Bu konuda ziyaret ettiğimiz ülkelerin girişimleri, çaba ve gayretleri bizleri son derece memnun etmektedir” dedi.

 

 “DOST VE KARDEŞ ELİMİZİ UZATIYORUZ”

 

Afrika’nın artık sömürgecilerden kurtularak açılım sağlaması gerektiğini söyleyen Milletvekili Şahin Tin; “Türkiye olarak Afrika ülkelerine sadece dost ve kardeşlik elimizi uzatıyoruz. Biz Batı’nın yaklaşımına uygun bir yaklaşımı asla doğru bulmuyoruz. Sömürü düzeninin artık son bulmasını istiyor ve bu anlamda yapılması gerekenleri yapıyoruz. Afrika ülkeleriyle var olan ilişkilerimiz ile uzun vadeli işbirliğini kurmak ve daha da geliştirmek için Cumhurbaşkanımız nezdinde gerçekleşen bu temaslar son derece olumlu havada geçti ve verimli sonuçları beraberinde getirdi” dedi.

 

“CEZAYİR, AFRİKA’NIN İSTİKRAR ADASI”

 

Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticari ortağının Cezayir olduğunu söyleyen Milletvekili Şahin Tin; “Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olan Cezayir ile başlayan resmi temaslarımız bölgede geleceği inşa etmek adına önemli antlaşmaların yapıldığı güzel bir havada gerçekleşti. Cezayir ile var olan 3,5 milyar dolarlık ticaret hacmimizi en kısa zamanda 5 milyar dolara çıkarma konusunda önemli adımlar atıldı. Türkiye ve Cezayir’in potansiyeline bakıldığında oldukça güçlü ve yeterli bir birikime sahibiz. Önemli olan bu birikim ve potansiyeli doğru ve verimli bir şekilde kullanabilmek. Bu açıdan bakıldığında bölgede yapılacak olan yatırım hamleleri ve ticari işbirlikleri iki dost ve kardeş ülkeye büyük kazanımlar sunacaktır” dedi.

 

“MORİTANYA’DA POTANSİYELİ VE TECRÜBEYİ BİRLEŞTİRECEĞİZ”

 

Milletvekili Şahin Tin, Cezayir temaslarının ardından Moritanya’ya gerçekleştirilen ziyarete ilişkin ise şunları kaydetti: “Türkiye olarak TİKA vasıtasıyla sağlık, tarım, medya ve insani yardım gibi alanlarda Moritanya için önemli olan bir projeyi hayata geçiriyoruz. Yeterli mi? Elbette değil. Daha da artırmak için gerekli olan adımları atmak durumundayız. Ayrıca Moritanya ile Cumhurbaşkanımızın deyimiyle “kazan-kazan” esasına dayalı bir birlikteliği oluşturmamız mutlaka şart. Moritanya başta madencilik sektörü olmak üzere bazı sektörlerde önemli bir potansiyele sahip. Türkiye’nin de bu sektörlerde ciddi bir tecrübesi var. Turizm, tarım, ekonomi ve madencilik alanlarında imzalanan anlaşmalar iki ülke arasındaki ilişkilere de ayrı bir güç katacaktır.”

 

“PARLAMENTOLAR ARASI DOSTLUK GRUBU KURULUYOR”

 

Senegal’in Türkiye için stratejik bir ortak konumunda olduğunu söyleyen Milletvekili Şahin Tin; “Senegal’de Türk firmalarının yaptığı eserler ve yatırımlar göz kamaştırıyor ve ciddi bir iz bırakmış durumda. Senegal’deki dev projelere Türk müteahhitlerimiz imza atıyorlar. Sadece Türkiye’nin potansiyelinin değil aynı zamanda Senegal’in de Türkiye’de potansiyelinin tanıtımı son derece önemli. Bu bölgede ticaret hacmimizi yükseltmenin yanı sıra onu ayakta ve dengede tutmamızda bir o kadar önemli. Bu anlamda uzun vadeli işbirliği planlarımızı hayata geçirmek için çok önemli antlaşmalara imza atıldı. Senegal Türkiye’nin bir kara gün dostu olduğunu 15 Temmuz’da ispat etmiştir. Senegal Devletiyle olan ilişkilerimizi daha da üst seviyeye taşımak adına Cumhurbaşkanları düzeyinde yapılan görüşmeler neticesinde Parlamentolar arası Dostluk Grubu kurulması kararı alındı. Ayrıca Türkiye Senegal Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı olarak iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinde hizmet etmekten dolayı da büyük onur duyacağım. Bu tarihi sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmek için gayret edeceğim” dedi.

 

“ANLAŞMALAR İKİLİ İLİŞKİLERİMİZE YENİ BİR İVME KAZANDIRACAK”

 

Afrika ziyaretinin son durağı olan Mali temaslarını ise “tarihe damga vuracak” ziyaret olarak nitelendiren Milletvekili Şahin Tin; “Mali terör konusunda uzun yıllardan beri büyük acılar yaşayan bir ülke. Terörden beslenen Avrupa ülkeleri maalesef bu bölgede yaşayan halklara karşı hiçbir zaman samimi olmadı. Bölge halkını baskı ve zulümlere terk edip, terörizmin durdurulması konusunda hiçbir adım atmadı. Ancak Türkiye olarak terörle mücadele konusunda her zaman Mali’nin yanında yer almaya devam edeceğiz. Bununla birlikte ülkemizde birçok Mali’li öğrencimizi Türkiye bursuyla okutuyoruz. Türkiye ve Mali arasında balıkçılık sektörü başta olmak üzere ekonomi, enerji, sağlık, eğitim, bilişim, diplomasi ve spor alanlarında çeşitli anlaşmalar imzalandı. Bu anlaşmaların da ikili ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracağına ve yararlı sonuçlar doğuracağına yürekten inanıyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.