Çal’da Çiftçi’nin Hali Perişan

Çal’da Çiftçi’nin Hali Perişan

Geçtiğimiz ay ülke çapında meydana gel yağış ve dolu Denizli’de de etkisini göstermiş ve bazı ilçelerdeki ekili alanlara büyük zarar vermişti. İşin maddi boyutu ortaya çıkmaya başladı.

A+A-

Son yağışların ardından Türkiye’nin hem sofralık hem de şaraplık  en güzel üzümlerini üreten Çal ilçesinde işler kesat. Meydana gelen aşırı yağışlar ve özellikle dolu sebebi ile bağların çoğunda mildiyö hastalığının görüldüğü ifade edildi ve üzümlerin hemen hemen hepsinin çürüdüğü öğrenildi.

Denizli ilinde geçtiğimiz bir aydır meydana gelen aşırı yağışlar Çal ilçesinde büyük zarara sebep oldu. Yağmurdan en çok etkilenen ilçelerin başında gelen Çal’daki üzüm üreticilerinin hali perişan. Aşırı yağışlar  ve beraberindeki dolu felaketi,  ekili alanlara büyük hasar verdi ve üzüm bağlarının, nem oranını yükseltmesi ile bağlarda hastalık çıkmaya başladı.

 Hasat Yapılamayacak

“ Mildiyö ” adı  ile bilinen hastalığın bulaşmış olduğu pek çok üzüm bağında hastalığın, ilaçlama yapılmasına rağmen hızlı bir şekilde yayıldığı dile getirildi. Üzüm üretimi yapan çiftçilerin çoğunluğunu etkilemiş olan hastalık sebebi ile bu sene hasat yapılamayacak. Bunun yanında hastalığın salgın ve dirençli olması sebepleri çiftçileri seneyi de düşünmek zorunda bırakıyor.

Çal Tarım İlçe Müdürlüğü, aşırı yağışlardan sonra bir anda sıcaklığın yükselmesi ile hastalığın hızlı bir şekilde yayıldığını ifade ederek, ilçe çapında uyarı ve yapılması gerekli olanların bulunduğu bazı listeler astı .

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.