Çal'da Bu Gelenek 8 Asırdır Devam Ediyor

Çal'da Bu Gelenek 8 Asırdır Devam Ediyor

Denizli'nin Çal İlçesinde 842 yıldır devam eden Sudan Koyun Geçirme Festivali bu sene de 27 ile 28 Ağustos tarihlerinde yapılacak.

A+A-

Denizli Çal Belediyesinin organize ettiği Aşağıseyit Sudan Koyun Geçirme Festivalinin tanıtını için yapılan görsel tanıtımında Denizli Bayram yerinden 15Temmuz Şehitler Meydanına yürüyüş düzenlendi.Yürüyüşe Çallı koyun sürü sahipleri ve çoban köpeklerinin kortej yürüyüşü vatandaşlardan büyük ilgi gördü.Vatandaşların ve festivale katılacak sanatçılarında bu görsel şölene katılması ayrı bir renk kattı.

Çal İlçesi'nin Aşağıseyit Mahallesi'nde 842 yıldır yapılan sudan koyun geçirme etkinliği, bu yıl 27-28 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Çal Belediyesi'nin düzenlediği UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne aldığı etkinliğin tanıtımı için Denizli kent merkezinde kortej yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe Çal Belediye Başkanı MHP'li Fethi Akcan, organizasyon komitesi üyesi ile koyun yetiştiricileri ve ilçeden vatandaşlar katıldı. Bugün yaşanan terör olayları nedeniyle kortej yürüyüşüne katılanlar 'Terörü Lanetliyoruz' pankartı ve ellerinde Türk bayraklarıyla Bayramyeri Meydanı'ndan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nı takip ederek 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'na kadar yürüdü. Kortejin önünde ise etkinlikte Menderes nehrine atlayacak sürü başı koçlar ile kangal köpekleri de yer aldı. Yürüyüşte kınalı koçların ve kangal köpeklerinin yer alması bulvardan geçen vatandaşların ilgisini çekti. Kangal köpekleri ve koçlar meydandaki Denizli Horozu heykelindeki havuzdan su içti.

 BU SENE 843.üncüsü YAPILACAK

Sudan koyun geçirme etkinliğinin bu yıl 843. kez düzenleneceğini söyleyen Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Türkiye'nin bugün teröre 14 şehit verdiğini belirterek terörü lanetlediklerini söyledi. Bu toprakların her zaman Türk yurdu olarak kalacağını belirten Akcan, "Ülkemizde bugün yine 14 şehidimiz var. Türk milleti, kurbanlık koyunlarını süslerler, Allah'a kurban ederler, Türk milleti de evlatlarını bu vatana kurban diye başına kına yakıp gönderirler. Cephede vatan toprakları için şehit olan kınalı koçlar gibi bizler de koçlarımızı kınaladık, 843 yıllık geleneğimizi canlandıracağız. Bu topraklar üzerinde karışıklıklar getirmek isteyen şer güçlere karşı bu toprakların Türk toprağı olduğunu, bundan sonra da Türk toprağı olarak kalacağının en büyük kanıtlarından biri de 843 yıllık bu gelenektir. Ben bundan dolayı, bu geleneği bugüne kadar getiren herkese çok teşekkür ediyorum. Ey Türk Milleti, Yörükler, Türkmenler, birlik ve beraberlik içinde bütün geçmişimizi yad ederek, hep birlikte gönül gönüle vererek geleneklerimizi sürdürüp bu toprakların Türk toprağı olarak kalması için elimizden geleni yapacağız. Bugün cephede askerlerimiz şehit oluyor, biz de şehit olmak için kınalı koçlar gibi hazırız" dedi.

 BAŞKAN AKCAN : BÜTÜN DENİZLİ HALKI DAVETLİMİZDİR

Başkan Akcan, gelecek hafta sonu yapılacak etkinliğe tüm Denizli halkını davet etti. Aşağıseyit Mahallesi'ndeki etkinlik Selçuklu komutanlarından olan Ali Gazi'nin türbe ziyaretiyle start alacak. En güzel kuzu, en güzel koç, çoban köpeği, ev köpeği ve çoban kıyafeti yarışmaları düzenlenecek ve yöresel sanatçılar konser verecek. 28 Ağustos Pazar günü ise sudan koyun geçirme yarışmaları saat 07.30'da Aşağıseyit Mahallesi'nin Köprübaşı mevkiinde başlayacak.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.