Günün Menüsü
Fırında Patatesli Ispanak
Fırında Patatesli Ispanak Tarifi İçin Malzemeler
400-500 gr ıspanak,
1 kg patates (5-6 adet),
300 gr kıyma,
1 adet orta boy soğan,
1-2 diş sarımsak,
1 çorba kaşığı salça,
Tuz,
Karabiber,
Toz biber,
Acı pul biber(isteğe göre),
Üzeri İçin:
Tereyağı,
1 fincan galeta unu,
Kaşar peyniri,
2-3 adet kırmızı veya yeşil biber.
Sosu İçin:
1 kahve fincanı süt,
2 adet yumurta,
Tuz.
Fırında Patatesli Ispanak Yapılışı
Ispanakları yıkayıp kurulayalım ve büyük büyük doğrayalım.
Soğanı, sarımsağı ince ince doğrayalım ve zeytin yağında kavuralım.
Üzerine kıymayı ilave edelim ve suyunu salıp çekene kadar kavuralım.
Sonra salçayı, tuzu ve baharatları ilave edip karıştıralım.
Ispanakları ilave edelim ve 1-2 dakika kavuralım. (ıspanaklar diri kalsın)
Patatesleri yuvarlak olacak şekilde doğrayalım.
Borcamı yağlayalım ve tabanına patates dilimleri yerleştirelim.
Üzerine ıspanaklı harcı dökelim ve yayalım.
Ispanakların üzerine kalan patates dilimlerini yerleştirelim.
Sosu için; bir kaba yumurtaları, sütü, tuzu koyalım ve çırpalım.
Sosu patateslerin üzerine eşit olacak şekilde döküp galeta ununu serpelim.
Sonra bir kaşıkla yavaş yavaş galeta ununun üzerine bastıralım. (sosun galeta ununu ıslatması için)
Biberleri dilimleyelim ve üzerine yerleştirelim.
Önceden ısıtılmış 180° fırında 30 dakika kadar pişirelim.
Üzerine minik tereyağı parçaları koyup kaşar peyniri serpelim.
Tekrar fırına sürelim ve kaşar peyniri eriyene kadar fırında bekletelim.
Fırında Patatesli Ispanağı sıcak sıcak servis yapalım.
Mahluta Çorbası
Mahluta Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
1,5 su bardağı kırmızı mercimek,
Yarım su bardağı kırık pirinç,
1 adet soğan,
1 yemek kaşığı tereyağı,
1 tatlı kaşığı kimyon,
1 tatlı kaşığı pul biber,
1 yemek kaşığı sıvı yağı
Tuz,
1 litre su (5 su bardağı).
Mahluta Çorbası Yapılışı
Soğanı ince ince doğrayıp tereyağında kavuralım.
Üzerine yıkayıp süzdüğümüz mercimeği ve pirinci ilave edip karıştırarak 3 dakika kavuralım.
Sonra kimyonu, tuzu ve suyu ilave edip kaynamaya bırakalım.
Kaynadıktan sonra altını iyice kısıp mercimek ve pirinçler eriyene kadar pişirelim. (kıvamı koyu olursa su ilavesi yapabilirsiniz)
Sıvı yağda pul biberi kızartalım ve çorbaya ilave edelim.
Acıka Tarifi
Acıka Tarifi İçin Malzemeler
Yarım kg ceviz içi,
4 dilim bayat ekmek içi,
250 gram acı biber salçası,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
Bir buçuk tatlı kaşığı toz kişniş,
4-5 diş sarımsak .
Acıka Yapılışı
Cevizleri robottan geçirip çok ince bir hale getiriyoruz ve çukur bir kabın içerisine alıyoruz.
Ekmek içlerini 5 – 6 dakika suda bekletip suyunu sıkıyoruz ve cevizlerin içerisine ilave ediyoruz.
Elimizle ekmek ve cevizleri iyice birbirine karıştırıyoruz.
Üzerine salçayı, sıvı yağı ve kişnişi ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz.
En son olarak dövülmüş sarımsakları ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
Acıka afiyetle yenmeye hazır.
Hazırladığımız acıka’yı bir kavanozun içerisine doldurup, ağzını sıkıca kapatarak buzdolabına kaldırıyoruz.
İstediğiniz zaman dolaptan çıkarıp kullanabilirsiniz.
İrmikli Hira Tatlısı
İrmikli Hira Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
2 adet yumurta,
2 su bardağı irmik,
2 su bardağı un,
1 su bardağı yoğurt,
1 su bardağı sıvı yağı,
2 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya.
Bulamak İçin:
1 su bardağı irmik.
Şerbeti İçin:
4 su bardağı toz şeker,
4 su bardağı su.
İrmikli Hira Tatlısı Yapılışı
Şerbeti için; geniş bir kaseye toz şekeri ve suyu koyup şeker eriyene kadar karıştıralım. ( kaynatmıyoruz)
Bir kaba yoğurdu, yumurtaları ve sıvı yağı koyup karıştıralım.
Üzerine unu, irmiği, kabartma tozunu ve vanilyayı ilave edip yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım.
Daha sonra hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlak şekil verelim ve irmiğe bulayıp tepsiye dizelim.
Önceden ısıtılmış 200° fırında kızarana kadar pişirelim.
Tatlıların ilk sıcaklığı çıkınca üzerlerine soğuk şerbeti dökelim ve şerbeti çeken tatlıları servis yapalım.
Not: Kullanılan malzemelerden 2 fırın tepsisi tatlı çıkıyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.