Geçmeyen Sırt Ağrılarına Dikkat
Omurganın boyun, sırt ve bel bölgesinin doğal olarak sahip olduğu bazı açılar bulunmakta. Boyun ve bel arkaya doğru açı alırken sırt bölümü de öne doğru açılanır. Eğer sırttaki bu açı normal sınırlardan fazla olursa kifoz artışı yani kamburluk meydana gel
Kamburluk omurganın kendiliğinden kaynaklanabileceği gibi kaslar ya da duruştan da kaynaklanabilir. Vücudumuzun her bir omurunun önünde olan “cisim” kısmının yüksekliğinde dengesizliğe neden olan durumlar omurganın öne yatmasına yol açar.
Çocukluk ve yetişkinlik çağlarında Scheuermann hastalığı da denilen bu omur cisim büyümesindeki dengesizlik çok sık görülen bir tabloyken, yetişkinlerde ve ileri yaşlarda omurlardaki bu dengesizlik yükseklik kaybının sebebi kemik erimesidir. Kaslardan ve duruştan kaynaklanma durumundaysa hastaların omurlarında bir patoloji yokken duruş hatası ve kas güçsüzlüğüne bağlı bir şekilde meydana gelen kifoz artışı mevcuttur.
ÇOCUKLARDA DİKKAT!
Bilhassa çocuklarda görülen Scheuermann hastalığında çocuğun uzaması omurganın arka kısmının daha fazla, ön kısmının daha az uzar ve öne kamburluğu artmaktadır. Bu yüzden bu çocuklar kesinlikle yakından takip edilmesi gerekmekte. Artış durumlarında cerrahi olarak müdahale etmek gerekir. Fakat omurlarında biçim bozukluğu olmayan çocuklarda ve yetişkinlerde egzersizler ve yaşam alışkanlıklarının düzenlenmesi ile duruş da düzeltilebilir. Çocuk hastaları daha çok aileleri dış görüntüleri sebebi ile doktora götürürken, yetişkin hastalar daha çok sırt ağrısı yakınması ile doktora başvurmaktadırlar. Bilhassa masa başında bilgisayar karşısında zamanının çoğunu geçiren kişilerde sırt ağrıları artık meslek hastalığı halini almıştır.
NE YAPMAK GEREK?
Evvela yapılması gereken, omurga rahatsızlıkları ile alakalı deneyimli bir doktor tarafından yapılan muayene ve istenen tetkikler ile sorunun omur mu yoksa duruşa bağlı olup olmadığını ayırt etmek ve devamında soruna yönelik tedaviye başlamak gerek. Doktorun verdiği uygun tedavi yöntemlerini ve yönergelerini uygulamak gerek.
Omurlarda şekil bozukluğu olan ve vücut dengesini bozan eğriliklerde hastalar ameliyat edilip eğrilikler tam anlamı ile düzeltilebilir. Eğri omurlara konan vidalar ile omurga, olması gereken açıda sabitlenebilir. Omurlarında sorun olmayan, kamburluğu duruş bozukluğuna bağlı hastalarda ise düzenli egzersiz tedavi edici olabilir. Eğer bel ve sırt kaslarınız güçsüzse buna yönelik egzersizlere yoğunlaşmanız gerek. İş yerinde çalışırken bilgisayar, masa ve sandalyenin düz olmasına ve bel desteği kullanmaya özen gösterin. Her daim dik oturmaya gayret edin. Kitap okurken veya telefona bakarken boynunuzu ve sırtınızı öne doğru eğmemeye çalışın.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.