Felsefenin Nabzı Denizli’de Attı

Felsefenin Nabzı Denizli’de Attı

Türkiye Felsefe Olimpiyatı, Türkiye Felsefe Kurumu Çocuklar İçin Felsefe Birimi tarafından, 1997 yılından bu yana lise öğrencileri arasında düzenlenen bir felsefi deneme yazma yarışmasıdır.

A+A-

Bu yıl yirmi sekizincisi gerçekleştirilen Türkiye Felsefe olimpiyatı, 3 Aralık 2023 Pazar günü, saat 10.00-13.00 saatleri arasında on bir ildeki -Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Mersin, Sakarya ve Samsun- sınav merkezi olan okullar aracılığıyla elektronik ortamda çevrimiçi (online) olarak yapıldı.

Ülker Yörükoğlu Bilim ve Sanat Merkezi'nin, bölge temsilcisi olarak ev sahipliği yaptığı olimpiyatlara, Denizli, Afyon, Burdur, Eskişehir, Muğla ve Uşak’tan öğrenciler katıldı.

Öğrencilere farklı filozoflardan seçilmiş üç alıntı verilerek alıntılardan biri üzerine felsefi bir deneme yazmaları istendi. Sınav sonuçlarına göre ilk 10 dereceye giren öğrenciler arasından, yabancı dil sınavını da geçerek başarılı olan iki öğrenci Uluslararası Felsefe Olimpiyatları seçmelerine katılmaya hak kazanacak. 

Felsefe Olimpiyatları bölge başkanı ve ulusal jüri üyesi Dr. Yüksel Marım, olimpiyatların temel amacının, özgür ve çağdaş eğitimin vazgeçilmez temeli olan felsefeye sevgi ve ilginin artmasını, gençlerin karşılaştıkları problemleri görebilmelerini ve problemler üzerinde özgün düşünceler üretebilmelerini sağlayacak tutarlı düşünme alışkanlığını kazandırmak olduğunu söyledi.

 

Öğrencilere verilen üç alınt:

1. “Tarihsel oluşun bir ilerleme olması gerekmez, o bir gerileme de olabilir. Çünkü tarihsel oluş mantık kurallarını izlemez. Tarihsel oluşun bir mantığı yoktur; tarihsel oluş, mantığın yasalarına göre olup bitmez, fakat tarihsel oluş, bütün insan olaylarında olduğu gibi, kör de değildir. Eğer insan körü körüne hareket etmezse, onun daima terazinin bir köşesine atacağı ağırlıkları vardır. Fakat insan, her şeye gücü yeten bir varlık değildir; tarihin akışını ele alıp, onu istediği gibi yönetemez.”

Doğan Özlem, “Takiyettin Mengüşoğlu’da İnsan Kavramı”, Yüzyılımızda İnsan Felsefesi, Takiyettin Mengüşoğlu’nun Anısına, Yayına hazırlayan: İoanna Kuçuradi,  Türkiye Felsefe Kurumu Yayınları, Ankara 1997, s. 31.

2. “Felsefe eğitiminin ana görevlerinden biri, kişileri, insan onurunun nerede tehlikeye düştüğünü görebilecek bir gözü kazandıracak şekilde, olabildiğince erken eğitmektir.”

İoanna Kuçuradi, İnsan Hakları: Kavramları ve Sorunları, Türkiye Felsefe Kurumu Yayınları, Ankara 2007, s. 8-9.

3. “Çağlar yaratılırlar, yeni bir yaşama anlayışı ile değerlerin yeniden yorumlanmasıyla, yeni bir dünya görüşü ile yeni yapılanmalar, kurumlaşmalar, yeni umutlar, sıkıntılar, beklentiler ile yaratılırlar. Eğer böylesine önemli bir süreç, yalnızca var olan düzenin bazı değişiklikler ile sürdürülmesi biçiminde olacaksa, olmasın daha iyi. İnsan olarak daha yüksek bir yaşamaya ulaşamayacaksak ne demeli, bilemiyorum.”

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum