Eskişehir’in ilk adı nereden geliyor?
Dorylaion harabelerine Eskişehir adı verilmiş ve bu isim, günümüze kadar gelmiştir.
Eskişehir, bir zamanlar Yunanca'da Dorylaion, Latince'de Dorylaeum olarak bilinirdi, Arap kaynakları bu kenti Darauliya, Adruliya ve Drusilya olarak adlandırırdı. Antik kaynaklara göre Dorylaion, kesişim noktasındaki önemli yollar ve kaplıcalarla ünlü, ticaret sayesinde zenginleşmiş bir Frigya (Phrygia) kenti idi. Eretrialı Doryleos, genellikle bu ilginç şehrin kurucusu olarak anılır.
Tarihi boyunca özellikle Bizans çağında önem kazanan bu şehirde, İmparator Justinianus'un yazlık sarayı olduğu düşünülüyor. 19. yüzyılda bölgede seyahat ve araştırma yapan birçok gezgin ve bilim adamı, Eskişehir'in 3 km kuzeydoğusunda, Porsuk Çayı'nın kuzeyinde ve bugünlerde Şarhöyük adıyla bilinen ören yerinin, eski Dorylaion şehri olduğunu belirlemiştir. Şarhöyük, 17 m yüksekliğinde ve 450 m çapındaki Orta Anadolu'nun orta büyüklükte bir höyüğüdür. 1989 yılından itibaren Kültür Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesi adına Prof. Dr. A. Muhibbe Darga'nın yönettiği bir ekip, burada arkeolojik kazılara başladı.
Çalışmalar devam ederken, bu höyüğün Osmanlı döneminden ilk Tunç Çağı'na kadar sürekli bir yerleşim yeri olduğu belirlendi. Dorylaion - Şarhöyük, Bizans'ın Selçuklular'a karşı savunmasında büyük bir rol oynadı, hatta 1176'da Selçuklu Sultanı II. Kılıçaslan'ın Bizans İmparatoru Manuel Komnenos'u mağlup etmesi sonucu kent, Selçuklular'ın kontrolüne geçti. Sonrasında uzun bir süre boş ve harap halde bırakılan Dorylaion-Şarhöyük yakınlarında, harabelerin güneyinde yeni bir yerleşim yeri kuruldu. W. M. Ramsay'e göre, büyük olasılıkla Dorylaion harabelerine Eskişehir adı verilmiş ve bu isim, günümüze kadar gelmiştir.
Kaynak: Eskişehir Haber
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.