Enflasyon,Mayısta Tek Haneye İnecek

Enflasyon,Mayısta Tek Haneye İnecek

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci CNN Türk yayınına özel bir röportaj verdi.

A+A-

ZEYBEKCİ: “ENFLASYON MAYIS’TA TEK HANEYE İNECEK”

CNN Türk Haber Müdürü Dicle Canova’nın sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekci, enflasyonun Mayıs ayından itibaren nötrlenerek tek haneye ineceğinin müjdesini verdi. Büyüme rakamlarına ilişkin sorulara da yanıt veren Zeybekci, “ihracat son kez büyümeye eksi katkı verdi ancak buna rağmen rakamlar beklentilerin üzerinde. 2017’nin ilk çeyreğinde başlattığımız ihracat seferberliğinin etkilerini olumlu olarak göreceğiz.” diye konuştu.

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtladı. Zeybekci, açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirerek, Mayıs ayında tek haneli rakamlara ulaşılacağını müjdeledi. Bakan, “Şu an mazeret üretebiliriz ama enflasyonumuz yüksek. Bunun nedenleri arasında başta kur geliyor. Vergi artışlarının yansımaları da var. Kur etkisi Mayıs’a kadar devam edebilir. Nisan ayında da kurun etkilerini görecek olsak da Mayıs’tan itibaren nötrlenecek. Enflasyon Mayıs’ta tek haneye inecektir. Yıllık hedefte de problem olacağını sanmıyorum. “ dedi.

Büyümede de artı yönde bir çıkış yakalandığını hatırlatan Ekonomi Bakanı Zeybekci, şu an büyümede gelinen noktanın beklentilerin üstünde olduğunun altını çizdi. Zeybekci, “şu anda bu büyüme beklentilerin üzerinde ancak elbette yeterli değil. Bizim büyümemizin yüzde 5 olması gerekiyor” diye konuştu. Zeybekci, 2017 yılının ilk çeyreğinde büyümenin yüzde 4.5’i yakalayacağını belirterek, “şu anki büyümenin içinde üretim yok. Önümüzdeki günlerde üretimin de büyümeye vereceği katkıyı göreceğiz. İhracatta tarihi zirveleri zorluyoruz. 2017 itibariyle çok daha sağlıklı, üretime dayalı bir büyüme göreceğiz. İhracat da buna katkı verecek. Bu, ihracatın büyümeye verdiği son eksi katkıydı. Bundan sonrasında başlatılan ihracatın seferberliğimizin etkilerini göreceğiz.” şeklinde konuştu.

SİYASET ADINA BEN UTANIYORUM

Ekonomi Bakanı’na Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gelirse bir gecede her şey değişebilir, kıdem tazminatı bile kalkabilir” açıklamaları da soruldu. Bakan, “Kişiye karşıdakini nasıl bilirsin diye sorduklarında kendim gibi dermiş. Yalnız unutmasın ki, yeni sistem Türkiye’de yüzde 70 ile barışık yeni siyasilere kavuşacaktır. Onun için 16 Nisan’ın siyaseti daha makul uzlaşmacı bir siyasi yapıya götüreceğine inanıyorum. Kendisi Aydın’a gitti, minibüsçülere minibüsleriniz elinizden alınacak dedi. Yine buna benzer pek çok açıklaması var. Bunları söylediğinde siyaset adına ben utanıyorum. Siyasetçi muteber olmalı. Kıdem tazminatı başta olmak üzere tüm bu konular kanunla düzenlenmiş şeylerdir. Cumhurbaşkanı kanunun üstünde hiçbir düzenleme yapamaz. Hatta şu anki hükümetin Meclis’e kanun teklifi verme hakkı ve yetkisi varken Cumhurbaşkanının bu yetkisi bile bulunmayacak. 16 Nisan’dan itibaren Türkiye’de istikrarlı bir yapı ve öngörülebilirlik olacak. “ dedi.

16 NİSAN’DA GÜÇLÜ BİR EVET COŞKUSU YAŞAYACAĞIZ

Bakan 16 Nisan’da sandıktan hayır çıkması durumunda ne olacağına ilişkin bir soruya ise, “Evet çıkarsa Türkiye’de her şey çok farklı olacak. Türkiye o sonuçtan çok olumlu etkilenecek. Hayır çıkarsa ülkemiz için dünyanın sonu değil ama ‘evet’deki olumlu etki olmaz ve ülke bundan elbette bir miktar etkilenebilir. Ancak ben ‘hayır’ı ihtimal dahilinde görmüyorum. Anketlere göre Ankara’da beklentinin

bir evet çıkacak. İzmir’de de öyle. İstanbul da da öyle... İnşallah biz 16 Nisan’da güçlü bir ‘Evet’in coşkusunu yaşayacağız.” ifadelerini kullandı.

Bakan Zeybekci’ye yayında ihracatçılara dağıtılacak yeşil pasaportlar da soruldu. 22 bin civarında yeşil pasaportun dağıtılacağını ifade eden Zeybekci, sayının şirketlerin ihracat rakamlarına göre değişeceğini söyledi. Konuya ilişkin bir ek çalışma yaparak hizmet sektörü ihracatçılarının da yurt dışındaki işyeriyle ilgili fatura beyan etmeleri durumunda yeşil pasaport alabileceklerini açıkladı. Zeybekci, yeşil pasaportların ilk örneğinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Denizli’de 32 ihracatçıya verildiğini hatırlattı.

Zeybekci’ye beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indiriminin devam edip etmeyeceği de soruldu. Hükümetin gündemine henüz bu konunun gelmediğini ancak Maliye Bakanı ile böyle bir çalışma yapabileceklerini söyleyen Bakan, “bu konu gündeme gelirse kesinlikle destekçisi olurum” dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliğine ilişkin de açıklama yaptı. Zeybekci, bu istihdam seferberliğinin büyük bir etki gösterdiğini belirterek, “yine de ekonomide canlanma olmasaydı teşvikler bu kadar etkili olamazdı. İhtiyaç olmasa hiçbir işveren istihdamı arttırmaz. Ben bunu ekonomideki canlanmanın etkisi olarak görüyorum” dedi.

YASTIK ALTI ALTINLAR

Bakana ekonominin en çok konuşulan konularından biri olan yastık altı altınların durumu da soruldu. Zeybekci, “Şu anki tahminlerimize göre yastık altında yaklaşık 200 milyar dolarlık altın var. Bu kadar yüksek değerdeki varlığın ekonomi için kullanılamamış olması hakikaten kabul edilebilir değil. Orada duracağına ekonomiye katılması gerek. Ancak bu, Türk halkının kefen parası anlayışından kaynaklanıyor. Diğer ülkelerde olmayıp bizim kültürümüzde olan bir şey. Bunu ekonomiye çekmek için çeşitli yöntemler uygulanabilir. Eğer etkili yöntemler uygulanırsa ekonomimiz yeni bir enstrümana kavuşacaktır.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.