Endüstri 4.0 Sanayi Odasının Gündeminde
Denizli Sanayi Odası (DSO) Nisan ayı olağan Meclis toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu’nun sunuş konuşmasıyla başlayan toplantının ana başlıklarından biri 4. Sanayi devrimi idi.
DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “Sadece Denizli ve Türkiye’nin gündeminde değil dünyada dördüncü sanayi devrimi konuşuluyor. Biz de DSO olarak bu konuyu yakından takip ediyoruz. Geçtiğimiz haftalarda bu konuda Türkiye’deki en yetkin isimlerden biri olan Siemens Türkiye İcra Kurulu Üyesi, Genel Müdür Yardımcısı ve Dijital Fabrikalar Divizyonu Direktörü Ali Rıza Ersoy’u konuk ettiğimiz bir panel düzenlemiştik. Panele hem üniversitenin hem de sanayinin ilgisi oldukça yoğun oldu. Bu bir mikrop ve biz bu mikrobu tüm sanayicilere enjekte etmek istiyoruz. Bunun için de bu konuyla özel olarak ilgilenen değerli bir hocamızı meclis toplantımızda ağırlayarak bu konuda bir yol haritası çizmek istedik.” dedi.
Dördüncü Sanayi Devrimi Hortum Etkisi Yaratacak
Endüstriyel devrimin evrelerini anlatarak sunumuna başlayan Prof. Dr. Hasan KAZDAĞLI, “Buhar, elektrik ve otomasyondan sonra sanayide devrim yaratacak başka bir dalga ile karşı karşıyayız. Ancak bulunduğumuz gelişmişlik düzeyi, bunun bir dalga etkisinden çok hortum etkisi yaratacağını gösteriyor. Yeni başlayan bu süreçte siber-fiziksel sistemler kullanılacak. İnternete bağlı her nesnenin üretim alanında daha fazla kullanımını içeren bu trend ile birlikte endüstriyel alanda köklü değişimler olacak. İnternetin üretimde kullanılması, iş geliştirmeden-mühendisliğe birçok yeniliği de beraberinde getirecek.” dedi.
Piyasa İstemeden Çözümlerin Hazır Olması Lazım
Dijital teknolojiler hızla değişmekte fakat kurumlar ve çalışanların nitelikleri bu hıza uyum sağlayamamakta diyen Kazdağlı, “Sonuçta milyonlarca insan geride bırakılmakta. Dijital teknolojiler hızlanmaya devam edecek. Sahip olduğumuz beceriler, organizasyonlarımız ve kurumlarımız geride kalmakta. Mevcut iş modelleriyle bu büyük meydan okumaya cevap veremeyiz. Dolayısıyla ekonomimiz ve toplumumuzu hızlanan bu teknolojiye uyum sağlayacak şekilde yeniden keşfetmemiz gerekiyor. Peki, ne yapmalıyız? Piyasa istemeden çözümlerin hazır olması lazım.” dedi.
“Bugün İlkokula Başlayan Çocukların %65’i Bugün Var Olmayan Yeni İşlerde Çalışacak”
Kazdağlı, “Bugün işgücünün önemli unsurları sayılan becerilerin %35’i 5 yıl sonra kaybolacak. Robotlar gitmek istediğimiz yere bizi daha hızlı götürmeye yardım edecekler, fakat insanlar kadar “henüz” yaratıcı değiller. 2015’te müzakere ve esneklik becerileri listenin üstlerinde yer alırken 2020’de makineler büyük veriyi kullanarak bizim yerimize kararları alabilecek duruma geleceğinden bu özellikler öncelikli konumunu kaybedecekler. Değişim bizi beklemeyecek: İş dünyası liderleri, eğitimciler ve devlet yöneticileri işgücünü yeni yeteneklerle donatma konusunda ön almak zorundalar. Bugün ilkokula başlayan çocukların %65’i henüz mevcut olmayan, tamamen yeni işlerde çalışmak durumundalar.” şeklinde konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.