Eğitim Felsefesini PAÜ'de Anlattı

Eğitim Felsefesini PAÜ'de Anlattı

PAÜ’de Öğr. Üyesi Zeynep Meral Tanrıöğen, yaratıcı düşünce, 4. Sanayi Devrimi ve Eğitim 4.0 Felsefesi ile alakalı mühim açıklamalar yaptı.

A+A-

PAÜ’de Fikir Ekimi Topluluğu’nu kurup, öğrencilerin konuşma ve yaratıcı düşünme alanında taleplerini karşılayan, aynı zamanda çok yönlü düşünebilen, yaratıcı çözümler üretebilen ve nitelikli bireyler yetiştirmeyi amaçlayan Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Meral Tanrıöğen, yaratıcı düşünce, 4. Sanayi Devrimi ve Eğitim 4.0 Felsefesi üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

 “Fikir Ekimi’nde emeği geçenlere teşekkürler”

Olaylara farklı bir bakış açısından bakan, resmin bütününü gören, çerçeveyi kıran insanların davranışlarının başarı olarak algılandığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Meral Tanrıöğen, “Eğer başarı çerçeveyi kırmak olarak adlandırılabiliyorsa o zaman öğrencilere çerçeveyi nasıl kıracaklarını öğretmek gerekiyordu. Sonrasında zaten başarıyı yazmak kolay olacaktı. İşte benim ”Fikir Ekimi”nde odaklandığım nokta öğrencilerin başarıları değil, başarıyı yakalamalarını sağlayacak temel beceriyi kazandırmak yani olaylara ve kavramlara alışılmışın dışında bakabilecekleri bir pratik yaptırmaktı.” dedi.

Son yıllarda yaratıcı düşünce, 4. Sanayi Devrimi ve Eğitim 4.0 Felsefesi üzerine Dünya genelinde kapsamlı bir araştırma yaptığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Meral Tanrıöğen, elde ettiği sonuçlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Tanrıöğen, şunları söyledi:

‘‘Bürokrasinin Eğitim 4.0’a ayak uydurmasını beklemeyin, katkılarınızı ortaya koyun’’

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 eğitim vizyonunda teknoloji ve tasarıma yer ayırmış olması sevindiricidir. Ve bir an önce uygulamaya konulması gerekmektedir. Fakat değişimlerin çok hızlı yaşandığı dünyada MEB standartları oluştururken bizim de katkılarımızı ortaya koymamız gerekmektedir. Öğrenciler düşünmeyi öğrenmek zorundadır. Öğretmenler gelişmeleri takip etmek, ders içeriğine eklemeler yapmak zorundadır.

‘‘Yapay zekâ ve otonom teknolojiler yüzünden her şey tepetaklak olacak’’

Kahramanlara ihtiyacımız yoktur. Gelişme ve değişme yerelde olacaktır. Mesleğini seven sıradan insanlara ihtiyacımız bulunmaktadır. Bürokrasinin içinde bürokrasiye rağmen yeni mesleklerin oluşması kaçınılmazdır. Üniversitelerde yeni bölümlerin açılmasını beklememek gerekmektedir. Öğrencilerin mutlaka bir meslek sahibi olmaya önem vermesi önemlidir. Hiçbir mesleği küçümsememek gerekir.

Hangi meslekler ortaya çıkacak sorusundan önce

 “Hangi meslekler ortaya çıkacak?” sorusunun cevabına gelince: İnsanlar mesleklerinin özünün ne olduğunu düşünmeli ve başlatıcı nedenlere ulaşılmalıdır.  Gelecekte veriyi elinde bulunduran güç sahibi olacaktır. Şu an mesleklere ilişkin yapay zekâya aktarılamayacak olan özü bulmalıyız. Ziraat mühendislerinin tohum toplamaya çıktığı gibi mesleklerin özünü toplamaya çıkmalıyız. Bu öz teknolojiden bile güçlüdür. Bu özü elinde bulunduran teknolojiyi üretenden bile daha güçlü olacaktır. Çünkü teknolojiye bu öz yön verecektir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.