DSO, DTO ve DENİB'ten 3 Talep
DSO, DTO ve DENİB bir süredir Denizli sanayisinin en büyük sıkıntısı olan pamuk ipliği sıkıntısı konusunda bir toplantı yaptı.
Denizli Platformu dönem sözcülüğü töreni sırasında bir araya gelen Denizli Ticaret Odası, Denizli Sanayi Odası ve Denizli İhracatçılar Birliği Başkanları, bir süredir Denizli sanayisinin en büyük sıkıntısı olan pamuk ipliği sıkıntısı konusunda bir toplantı gerçekleştirdi.
Gerçekleştirilen toplantı sonrasında konunun ve çözüm önerilerinin bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyurulmasına ve Ticaret Bakanlığı, TOBB ve TİM nezdinde girişimlerde bulunulmasına karar verildi. 3 kurum tarafından yapılan basın açıklamasında aşağıdaki ifadelere yer verildi:
Türkiye’nin önde gelen ihracatçı şehirlerinden biri olan Denizli’nin lokomotif sektörü herkesin malumu olduğu üzere tekstil konfeksiyon sektörüdür. Yaklaşık 4 aydır devam eden bir süreç boyunca sektör, en önemli girdisi olan pamuk ipliğinin tedarikinde sorun yaşamaktadır. Tedarik ettiğinde de fiyatların sürekli yükselmesinden dolayı kendi siparişlerinin fiyatını tutturamayarak çoğu zaman zararına iş yapmaktadır.
Bir süredir emtia fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak, 2020 yılının son çeyreğinden bu yana pamuk ve pamuk ipliği fiyatlarında da ciddi artışlar meydana gelmiştir. Dünyadaki ve ülkemizdeki pamuk fiyatları incelendiğinde; 2021 Ocak ayında, 2020 Ekim ayına kıyasla Cotlook A Endeksi’nde yüzde 16,6, ABD Memphis’te yüzde 13,3, Türkiye İTB 41 Renkte ise yüzde 27,3 oranında yükseliş yaşandığı görülmektedir. Pamuk fiyatlarında yaşanan artış, pamuk ipliği fiyatlarını da yakından ilgilendirmektedir.
3 TALEP
İhracatta yarattığı katma değer ve ekonominin can damarı istihdama verdiği katkıyla, ülkemiz için stratejik öneme sahip olan tekstil ve konfeksiyon sektörünün iplik sorununun çözülmesi için ilgili kurum ve kuruluşlara aşağıda yer alan 3 talebimiz iletilmiştir:
Türkiye’deki iplik üreticilerinin mevcut kapasiteleri nedeniyle, sektörün ihtiyaç duyduğu ham maddenin tamamının karşılanmasında zorluk yaşanmaktadır. Birçok iplik fabrikasının da kapasitelerinin dolması sebebiyle ithal iplikteki yüzde 5 oranındaki ilave gümrük vergisinin kaldırılması tekstil sektörünün hammaddeye erişimini kolaylaştıracaktır.
Benzer şekilde, pamuk ithalatında ABD’ye uygulanan yüzde 3 oranındaki verginin geçici bir süreliğine askıya alınması gerekmektedir.
Ülkemizin önemli bir değeri olan organik pamuk, tekstil sektörünün imalat süreçlerinde ham madde olarak kullanılmaktadır. İlgili ürünün aynı zamanda doğrudan ihraç edilmesi sonucunda, ihracatçı firmalarımızın organik pamuğa erişimlerinde sorunlar yaşanmaktadır. Bu noktada, organik pamuğa ayrı bir GTİP numarası verilmesi ve ihracatına ilave kota getirilmesi ihracatçılarımızın ham maddeye erişimini kolaylaştıracaktır. Bunun sonucunda, organik pamuk kullanılarak üretilen nihai ürünler daha katma değerli olarak ihraç edilecektir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.