“DOSTLARI VEYSEL’İ UNUTMADI!”

“DOSTLARI VEYSEL’İ UNUTMADI!”

PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ ÂŞIK VEYSEL’İ ÖLÜMÜNÜN 50. YIL DÖNÜMÜNDE ANDI:

A+A-

UNESCO 41. Genel Konferans kararıyla Âşık Veysel’in 50. ölüm yıl dönümü, 2023 yılına ait anma programına dâhil edilmiştir. Ülkemizde de 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı tarafından “Âşık Veysel Yılı” olarak ilan edilmiştir. Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü de buna bağlı olarak 2 Haziran 2023 Cuma günü, âşıklık geleneğinin en büyük temsilcilerinden Âşık Veysel’i ölümünün 50. yıl dönümünde anmak amacıyla “Dostları Veysel’i Unutmadı!” başlıklı bir program düzenledi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Pamukkale Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün başkanı Prof. Dr. Turgut Tok’un açış konuşmasıyla başlayan programda ilk olarak Âşık Veysel’in hayat hikâyesi ve kendi görüntülerinden oluşan bir video gösterimi yapıldı. Ardından Pamukkale Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Arslan, “Geçmişten Geleceğe Bir Köprü: Âşık Veysel” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Mustafa Arslan, Âşık Veysel’in geçmiş ve gelecek kuşaklar arasında “köprü” vazifesi gördüğünü aktardıktan sonra Âşık Veysel’in “bilge” tipinin bir temsilcisi olduğunu ve onun eserlerinin “kültürel yeniden üretim” bağlamında değerlendirilebileceğini belirtmiştir.

Bu konuşmanın ardından Âşık Veysel şiirlerinin seslendirilmesine geçildi. Programın bu kısmında Türk dünyasının dört bir yanından eğitim için Pamukkale Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne gelen öğrenciler Âşık Veysel’e ait “Dostlar Beni Hatırlasın”, “Uzun İnce Bir Yoldayım”, “Güzelliğin On Para Etmez”, “Sazıma”, “Kara Toprak”, “Beni Hor Görme Kardeşim”, “Türk’üz Türkü Çağırırız”, “Dünyada Tükenmez Murat Var İmiş”, “Anlatmam Derdimi Dertsiz İnsana”, “Mektup” ve “Gönül Sana Nasihatim” adlı şiirleri seslendirdiler.

Şiir dinletisinin ardından Ferhat Aslan, Âşık Veysel’e ait iki eseri saz eşliğinde yorumladı. Programın son kısmında ise âşıklık geleneğinin Denizli’deki yegâne temsilcisi Ozan Nihat, geleneğe ait önemli hususlar hakkında bilgi verip bu bilgileri saz eşliğinde uygulamalı bir şekilde konuklara sundu.

Etkinlik, katılım belgelerinin verilmesi ve fotoğraf çekimiyle son buldu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.