Denizli’nin biyolojik zenginliği tespit ediliyor
Denizli Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 3 yıl sürecek ‘Denizli’nin Biyolojik Çeşitliliği çalışmalarında 2. Yıl tamamlandı. Üç kişilik ekiple gerçekleştirilen çalışmada iki yılda bin 431 adet bitki teşhiri yapıldı, 163 hayvan çeşidi ve 75 adet mantar türü
Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler ve Hizmetler Şube Müdürü Kadir Ünlü, proje sonunda il genelinde 3 bin tür bitkinin teşhirinin yapılacağını söyledi. Denizli’nin yüzde 45’nin ormanlık alanlarla kaplı oluğunu ilçeler ve bölgelere göre coğrafi yapıda, toprak yapısında ve iklimde çeşitlilik görüldüğünü belirten Şube Müdürü Ünlü, “Genel Müdürlüğümüzün ülke genelinde başlattığı projeye Denizli’den bizde katıldık. Benimle birlikte Orman Endüstri Yüksek Mühendisi Zeki Doğmaz ve Ziraat Yüksek Mühendisi İsmet Kılıçarslan’dan oluşan ekibimizle birlikte il genelindeki tüm dağlarda ve ormanlarda biyolojik çeşitlilik çalışmamıza devam ediyoruz. Gittiğimiz bölgelerde fotoğrafların çektiğimiz bitkilerin Latince isimlerini, halk arasında bilinen isimlerini ve bulunduğu mevkii genel müdürlüğümüz sitesinde oluşturulan alana girişini yapıyoruz” dedi.
HAYVAN VE MANTARLAR DA İŞARETLENİYOR
Gittikleri bölgelerdeki bitkilerle birlikte o bölgede yaşayan mantarların, özellikle kuş ve kelebeklerinde fotoğraflarını çektiklerini belirten Ünlü, “Denizli Orman Bölge Müdürlüğü olarak doğal hayattaki canlıların yaz aylarında susuz kalmaması için orman içlerine yaptığımız su havuzlarına birçok hayvan uğruyor. Gittiğimiz bölgelerde bitkilerle birlikte havuzlara su içmeye gelen kuş türleri ve kelebeklerinde fotoğraflarını çekiyoruz. Bu güne kadar 165 hayvan türü ve 75 mantar fotoğrafını çekip sisteme girişini yaptık. Çalışma bittiğinde siteye erişim izni olan kişiler hangi bölgede hangi bitki türü yetişiyor, hangi canlı varlığına hangi bölgede rastlanabilecek bilgi sahibi olacak” dedi.
ENVANTER KAÇAKÇILIĞI ÖNLENECEK
Bu çalışma ile birlikte özellikle son yıllarda artan endemik bitki türlerinin yurt dışına kaçak yollarla çıkarılmasının da önüne geçileceğini anlatan Ünlü, “Son yıllarda gümrük kapılarında bitki kaçakçılığı yapan birçok insan yakalandı. Bizim bölgemize has bu türler yurt dışına çıkartılıyor genetiği ile oynanıyor. Bu tür olayların önüne geçmede yaptığımız çalışma faydalı olacak. Gerçekten Denizli’ye has bitki türlerini ve canlı varlıklarını da proje bittiğinde öğrenebileceğiz. Çalışmamızda Pamukkale Üniversitesinden de destek alıyoruz” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.