Denizli'de ÇİM VE ÇİÇEK DEVRİ BİTTİ
Denizli Büyükşehir Belediyesi; iklim değişikliği ile mücadele kapsamında kentin ara arterleri ve meydanlarında çok su tüketen çim ve çiçekler yerine daha az suya ihtiyaç duyan bitkilerle peyzaj düzenlemesi başlattığını duyurdu.
Denizli Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliği ile mücadele ve su tasarrufu tedbirleri kapsamında peyzaj düzenlemelerinde değişikliğe gitti. Refüjler başta olmak üzere kentin her noktasında ve meydanlarda artık çok su tüketen çim ve çiçek ekimi yapılmayacak. Bunun yerine daha az suya ihtiyaç duyan bitkiler tercih edilecek.
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin dikkate alınarak gelecek nesillerin temiz suya erişiminin sağlanması amacıyla çalışma başlatıldığı kaydedilen açıklamada, kentin estetik ve görsel düzeninin bozulmayacağına vurgu yapıldı.
ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Park ve Bahçeler Dairesi ekipleri ilk olarak Hasan Gönüllü Bulvarı, Uğur Mumcu Caddesi ve Gümüşler Bulvarı’nda bulunan kavşak ve refüjlerde düzenlemeye başladı. Proje ile çim ve çiçek ekiminin yerine, su ihtiyacı çok az olan bitki ile taş ve cüruf gibi malzemeler ön plana alındı. Proje ile kent merkezindeki kavşak ve refüjler yepyeni bir görünüme kavuşuyor.
Yeni çalışma yönteminde estetik kaygısından ve klasik peyzaj yaklaşımından vazgeçilerek doğa ile uyumlu tekniklere uygulanacak.
YÜZDE 58 SU TASARRUFU
Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Merve Sakarya Serim projenin başta su tasarrufu olmak üzere ekonomik, bakım ve işletme yönünden şehre kazanç sağlayacağını işaret ederek; “Geniş çim alanlarımızdan vazgeçerek, susuzluğa ve kuraklığa dayanıklı çok yıllık çalı türleriyle değişim sağlıyoruz. Çim alanlarımızı değiştiriyoruz. Böylelikle yüzde 58 oranında su tasarrufu sağlamış olacağız” dedi. İşletme bakım giderlerinde de önemli ölçüde tasarruf sağlayacaklarını vurgulayan Serim, “Ayrıca doğaya uyumlu, ekolojik yönden şehre katkı sağlayacak bir adım atmış oluyoruz” ifadelerini kullandı. İlk etapta 12 bulvardaki orta refüjlerde düzenleme yapacaklarını belirten Serim, “Bu da yaklaşık 40 kilometre ve 150 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Bu çim alanlarımızı susuzluğa dayanıklı çok yıllık çalı türleriyle değişimini sağlıyoruz” diye konuştu.Söz konusu proje ile taş ve cüruf gibi malzemeler de kullanarak su tasarrufu sağladıklarını kaydeden Serim, “Hem şehrimize dekoratif ve estetik anlamda kazanç sağlıyoruz hem de suyu minimum düzeyde kullanarak ekolojik anlamda katkıda bulunuyoruz” diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.