Denizli'de Arazi Toplulaştırması Devam Ediyor
Dünya nüfusunun hızla artmasına rağmen tarım yapılabilecek alanları artırma imkânı bulunmamaktadır.
Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “Arazi Toplulaştırması” denilmektedir.
Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Denizli ilinde devam eden toplulaştırma çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.
Denizli Sarayköy Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi kapsamında 5 İlçe 34 Mahallede toplam 19.570 hektar alanda toplulaştırma ve tarla içi hizmetleri geliştirme projesi uygulanmakta olduğunu açıklayan Genel Müdür Aydın,’ Proje sahasındaki yer alan 34 Mahallede 136 bilgilendirme toplantısı ve diğer kurumlar ile paydaş toplantısı yapılarak yaklaşık 7000 kişiye arazi toplulaştırması konusunda bilgi verilmiştir. Proje kapsamında bulunan 34 Mahallede 19.570 hektar alanda sosyal yapı etüt raporları, kadastro parselleri alan kontrolleri, toprak etüt ve haritalama, blok planlama ve mülakat çalışmaları ve havza analizleri ve blok yüzey tahliyeleri, Derecelendirme çalışmaları tamamlanmış mahallinde askıya çıkılarak sonuçlandırılmıştır. Blok içi dağıtım ve parselasyon işlemleri devam etmektedir.
Bununla birlikte Baklan İlçesi Merkez, Kavaklar ve Hadim mahallelerinde Sarayköy İlçesi Kumluca, Gerali ve Caber mahallelerinde 2697 hektar alanda yer teslimi çalışmalarımız tamamlanmıştır.
Tamamlanan 2697 hektar alan Baklan İlçesi Kavaklar ve Hadim mahallelerinde 912 hektar alanın tescil işlemleri tamamlanmış olup tapuları teslim edilmiştir. Baklan İlçesi Merkez mahallesinin 800 hektar alının kadastro kontrolleri tamamlanmış olup tapu müdürlüğünde tapuların yazımı devam etmektedir. Sarayköy İlçesi Kumluca, Gerali, Caber ve Uyanık mahallerinde ise 985 hektar alanın kadastro kontrolleri devam etmektedir.
Ayrıca Sarayköy Arazi Toplulaştırma projesi kapsamında 2697 hektar alanda çalışmalar tamamlanmıştır. Sarayköy Arazi Toplulaştırma projesi kapsamında kalan ve çalışmaları devam eden 7928 hektar alan ise 17.08.2020 tarihine kadar tamamlanması hedeflenmektedir. ’dedi.
Arazi Toplulaştırması Modern Sulama Metotlarının Uygulanmasını Kolaylaştırır
Arazi toplulaştırma çalışmalarının ekonomik tarımın yapılmasını engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaşam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almayı sağlayacağını ifade eden Genel Müdür Aydın,’ Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Arazi maliklerine kamulaştırma bedelleri yerine arazi verilerek, toprağından kopması önlenmektedir. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az 2 kat artmaktadır. ‘’dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.