Denizli'de 9 Senedir Kuşları Gözlüyorlar

Denizli'de 9 Senedir Kuşları Gözlüyorlar

Denizli'de 2010 yılında Kenan Çüngür, önderliğinde kurulan TRAKOR Çürüksu Kuşgözlem Grubu üyeleri tarafından kuş gözlemleri ve fotoğraflama çalışmaları devam ediyor.

A+A-

Grup üyeleri tarafından geride kalan dokuz yılda toplam 315 farklı kuş türü gözlemlenerek fotoğrafları çekildi, kayıt altına alındı.

Gözlem Sürüyor

Tamamen gönüllülerin oluşturduğu gurup üyelerinin Çürüksu Havzası, Kokarhamam Bataklığı, Büyük Menderes Havzası, Acıgöl, Gemiş, Gökgöl Sazlıkları, Işıklı Gölü, Akdağ ve Tokalı Kanyonu, Beylerli, Çaltı, Gölcük Sulak sahası, Çal Adıgüzeller, Cindere baraj çevresi Bozdağ, Beyağaç, Tavas, Babadağ, Başkarcı, Akdağlar, Sarayköy, Buldan ve Yayla Gölü ve çevresinin tarandığını anlatan Denizli TRAKOR Çürüksu Kuş Gözlem Grubu kurucusu ve sözcüsü Kenan Çüngür, “Kuş gözlemine çıkan ekiplerimizden güzel haberler aldık. Buldan ekibimizin başı Sait Yalçın, ülkemizde nadir olan Adadoğan’ı kuşunu göç zamanı fotoğrafladı. Gözlemlerimiz sırasında kuşların gitmediğini ve göl çevresindeki çamlık bölgeye ürediklerini tespit ettik. Bu kuş türü sadece Ege Denizi ve adalarındaki alanın çevresinde üreme yaptığını Ege'ye kıyı illerde kayıtlarının bulunduğunu biliyorduk. Yine aynı bölgede ekibimiz tarafından karaleylek kuşları da fotoğraflanıp, gözlemleri yapıldı. Ayrıca balık kartalı kuşu üç gün boyunca Buldan Yayla Gölü'nde konuk oldu. Bu kuş türünün de fotoğraflarını çekip kayıtlara geçmesini sağladık. Buldan ekibimiz Denizli’de ilk fotoğraflı kaydı ‘Büyük Su Çulluğu’ ve ‘Arı Şahini’ kuş türünü de yapmıştı ” dedi Çameli ve Babadağ’da iki kuş türü gözlemlendi Gurup üyesi gönüllü kuş gözlemcileri tarafından günlerce devam eden yorucu gözlemlerin olumlu sonuçlarını almaya devam ettiklerini anlatan Çüngür, “Ekip başımız Abdullah Emre Saray ve ekip arkadaşları tarafından Çameli ilçesinde Taşkızılı kuşu fotoğraflandı. Gönüllerimiz tarafından Bababağ zirvesinde 2 bin 100 metre de duvar tırmaşık kuşu ve 2 bin 200 rakımda kar serçesi de fotoğraflandı. Bu iki özel kuş türünün kayıtlara girmesiyle birlikte grubumuz tarafından fotoğrafları çekilip kayıt altına alınan kuş türü sayısı 315’e yükseldi. Beyağaç ilçesinde Süleyman Aydoğdu ve ekibi tarafından Kartal Gölü, Karagöl ve Sandıras ve Bozdağ Dağı’nda kuş gözlemlerine devam ediliyor. Gözlemlerimiz sayesinde Marmara Bölgesinde ürediği bilinen ‘Sarı Mukallit’ kuşunun da Denizli’de yavru çıkarıp, ürediğini belirledik. Çürüksu Havzasında gurubumuza büyük destek veren Orhun Çüngür ve Gökhan Çüngür, tarafından 316. Kuş türünün bulunup fotoğraflanması için gözlemleri devam ediyor” dedi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum