''Denizli'de 6 Bin Firmaya Kredi Sağlandı''
''Denizli'de 6 Bin Firmaya Kredi Sağlandı''
DENİZLİ’YE 3,5 MİLYAR LİRA AKTI
Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığıyla bu yılın ilk 8,5 aylık döneminde Denizli’de 6 bin 144 firmaya 3 milyar 465 milyon 265 bin lira kredi sağlandığını açıkladı.
Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Ticaret Odası 2017 yılı Eylül ayı Meclis Toplantısında Türkiye ve Denizli ekonomisiyle ilgili gelişmelerin yanısıra yönetim kurulu başkanlığı dönemindeki bir yıllık icraatlarını özetledi.
Göreve geldiği 2016 yılının ikinci yarısında ekonomide belirsizliğin çok yüksek ve büyüme oranının düşük olduğunu ifade eden Başkan Uğur Erdoğan, “15 Temmuz hain darbe kalkışmasının verdiği zarar ve karamsarlığın etkilerini iş dünyası üzerinde de görüyorduk. Belirsizliklerin artması, yatırımların ve harcamaların kesilmesi sonucunu doğurmuştu. Bu ortamda üyelerimizi, iş yerlerinde ziyaret edip, dertlerini, sorunlarını dinleyerek, manevi destek vermeye çalıştık ve onlara moral vermeye gayret ettik” dedi.
Hükümetin 2016 yılı üçüncü çeyreğinden itibaren almış olduğu tedbirlerin, ekonominin tekrar büyümeye başlamasını sağladığını belirten Başkan Erdoğan, “Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci’nin ilimizin iş dünyasından çıkan bir siyasetçi olması, alınan ekonomik tedbirleri anında bizlere, ilimize aktarması, sık sık ilimize gelerek iş alemi mensuplarını bilgilendirmesi, bizlere moral vermiş, destek olmuştur. Kendilerine buradan huzurlarınızda teşekkür ediyor, minnet ve şükranlarımızı sunuyorum” diye konuştu.
DENİZLİ’YE REKOR KREDİ GİRİŞİ
İş dünyasının finansmana kolay erişimini sağlamak adına etkinlikler düzenlediklerini dile getiren Erdoğan, “Kredi Garanti Fonu ve Eximbank Genel Müdürlerini Denizli’ye getirerek, işadamlarımızla buluşturduk. Bu çabalarımızın neticesini de en iyi şekilde aldık. Kredi Garanti Fonu aracılığıyla bu yılın ilk 8,5 aylık döneminde, Denizli’ye 3 Milyar 465 Milyon 265 bin lira kredi girişi sağlandı. Bu kredilerden 6 bin 144 firmamız yararlanarak nefes almış ve geleceğini görme imkanı bulmuştur. TOBB’un öncülüğünde başlatılan nefes kredisi uygulaması ile de Oda kaynaklarını da kullanıma açarak, yaklaşık 70 milyon liralık bir kaynağın Denizli iş hayatına can suyu olarak girmesini sağladık” şeklinde konuştu.
KARŞILIKSIZ ÇEKTE %52’LİK AZALMA
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2017 Ağustos ayı sonu itibariyle Denizli ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.34 oranında artışla 1 miyar 964 milyon 735 bin dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Erdoğan, “2017 yılı Ağustos ayı sonu itibariyle karşılıksız çek adedi, geçen yıla göre yüzde 52.08 oranında azalarak 3.115 adet olarak gerçekleşmiştir. Yine 2017 yılı Ağustos ayı sonu itibariyle 8 aylık dönemde Odamıza 1.488 firma kaydını yaptırmış, 283 firma da Odamızdan kaydını sildirmiştir. Bu dönemde Denizli’de kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı 18, sermaye tutarı 6 milyon 290 bin TL’dir. Bu rakam, geçen yılın aynı döneminde, 4 şirket ve sermaye olarak da 460 bin TL idi” dedi.
HEDEF PAZARLARA YÖNELİK DIŞ TİCARET EĞİTİMLERİ VERDİK
Erdoğan, yurtiçindeki müşteri bulma çalışmalarının yanısıra alternatif pazar arayışlarının devam ettiğini aktararak, “Uluslar arası nitelikteki fuarlara katılımlarla ihracatımız daha da çeşitlenerek arttı. Geçen yıl Eylül ayından bu yana yurt dışında 6, yurt içinde 10 olmak üzere toplam 16 fuara katılım sağladık. İhracatın artırılmasına yönelik olarak hedef pazar olarak belirlenen Kuzey Afrika ülkeleri Fas, Tunus ve Cezayir pazarları hakkında 50 kişiye dış ticaret eğitimi verdik. Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci ile birlikte Etiyopya, Cibuti gibi Potansiyel Pazar olarak gördüğümüz Afrika Ülkeleri başta olmak üzere bazı ülkelere yönelik yurt dışı gezilerine katıldık. Bu ziyaretlere üyelerimizin de iştirakini sağladık. Son zamanlarda Sudan ile yakın ilişki içine girdik. Milletvekilimiz sayın Şahin Tin’in aracılığında karşılıklı ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Bu konuda da olumlu sonuçlar aldığımızı ifade edebilirim” dedi.
EĞİTİM KURUMU GİBİYİZ
“Ticaret Odamızı bir eğitim kurumu gibi çalıştırıyoruz” diyen Erdoğan, şöyle konuştu: “Sektörlerin kalifiye eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik çalışmalarımız sürüyor. İnşaat sektöründe ısı, su ve ses yalıtımı konularında yetişmiş eleman eksiğini görerek kurslar açtık ve 80 kişiyi sektöre kazandırdık. Odamız tarafından düzenlenen ve finansmanı Avrupa Birliği fonlarından karşılanan ‘Öğrenmeyi İnşa Ediyoruz’ projesi kapsamında Öğrenme Şenlikleri düzenledik. Binlerce Denizlili odamızın önünde açılan stantları ziyaret etti, kültür mirası el sanatlarını görme ve bu ürünlerden satın alma fırsatı buldu. Bu arada Odamızın 6. katında bulunan Tekstil Tasarım ve Yenilik Merkezi’nde yine tekstil sektörümüzün ihtiyacını gidermeye yönelik olarak tasarımcılar yetiştirmeye devam ediyoruz. Yine Odamızda Boğaziçi Üniversitesi ile işbirliği içinde düzenlediğimiz Kızkardeşim eğitimlerinde 200 kadınımıza iş yaşamında daha aktif ve özgüvenli olmaları için eğitimler verdik. Turkcell ile işbirliği içinde ‘Geleceği Yazan Kadınlar’ isimli eğitim projemiz kapsamında 10 kadınımıza Android program yazılımı eğitimi verildi. KOSGEB ve İŞKUR ile işbirliği içinde düzenlediğimiz girişimcilik eğitimlerimiz kapsamında son 1 yılda 881 kişiye sertifika vererek, iş kurmak için devletimizin sağladığı hibe ve faizsiz kredi olanaklarından yararlanma hakkı kazandırdık.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.