Denizli'de 244 Bin Hayvan Aşılanacak
Hayvancılık Müdürlüğü, çiftçilerden görevlilere yardımcı olmalarını istedi.
Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Denizli’de bulunan 243 bin 966 büyükbaş hayvana şap aşısı yapılacağını açıklayarak çiftçilerden görevlilere yardımcı olmalarını istedi.
Türkiye’de görülen önemli hayvan hastalıklarından hayvan ve hayvansal üretimi etkileyen, bunların ihracatını engelleyen ve dolayısıyla ciddi ekonomik kayıplara sebep olan Şap Hastalığına karşı aşılama kampanyası başlatıldı.
Şap hastalığında bulaşma direk temas ya da dolaylı temas ile olmaktadır. Örneğin dolaylı temas, hayvan pazarları, hayvan nakilleri, celepler, bulaşık materyaller, süt kamyonları, hastalığı takiple görevli sağlık personeli gibi nedenlerle gerçekleşmektedir. Hastalıkla mücadelenin temelini aşılama ve zamanında bildirimler oluşturmaktadır. Bu kapsamda Bakanlığımıza bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Ülke ihtiyacının tümünü karşılayacak miktarda üretilen aşılar, yetiştiricilerimizin hayvanlarına Bakanlık personelince uygulanmaktadır.
Şap hastalığı ile mücadele kapsamında uygulanacak 2017 yılı sonbahar aşılama programına Denizli’de bulunan 243 bin 966 büyükbaş hayvanın tamamı dahil edilmiş, Ağustos ayı itibariyle söz konusu aşılama programı başlatılmış ve halen devam etmektedir. Yetiştiricilerimizin söz konusu aşılama çalışmasına yardımcı olması ve gereken hassasiyeti göstermesi, ülke hayvancılığı bakımından büyük önem arz etmektedir. Yakın bir zamanda eda ettiğimiz Kurban bayramında Denizli’de 107 bin 331 küçükbaş ve 8 bin 926 büyükbaş hayvan kesilmiştir. Söz konusu bayram dolayısıyla hayvan hareketlerinin arttığı ve bu hareketliliğin şap hastalığının yayılımında önem taşıdığı göz önünde bulundurularak olası risklere karşı dikkatli olunması, gerekli biyogüvenlik önlemlerinin alınması ve şap hastalığından şüphelenilen hallerde İl/İlçe Müdürlüklerimizle ivedilikle temasa geçilmesi gerekmektedir.
Çiftçilere Uyarı
Denizi Gıda Tarm ve Hayvancılık Müdürlüğü çiftçilere uyararak, “Ayrıca büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kimliklendirme çalışmaları kapsamında yürütülen küpeleme faaliyeti, canlı hayvan envanterinin sağlıklı takibi ve bu eksende hayvancılık politikalarının oluşturulması hususlarında büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda yetiştiricilerimizin, büyükbaş hayvanlar için yeni küpe taleplerini 7 gün içerisinde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine; küçükbaş hayvanlar için yeni küpe taleplerini 30 gün, büyükbaş ve küçükbaş hayvan düşen küpe talepleri ile ölen veya kesilen hayvan bildirimlerini 7 gün içerisinde İlçe Müdürlüklerimize bildirmeleri gerekmektedir” açıklamasında bulundu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.