"Denizli Cevizi Marka Olacak"

"Denizli Cevizi Marka Olacak"

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Denizli Ticaret Borsası işbirliği ile başlatılan "Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi" çerçevesinde bu sene planlanan 160 bin ceviz fidanının dağıtımı başladı.

A+A-

Denizli'nin Türkiye'de ceviz üretiminde ilk sırayı alması, cevizde dışa bağımlığının azaltılması ve Denizlili üreticilerin gelirinin artırılması amacıyla Denizli Valiliği koordinesinde, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Denizli Ticaret Borsası işbirliğiyle hayata geçirilen "Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi" kapsamında bu yıl planlanan 160 bin ceviz fidanının dağıtımına başlandı.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Denizli Ticaret Borsası (DTB) işbirliğinde 2017 yılında hayata geçirilmeye başlanan "Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi" kapsamında üreticilere bu yıl hibe verilecek toplam 160 bin ceviz fidanının dağıtımına başlandı. Denizli'nin Türkiye'de ceviz üretiminde ilk sırayı alması, cevizde dışa bağımlığının azaltılması ve Denizlili üreticilerin gelirinin artırılması amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında düzenlenen ceviz fidanı dağıtım töreni Tavas ilçesinde yapıldı. Programa, Denizli Valisi Hasan Karahan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Tavas Belediye Başkanı Hüseyin İnamlık, Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç, Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay, Denizli Tarım ve Orman İl Müdürü Yılmaz Erkaya, DTB Başkanı İbrahim Tefenlili, MHP Denizli İl Başkanı Cafer Birtürk, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

DTB Başkanı İbrahim Tefenlili, Türkiye'de 1970 yıllarında ceviz ve badem ihracatçısı olduklarını belirterek, "Son yıllarda nüfusun artması ve çeşitli nedenlerden dolayı ithalatçı durumuna gelindi. Ama hayata geçirdiğimiz bu projeler ile inşallah yakın bir zamanda ihracatçı hale gelmiş oluruz. Bu anlamda Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza katkılarından dolayı teşekkür ederim" dedi. Denizli Tarım ve Orman İl Müdürü Yılmaz Erkaya ise, Denizli'nin Türkiye ceviz üretiminin yaklaşık yüzde 5’ini karşıladığını belirterek, "Bu projede 3. yılımızdayız. Dağıttığımız ceviz fidanlarımızın her yıl kontrollerini yapıyoruz. Bu zamana kadar dağıtılan fidanların tutma oranı yüzde 80 oldu. Bu da bizim açımızdan sevindirici bir durum. Proje 2 yıl daha devam edecek. Hedefimiz Denizli’yi cevizin başkenti ve cevizin marka olduğu bir şehir yapmak" dedi.

Büyükşehir ile birlikte tarım alanında da destek başladı

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da, hayırlı bir işin daha başlangıcını yaptıklarını belirterek, "Denizli ile ne kadar gurur duysak azdır. Denizli, tekstilin başkenti, ihracat yapan ve yılda 2,5 milyonun üzerinde turist ağırlayan bir şehir. Denizli, bir tarım kentidir. Sanayide, turizmde, tarımda üreten bir şehirdir Denizli. Denizli, gece gündüz çalışır ve üretir. Üretirken de destek vermek gerekir, katkı sağlamak gerekir" dedi. Büyükşehir ile birlikte şehrin bütününe hizmet vermeye başladıklarını anlatan Başkan Osman Zolan, "Tarımsal anlamda destek verme imkanı da büyükşehir ile birlikte bizlere verildi. Birçok ilçemizde ziraat odalarımızla iş birliği yaparak çiftçilerimize destek verdik. Büyükşehir Belediyesi olarak istiyoruz ki insanımız üretsin ve ürettiği değer bulsun" diye konuştu.

"Üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz"

Cevizin ithal edilen bir ürün olduğunu ifade eden Başkan Osman Zolan, şunları kaydetti: "Projemiz sonuç vermeye başladı. Herkes elinden geldiği imkanlar dahilinde projeye destek verdi. Bugün, Tavas, Kale ve Beyağaç’ta dikilecek olan ceviz fidanlarının teslimlerini gerçekleştireceğiz. 160 bin ceviz fidanımızı talepler doğrultusunda dağıtacağız. Bu ürünler hem çiftçimize hem de ülke ekonomimize büyük destekler sağlayacak. Bunlara vesile olmanın da mutluluğunu yaşıyoruz. Bu projeye destek veren tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak bu işin içindeyiz. İstek olduğu sürece projemiz devam edecektir. Denizli cevizin başkenti olacak. Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak üreticimizin, çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Büyüyen ve üreten Denizli olarak hedefimize hep birlikte varacağız."

"Arazi ve iklim uygun"

Denizli Valisi Hasan Karahan, Denizli'nin her konuda olduğu gibi fidan dağıtımı konusunda da öncü bir şehir olduğunu belirterek, "Allah gayretlerimizi artırsın bereketli kılsın. Fidanlarımız inşallah toprakla kavuşacak. Bu proje Denizli'yi inşallah önümüzdeki senelerde ceviz üretiminde Türkiye çapında birinci yapacak" dedi. Türkiye'nin ceviz üretiminde dünyada 4. olduğunu ifade eden Karahan, "İlk iki de olabilecek potansiyelimiz var. Hep birlikte bunu kovalayacağız. Arazilerimiz uygun, iklimimiz uygun. İnşallah Denizli cevizin de başkenti olacak" diye konuştu. Konuşmanın ardından üreticilere ceviz fidanı dağıtımı yapıldı.

Hedef üretimde Türkiye'de ilk sıra

Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi, Denizli'de 48.250 dekar olan ceviz alanını 100 bin dekar alana ulaştırmak hedefiyle 2017 yılında başladı. Proje 2 yılda büyük mesafe alırken hedefin yıllık 100 bin adet aşılı ve sertifikalı ceviz fidan üretimi ve dağıtımını sağlamak olduğu ifade edildi. Proje başlangıcında Denizli'de 48.250 dekar olan ceviz üretim alanının 2018 TÜİK verilerine göre 70.066 dekara ulaşarak ülke sıralamasında alan bakımından birinci sıraya çıktığı, üretim bakımından ise 2. sırada yükseldiği belirtildi. Proje ile 2018-2019 dikim sezonunda 125.000 adet ceviz fidanının Denizli'nin 17 ilçesindeki 1490 üreticiye dağıtıldığı, 2019-2020 dikim sezonunda ise yaklaşık 160 bin adet fidan dağıtımının gerçekleşeceği belirtildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum