Çocuklarda diyabete dikkat
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Selda Ayça Altıncık, çocuklarda en fazla insülin eksikliğine bağlı olarak Tip 1 diyabetin görüldüğünü ve Türkiye'de her yıl 2 bin 500 çocuğa Tip 1 diyabet tanısı konulduğunu söyledi.
Osman Nuri BOYACI/ DENİZLİ, (DHA)
Diyabeti, vücudun yeterli insülin üretememesi ya da üretilen insülinin etkinliğinin azalması ile kan şekerinin yükselmesi olarak tanımlayan Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Selda Ayça Altıncık, diyabetin bulgularının çok su içme, çok idrara çıkma, ağız kuruluğu ve kilo kaybı olduğunu belirtti. Bu tür şikayetleri olan çocukların mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna götürülerek kan şekerinin ölçtürülmesini isteyen Altıncık, "Diyabet tanısı, rastgele bakılan kan şekerinin 200 mg/dl üzerinde saptanması ile konulur. Erken tanı ile hastanın hayati tehlikesi olan diyabet komasına girmesi engellenebilir. Tip 1 diyabetin tedavisinde insülin kullanılır. Tedavinin amacı kan şekerinin kontrolünü sağlamak ve hastalığa bağlı gelişebilecek komplikasyonları önlemektir. Diyabette dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite en az insülin tedavisi kadar önemlidir" dedi.
Türkiye'de her yıl 2 bin 500 çocuğa Tip 1 diyabet tanısı konulduğunu, tanı konulan çocukların hastalıklarını inkar ettiklerini söyleyen Altıncık, "Yaşam boyu sürecek bir hastalık olan diyabet tanısı almak çocuk ve ailede, hastalığı inkar etme, öfke, depresyon, korku ve kaygı gibi psikolojik tepkilere yol açabilir ancak bu durum doğaldır. Hastalığa uyum süreci atlatıldıktan sonra psikolojik tepkiler de azalır. Çocuğun hastalığını arkadaşları ile paylaşması, hastalık hakkında bilgi düzeyini arttırması, diğer diyabet tanılı çocuklarla sosyal paylaşımları bu tepkiler ile baş etmeyi kolaylaştırır" diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.