Çinli devlet şirketi Türkiye'yi tehdit etti!
Uygurlar'ın oruçlarına engel olunduğuna yönelik haberlerle ilgili Çin devlet şirketi Sinosteel, iş çevrelerine mektup gönderdi. Mektupta, yatırımlar etkilenir denildi.
Çin iş dünyasının Türkiye'deki temsilcileri, son günlerde Uygurlar'ın oruç ve ibadetlerine yönelik baskılar olduğu yönünde ülkelerine yönelik tepkilere karşı harekete geçti.
Çin'in demir-çelik sektöründe maden çıkarma dahil bütün üretim ve pazarlama aşamalarında faaliyet gösteren devlet şirketi Sinosteel'in Türkiye temsilcisi Li Song, ilişkide olduğu iş çevrlerine mektup gönderdi. Song mektubunda, "Asılsız haberler inanmmayın. Hükümet, Müslümanların Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde oruç tutma, ibadet için toplanma, iftar ve benzeri etkinlikleri yapmalarına engel olacak hiçbir şeye izin vermez" dedi.
Mektubunda Çin Anayasası'nın din ve inanç özgürlüğünü düzenleyen maddelerini anlatan Song, "Hiçbir devlet makamı, sosyal kuruluş veya şahıs, vatandaşları bir dine inanmaya veya inanmamaya zorlayamaz" ifadesini kullandı. Song, mektubunu "Sincan'da Müslümanlar, ramazan ayı boyunca ve her zaman huzur içinde yaşam sürdürmektedir" diyerek bitirdi.
'DEVAM EDERSE YATIRIMLAR ETKİLENİR'
Türk-Çin İş Konseyi Başkan Yardımcısı Necati Abacıoğlu, "Çinli misafirlerim sokağa çıkmaya korkuyor. Olaylar böyle devam ederse ticari ilişkiler etkilenir" dedi. Türkiye ve Çin arasındaki dış açığın ticaret yoluyla asla kapanamayacağını vurgulayan Abacıoğlu, şunları söyledi: "Bu yüzden Türkiye doğrudan yatırım çekmek için 5 yıl önce atağa kalkmıştı. Üç yıldır da bunun meyveleri alınıyor. Hiçbir doğrudan yatırımcı tedirgin olduğu yere gelmez."
ALMANYA'YI GEÇTİ, RUSYA'NIN ENSESİNDE
2013'te Almanya'yı geçerek Türkiye'nin en çok ithalat yaptığı ikinci ülke konumuna yükselen Çin 24.9 milyar dolarla, enerji ithalatı nedeniyle lider olan Rusya'nın sadece 300 milyon dolar gerisinde bulunuyor. Türkiye'nin Çin'den tüketici elektroniği ithalatı bilinen bir gerçek. Ancak Türkiye'deki elektronik üretiminde de ara malında kilit rol oynuyor. İletişim ve eğlence amaçlı elektronik eşya üretiminde kullanılan ithal parçaların yarısı Çin'den alınıyor. Türkiye, Çin'in toplam ihracatında yüzde 1.06'lık bir paya sahip. Çin, maden ithlatında mermerin yüzde 52'si ve kromun yüzde 14'ünü Türkiye'den alıyor.
(Habertürk)
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.