Çin Zulmü, Fransa’da Protesto Edildi

Çin Zulmü, Fransa’da Protesto Edildi

Fransa’da ikamet eden Uygur Türkleri, Çin’in 05 Temmuz 2009 tarihinde Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’de yaptığı katliamın 9.yıl dönümünü Çin’in Paris Başkonsolosluğunun önünde yaptıkları eylem ile protesto ederek kınadılar.

A+A-

Çin Başkonsolosluğunun önünde toplanmış olan Uygur Türkleri Çin’in Doğu Türkistan’daki baskısını ve yaptığı zulmü protesto ettiler. Uygur Türklerine karşı gerçekleştirilen saldırıların yıl dönümünde 5 Temmuz’da dünyada pek çok yerde Çin’in baskıcı yönetimi protesto edilmekte. Küçük bir Uygur Türkü grubu, Paris Çin Konsolosluğu önüne gelip Uygur Türklerine karşı yapılmakta olan baskı ve zulmü protesto ettiler. Fransız Polisi göstericilerin eylem yapmalarına izin verirken göstericileri konsolosluk binasına yaklaştırmadılar. Dünyaca ünlü firma Pathe’nin bina önünde toplanmış olan Uygur Türkleri, “Çin faşizmine ve Uygur Türklerine uygulanan insanlık dışı baskılara Fransa sen de ortak olma” sloganlarını attılar.

Göstericilerin burada yaptıkları basın açıklamasında, öz vatanlarında Çin devleti tarafından baskı gördüklerini dile getirene göstericiler, basın mensuplarına Fransa hükumetinden Fransa Ulusal Meclisi önünde gösteri yapma izni istediklerini fakat isteklerine cevap alamadıklarını belirttiler.

Ölü Sayısı Binden Fazla

Göstericiler, Dünyanın her bir tarafından Uygur Türklerine karşı Çin’in baskı ve zulmünü anlatacaklarını da belirttiler. Çin medyasına göre 2009 senesinde çıkan çatışmalarda 197 kişi yaşamını yitirmiş, 1680 kişi de yaralanmıştı. Ayrıca 1434 kişinin de tutuklandığı belirtilmişti. Dünya Uygur Kongresi Lideri Rabia Kadir ise Washington’da yapmış olduğu açıklamada ölü sayısının binden fazla olduğunu söylemişti.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.