Çiftçinin Beli Bu Yüzden Doğrulmuyor
Çiftçiye yüzde 8 oranından kullandırılması gerekli olan tarımsal krediler, Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri’nin 2012’de yapmış olduğu bir anlaşmadan ötürü yüzde 22.5’ten kullandırılıyor.
Bir dönemlerin “tarım ülkesi” diye tanımlanan Türkiye’sinde çiftçi, artık borçsuz ve banka olmadan üretim yapamaz durumda. Tarlasını ekmek ve masraflarını karşılamak için bankalara mahkûm olan çiftçiye bir de “kanunsuz ve fahiş faiz” ödetildiği iddiaları gündemi hareketlendirdi.
Bakanlar Kurulu’nun aldığı karara göre tarım kredileri çiftçiye yüzde 8’den kullandırılması gerekli. Ama Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri’nin 2012’de yapmış olduklarını bir anlaşmadan ötürü bu krediler yüzde 22.5’ten kullandırılmakta. Bunlardan habersiz çiftçinin borcuysa katlandıkça katlanıyor.
Alınan haberlere göre Türkiye’de hiçbir sektörde yüzde 22.5 gibi bir kârlılık oranı olmazken, çiftçinin kullanmış oluğu krediden yüzde 8 doğrudan, yüzde 14.5 de dolaylı olarak faiz alınıyor. Bu durum ülke tarımının niçin yerlerde süründüğünü de ortaya koyuyor.
ÇİFTÇİYE GİZLİ FAİZ
Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne tahsis etmiş olduğu “tarımsal kredileri” “ticari kredi” şeklinde veriyor. Yani faiz piyasa oranlarından kullandırılıyor. Tarımsal kredilerin faiz oranı yüzde 8 olduğu için Tarım Kredisin aradaki fark çiftçiden “kaynak kullanım ücreti” şeklinde tahsis ediliyor. Faiz her yükselişinde Tarım Kredi’nin kaynak kullanım ücreti de artmakta. Dolayısı ile yüzde 8 indirimli kredi kullandığını düşünen çiftçinin kredi maliyetleri de artıyor.
Türkiye çapında örgütlü bulunan Tarım Kredi Kooperatiflerinin 1 milyon 200 bin çiftçi ortağı bulunmakta. Tarım Kredi’den yüzde 8, çiftçinin kredi maliyetinden, yüzde 12.5 kaynak kullanım ücreti yani gizli faiz, yüzde 1 bina bağış fonu ve yüzde 1’de destekleme fonuyla beraber yüzde 22.5’ye çıkıyor. Yani 100 lira kredi alan çiftçi, bu borcunu ancak 122.5 TL olarak kapatabiliyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.