Çeyrek Yüz Yıldır Dokunuyor
Çameli Kilimi ve Çameli Elmalı yöresine ait Çameli Elmalı Bezi Coğrafi İşaret kapsamına alındı.
İlçemizin geçmişten günümüze tarihi değerleri olan Çameli Kilimi ve Çameli Elmalı Bezi için Coğrafi İşaret Belgesi Belediyemiz ve Çameli Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ortak çalışması ile alındı.
EL EMEĞİ GÖZ NURU
Çameli Kilimi ve Çameli Elmalı Bezi yerinde üretim ile istihdam sağlayacak bu ürünler ile hem yöremizin hem de ilçemizin tanıtımına katkıda bulunacaktır. Çameli Kilimi ve Çameli Elmalı Bezi üretimi Elmalı Mahallesindeki düvenlerde ilmek ilmek, el emeği göz nuru olarak dokunmaktadır. Yörük Kültürünün yerel bir sanatı olarak nitelendirilen Çameli Kilimi ve Çameli Elmalı Bezi’ni kadınlarımız tezgahta 2’er kişi dokumaktadır ve kadınlarımız tarafından nesilden nesile aktarılan bir gelenek haline gelmiştir.
250 YILDIR ÜRETİLİYOR
Çameli Elmalı Bezi"mahreç işareti" olarak tescilledi. Elmalı Bezinin ham maddesi olan kendir ipliği, bitkisel lifler arasında en yüksek sağlamlığa ve bükümlü bir özelliğe sahip, kendir ipliğinden olduğu içinde çürümüyor ve sünmesi az oluyor. Söz konusu bez, 1.8 ile 2.4 santimetre uzunluğunda ketene benzer lif demetleri taranarak elde ediliyor.
İNCE BİR USTALIK GEREKTİRİR
Elmalı Mahallesindeki kadınların örtünme amacıyla kullandığı sarı, kırmızı, mavi ve mor renklerin hakim olduğu ve ayva ve safran sarısı renkleri kullanılır Elmalı bezi, 250 yıldır kadınlar tarafından pamuk ipliklerinin bir haftayı aşan boyama ve çözgü işlemlerinin ardından el yapımı tezgahlarda ilmek ilmek dokunuyor.
KÖK BOYA’DAN MOTİFLER DE YAŞANILAN ÇAĞIN ÖZELLİKLERİ KULLANILIR
Çameli Kilimi % 100 yün ve Kök Boya %100 kirman ipi kullanılarak tamamıyla düven adı verilen tezgahta el ile dokunarak üretilir , Kilimlerde motif ve renklerinde canlılık ile çeşitlilik ön plana çıkar. Çameli Kilimlerimizin üzerinde motifler yaşanılan çağın özellikleri yanı sıra yöremizin kültürü gelenek, mutluluk, neşe ve kahramanlık aynı zamanda kuvvet kötü bakışlar kilimi dokuyan kişinin beklentilerine göre değişiklik göstermiştir. Elde Edilen renkler ile Kırmızı, mavi, yeşil, askeri yeşil, lacivert yumurta sarısı, kahverengi, nohut sarısı ve siyahtır. Kök Boyasında Çameli’mizin Kökü toprak altında olan ve doğasında elde edilen bitkilerden elde edilir
Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan ; “Bizler kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmak, el sanatlarımıza sahip çıkmak için gayret ediyoruz Bu kapsamda yapmış olduğumuz girişimlerle Çameli Kilimi ve Çameli Elmalı Bezi coğrafi işaret çalışmalarını tamamladık ve tescillerinin alımını gerçekleştirdik.
14.03.2019 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulunduk.
Proje Koordinatörümüz P.Gözde Ünsalan ‘ın koordinasyonun da hazırlanan başvuru dosyasında bilimsel çalışmalar; Pamukkale Üniversitesi El Sanatları Bölümü Yrd. Doç. Dr.Habibe KAHVECİOĞLU SARI ve Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Serdar Çimen tarafından yapılmış olup, uygulama aşamasının anlatımında emeği geçen rahmetli Usta Öğreticimiz Filiz Coşkar’a, Usta Öğreticimiz Huriye Sönmez’e ve Halk Eğitim Merkezi Müdür Yard. Fatma Serçin ve Dudu Putgül'e emeklerinden dolayı teşekkür ederiz.
Kırsalda kalkınmanın anahtarlarından biri olan coğrafi işaretlerimize 2 yeni kültürel değerimizi daha katmanın haklı gururunu taşımaktayız. Bu çalışmaların Çameli Kadınlarına Belediyemizin önemli bir hizmetidir. Belediyemiz üreten ve emek veren tüm kadınlarımızın her zaman yanındadır.
İlçemize hayırlı olsun.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.