Caretta Caretta ‘Lara Barış’ 1,5 yılda 4 bin kilometre yol kat etti

Caretta Caretta ‘Lara Barış’ 1,5 yılda 4 bin kilometre yol kat etti

Antalya'da bitkin halde bulunduktan sonra tedaviye alınan ve ardından uydu takip cihazı takılarak denize bırakılan "Lara Barış" isimli deniz kaplumbağası...

A+A-

Antalya'da bitkin halde bulunduktan sonra tedaviye alınan ve ardından uydu takip cihazı takılarak denize bırakılan "Lara Barış" isimli deniz kaplumbağası 1,5 yılda 4 bin kilometre yol kat etti. DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Kaska, son olarak Mısır'ın Bardawill Gölü'nde sinyal alınan ve bir süredir takip edilemeyen "Lara Barış'ın uluslararası işbirliği ile kaplumbağaların korunması gerektiğini ortaya çıkardığını belirtti.

aw129469-02.jpg

2020 yılının Ekim ayında Antalya'nın Kemer ilçesi Göynük Mahallesi'nde karada bitkin bir vaziyette bulunan kaplumbağa, Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine (DEKAMER) getirildi. Burada yapılan incelemelerde kaplumbağanın bağırsaklarında bol miktarda plastik olduğu, boynunda ve belirli yerlerinde yaraların olduğu tespit edildi. 1,5 yıllık tedavisinin ardından kaplumbağa denize geri bırakıldı. Kıbrıs Barış Harekatının yıl dönümünde ve Lara Plajı'nda yaşam alanına bırakılması dolayısıyla kaplumbağaya "Lara Barış" adı verildi. Üzerine yerleştirilen uydu takip cihazı ile 1,5 yıl boyunca takip edilen "Lara Barış'ın 49 günde 600 kilometrelik yol kat etmesini internet üzerinden 29 bin kişi izlemişti. 20 Temmuz 2022 denize bırakılan "Lara Barış" 1,5 yıl boyunca üzerinde uydu takip cihazı vasıtasıyla takip edildi. 1,5 yılın ardından son olarak Mısır'ın Bardawil Gölü'ne giden "Lara Barış'tan sinyal alınamadı. "Lara Barış" isimli deniz kaplumbağası 1,5 yılda 4 bin kilometre yol kat etti.

Türkiye'de deniz kaplumbağalarının yuvalarının korunması, yaralanmasının sebeplerini ve tedavilerinin yapılmasını sağlayan DEKAMER, aynı zamanda göç yollarını ve Akdeniz'de nereleri dolaştığını araştırıyor. Yaz aylarında yuvaları koruduklarını kış aylarında ve yıl genelinde tedavileri biten kaplumbağaların nerelere göç ettiğini araştırdıklarını ifade eden DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, "Bir kaplumbağanın arkasından yüzerek nereye gittiğini tespit etmek mümkün değil. Teknolojinin faydasıyla kabuklarına yapıştırdığımız uydu cihazıyla gönderdikleri sinyaller ile göç rotalarını öğrenebiliyoruz" dedi.

"Uluslararası işbirliğiyle kaplumbağalarının korunması gerektiğini ortaya çıkarmış"

aw129469-08.jpg

'Lara Barış" isimli kaplumbağanın sinyal gönderdiği süre boyunca 4 bin kilometre yol kat ettiğini ifade eden DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Kaska, son olarak Mısır'ın Bardawil Gölü'ne kadar gittiğini ifade etti. Cihaz pillerinin bitmiş olması, kaplumbağadan cihazın düşmesi ya da yaşamını yitirmesi sonucu sinyalin kesilmiş olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Yakup Kaska, "Artık sinyal almıyoruz. Deniz kaplumbağalarının kışladıkları önemli bir alan olan Bardawil Gölü'ne de bizim Türkiye'den göndermiş olduğumuz bir kaplumbağa gitmiş oldu. Daha önce Kıbrıs'tan takip edilen kaplumbağaların gittiğini biliyorduk. Bizim Akdeniz'den göndermiş olduğumuz bir kaplumbağada oraya gitti. Göçmen olan deniz kaplumbağalarını sadece üredikleri kumsalda korumak yetmiyor. Bu çalışma ile deniz kaplumbağalarının nereleri dolaştığı, hangi ülkelerde kışladığı ve beslendiğini gösterdi. Dolayısıyla uluslararası işbirliğiyle kaplumbağalarının korunması gerektiğini ortaya çıkarmış olduk. Akdeniz'deki diğer ülkelerle Avrupa Birliği fonlarıyla uluslararası işbirliği ile bu kaplumbağaların korunması için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

IHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.