Can Dostlar Emin Ellerde
Can Dostlar Emin Ellerde
Çivril Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Veterinerlik Hizmetleri’ne bağlı olarak sokaktaki minik dostlarımızın refahı için hizmetine devam etmekte olan geçici bakımevimiz, Çivril Belediyesi Kum Eleme Tesisleri içerisinde kendine tahsis edilen alanda kurulmuştur. Veterinerlik Hizmetleri birimimiz, gerek sokaklarda yaşamlarına devam eden, gerekse sahibi olduğu dostlarımızın herhangi bir nedenden dolayı bakımının üstlenilemediği durumlarda, sadık canlarımıza kucak açmakta, onların tedavilerini, aşılarını, çeşitli operasyonlarını elindeki imkanları maksimum düzeyde kullanarak gerçekleştirmekte, bakım ve beslemelerini yapmakta, yasa ve mevzuat çerçevesinde gerekli süre içerisinde sahiplendirme çalışmalarını artan bir ivme ile sürdürmektedir. Misafir ettiğimiz canlarımızın sahiplenilmemesi durumunda ise canlarımızın doğal yaşam hakları, refahları ve 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nunca düzenlenen gerekliliğe istinaden dostlarımız yaşamlarına devam edebilecekleri noktalara uygun tedavi, kısırlaştırma, aşılama ve küpeleme prosedürlerinin yerine getirilmesi akabinde bırakılmaktadır. 01.01.2017-01.11.2017 faaliyet planı ve raporuna göre yıl içerisinde 917 adet minik dostumuz sokaklardan alınmış, 258 adet dostumuz sahiplendirilmiş, 917 adet dostumuzun aşıları yapılmış, 142 adet dostumuzun da kısırlaştırma ve tedavi süreçleri tamamlanıp küpeleme ile aşılama sonrasında alındıkları ortamlarına bırakılmıştır. Ayrıca dostlarımızın beslenmesi adına 13.200 sayıda ekmek ve 165 paket de kuru mama temini gerçekleştirilmiştir (Belediyemizce alınan ve vatandaşlarımız tarafından bağışlanan). Aynı zamanda ilçemizde bulunan lokantalar, yemekhaneler ve düğün-mevlüt organizasyonlarından artan yemekler özel kaplarda toplanılarak kontamine olmuş kısımlarından ayrıştırılıp sokaktaki canlarımıza verilmek üzere hazırlanmaktadır. Her gün görevli personellerimiz tarafından bakımevimizde bulunan dostlarımızın bulunduğu alanların temizlikleri yapılmaktadır. Akabinde veteriner hekim kontrolleri ile tedavilerinin yanı sıra beslenmeleri sağlanmaktadır.
Bakımevimizdeki süreç şu şekilde ilerlemektedir:
Minik dostlarımız ekibimizde bulunan görevli personeller tarafından sokaklardan alınarak bakımevimize getirilir ve veteriner hekimlerimiz tarafından ilk kontrolleri yapılıp iç ve dış paraziter ilaçlamalarının gerçekleştirilmesi akabinde misafir edilecekleri bölümlere yerleştirilir. Acil tedaviye ihtiyaç duyan dostlarımız ise ayrı bir kısımda bulunan müşahade bölümüne alınır. Tedavileri tamamlana değin de bu bölümde kontrol altında tutulur. Tedavisi tamamlanıp müşahade süresi dolan ve misafir edildikleri bölümlerden sıra ile alınan dostlarımızın kısırlaştırma operasyonları ve küpeleme işlemleri yapılır. Opere edilen dostlarımız post operatif dönemlerinde de iyileşme süreci tamamlanana kadar müşahade alanında misafir edilip, süreci tamamlayan canlarımızın aşılarının yapılması neticesinde sahiplendirmek üzere ilgili bölümlere konulur. Duyarlı vatandaşlarımız tarafından ücretsiz sahiplenilen dostlarımızın sahibine teslimi, sahiplenilmeyen dostlarımızın ise yaşamlarına devam edebilecekleri, uygun görülen alındıkları bölgelere bırakılması işlemleri personellerimiz tarafından gerçekleştirilir.
Birimimiz bünyesinde bulunan bir diğer hizmet alanı ise biyosidal ilaçlama faaliyetidir. Konusunda uzman veteriner hekimler ve ilaçlama konusunda eğitimli ve sertifikalı personeller tarafından gerçekleştirilen çalışmalarımız yıl boyunca devam etmektedir. Bunun nedeni yaz aylarında artan haşerelerle mücadelenin öncelikle larva boyutunda engellenebilmesi, uçkun aşamasında ise sürecin sonlandırılabilmesidir. İlgili çalışmalarımız özellikle ilkbahar, yaz, sonbahar mevsimlerinde hava sıcaklığı belirlenen kritelerler ölçüsünde seyrettiği ana kadar tüm ilçe mahalleleri bazında, hava sıcaklığının düştüğü kış aylarında ise haşere üremelerini kontrol altında tutabilmek adına belirlenen üremeye uygun bölgelerde devam etmektedir. 01.01.2017-01.11.2017 faaliyet planı ve raporuna göre yıl içerisinde 2805 Lt ilaçlama yapılmış ve 278 adet tuzak ve yem kullanılmıştır.
Birimimize bağlı bir diğer faaliyet alanı ise belediyemiz bünyesindeki mezbahanedir. Mezbahanemizde yapılan tüm kesimler, her gün belediye veteriner hekimleri ve ilçe tarım müdürlüğü veteriner hekimleri tarafından incelenmekte, böylelikle halkımızın sağlıklı et tüketimi ve gıda güvenliği kontrol altında tutulmakta, şarbon, tüberküloz vb. zoonoz hastalıklardan halkımız korunmaktadır. Zira Dünya Sağlık Örgütü’nün tasvirine göre; doğal koşullarda insanların ve hayvanların birbirine bulaşan hastalığı olarak tanımlamakta olan zoonoz hastalıklarla veteriner hekimlerce yapılan mücadele, yapılan kontrollerin ve muayenelerin ne denli önem arz ettiğine en açık kanıt niteliği taşımaktadır. 01.01.2017-01.11.2017 faaliyet planı ve raporuna göre mezbahanemizde 607 adet büyükbaş, 357 adet küçükbaş hayvan kesimi ve kontrolü yapılmıştır.
Birimimize bağlı faaliyet alanlarından dördüncüsü her hafta perşembe günleri faal olan hayvan pazarıdır. Hayvan pazarımıza gelen hayvanların kontrolleri görevli belediye ve ilçe tarım veteriner hekimleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Hastalıkların azımsanamayacak ölçüde olan kısmının hayvan transportları esnasında oluştuğu ya da oluşma ihtimalinin arttığı bilimsel verilerle sabit olduğundan pazar yerinde yapılan veteriner hekim kontrolleri halkımızın sağlığını korumak açısından son derece önemlidir. 01.01.2017-01.11.2017 faaliyet planı ve raporuna göre hayvan pazarımıza yıl içerisinde 34.732 Adet küçükbaş, 202 adet büyükbaş hayvanın giriş çıkışı ile kontrol ve muayeneleri veteriner hekimlerimizce gerçekleştirilmiştir.
Yine halk sağlığı ve gıda güvenliğinin önemine istinaden belediye veteriner hekimlerimiz tarafından ilçemizdeki gıda denetimleri aralıksız ve rutin olarak sürdürülmektedir.
Ayrıca belediyemizce projeleri devam eden yeni ve modern hayvan pazarı ile sokak hayvanları kliniğimizin inşaatı da tüm hızıyla devam etmektedir. İlgili projeler örnek proje olarak kabul edilmiş olup, benzeri projeleri hayata geçirmek isteyen beldelerin yetkilileri tarafından ziyaret edilmekte ve bilgi alış verişi sağlanmaktadır.
EMPATİ ÖNEMLİ!...
Sokakta bulunan minik canlarımızın refahı hususunda neler yapılabilir?
Öncelikle bu konuda bilinçli ve duyarlı olmak, ilgili bilinç ve duyarlılık doğrultusunda hareket etmek, konu hakkında eğitim almış veteriner hekimlerin görüşlerine değer verip onlara kulak vermek gerekmektedir. Hiçbir şey elden gelmiyorsa dahi evlerin önündeki hayvanlara su ve mama, ekmek verilebilir. Bu konu ile ilgili belediyemiz tarafından 2016 yılında başlatılmış ve şu anda da devam etmekte olan “Bayat Ekmek Kampanyası” na destek verilebilir (Belediyemizi Arayın, Sokaktaki Canlarımız İçin Bayat Ekmekleri Evlerinizden Aldıralım). Bu da yapılamıyorsa en azından doğru ve olması gerektiği gibi minik dostlara bakan kişilere ve belediyelere engel olunmayabilir. Hayvan barınakları hususunda ülke genelinde olan bir takım kişilerce ortaya atılan güven eksikliği konusu ise ayrı bir konudur. Bir kişi inanmaya niyet edip ona göre gözlemlemediği sürece ona bazı şeyleri inandırmak oldukça zordur. Bunun için barınakların ve görevlilerin değil, güven eksikliği ve kendilerine has doğruları bulunan, konunun uzmanı olmamalarına rağmen konu hakkındaki uzmanları dinlemeyen kişilerin kendilerine dair bir şeyler yapması gerekir. Örneğin empati yapabilirler. Empatinin önemini idrak etmiş ünlü bir kişinin sözüne kulak vermekte fayda bulunmaktadır:
“Bence dünyadaki en iyi hekim; Veteriner Hekimdir. Çünkü hastasına rahatsızlığını soramaz, bunu kendisi bilmek zorundadır…”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.