Çameli'nde Üretim Analizi Toplantısı Yapıldı
Çameli’nde 2018 senesi içinde gerçekleştirilen faaliyetler ve 2019 senesiyle alakalı üretim programı üretici birlik gelişimi genel hedef programlarıyla bilgiler aktarıldı.
Çameli Belediyesi Konferans Salonunda yapılan toplantıda çalışılacak firmalarla alakalı fideliklerle ilgili yapılan analizlerden bahsedildi. Toplantıya Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, Çameli Belediyesi Tarım Danışmanlık Ofisi Ziraat Mühendisi Gökhan Hakkı Gököz, Çameli Ziraat Odası Başkanı Hamit Tuncer ve Çiftçiler katıldı.
Ziraat Mühendisi Gökhan Gököz ;Çameli ilçesinde gerçekleştirilen çalışmalar ile alakalı son 2 senede örtü altı serada yetiştirilen domates üretiminden bahsetti. Daha evvel her sene göç veren ilçede Tarım Danışmanlık Ofisi'nin kurulmasından sonra, serada domates üretimi yapan üretici sayısı 8'den 140'ın üstüne çıktı.
Üretilen 'Çameli kınalısı' cinsi domatesler Avrupa ve Arap ülkelerine ihraç edilerek, iç pazarda satılırken, Türkiye’nin seçkin marketlerinde de satışı gerçekleştirildi. Domates üretiminde çiftçinin para kazandığı, tüketicinin de sağlığının düşünüldüğü bir üretim programı yaptıklarını ifade ederek, Seralarda üretimi en başından sonuna kadar yani tohumun ekilmesinden yetiştirilip, satılmasına kadar bir üretim bandı programladıklarını, yerli cins olması nedeni ile Çameli kınalısını tercih ettiklerini, Raf Ömrü ve üretim kalitesi yönünden tercih edilen Çameli Kınalısının hem ihracatta hem piyasada yoğun talep gördüğünü belirtti.
Markalaşma Sağladık
Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan; “ Alabalık üretimi ve hayvancılıkla öne çıkan Çameli ilçesinde iki yıl öncesine kadar 8 çiftçi, toplam 10 dönüm serada domates yetiştirip, pazarlarda satıyordu. Tarım dışında çalışma alanı sayılı olan ve bu nedenle sürekli göç veren ilçede, Tarım Danışmanlık Ofisi kurduk. Tarım Danışmanlık ofisi kurarak yaptırdığımız araştırmada, iklimin, özellikle yerli ırk olan 'Çameli kınalısı' domates üretimine uygun olduğu belirledik. Çameli’ndeki üretimin sağlıklı ve pazarlanması verimli olması için Belediye olarak görevimiz çiftçilerimizin kazancını yükseltmek, ilçe ekonomisini güçlendirmek toplantılarımız bilgilendirmelerimiz devam ediyor. 2018 yılı itibari ile İlçemizde hızla ilerleyen örtü altı seracılıkta sözleşmeli fide dağıtımı yaparak çiftçilerimizin yanlış , ilaç ve bilgilendirilmelerinin önüne geçtik ve Çameli’nde üretilen domateslerin kaliteli ve sağlıklı ve uzun raf ömürlü olmasını sağlayarak yurt dışında Çameli’nin markalaşmasını sağladık.” dedi.
Toplantı Çiftçilerin soru ve cevapları ile sonlandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.