Buldan'da Sulamada Dijital Sistem

Buldan'da Sulamada Dijital Sistem

Yaz ayları tarla ve bahçe sulamalarında çok sık meydana gelen tartışmalar sonlanıyor. Buldanlı çiftçiler tarlalarının başına yerleştirilecek dijital saatle “Sen çok suladın, ben az suladım” tartışmasına tutuşmayacaklar.

A+A-

DSİ daha evvel ilk kez İzmir Bayındır’da yaşama geçirmiş olduğu dijital saat uygulamasını bu defa pilot bölge seçmiş olduğu Buldan’da hayata geçirecek. Buldan Hasanbeyler Göleti’nden su kullanan ortalama 2000 dekar arazi bundan sonra dijital saat uygulamasına geçiyor.

İnşaat, ziraat mühendisleri, teknisyenler ve DSİ yetkililerinden meydana gelen oluşan ekip uygulama yapılacak alanı görmek için Buldan ilçesine gitti.  Buldan Belediye Başkanı ve S.S. Buldan Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Gülbay ile beraber Hasanbeyler Göleti’ne giden heyet “Hasanbeyler Göleti ve sulama tesisini tarla içi geliştirme hattı projesi” çerçevesinde sahada fizibilite çalışmalarını gerçekleştirdiler.

Dijital Kolaylık

Uygulamaya girecek yeni sistemle Göletlerden su kapalı sistemle daha evvel kurulan hidrantlara verilecek. DSİ, bu hidrantlardan, her tarlaya ayrı boru döşeyip tarla başlarına dijital saat takacak. Tarlasını sulama talebi olan çiftçi, Sulama Kooperatifinden alacağı karta para yükletip ve kartı saate okutarak ne kadarlık sulama yapmak istiyorsa o kadar suyu kullanacak. Su, karttaki paranın bitmesi ve ya çiftçinin istediği miktarın dolmasıyla otomatik bir şekilde kesilecek. Çiftçiler bu sistemle gerektiği yerde tarlaya da gitmeden, cep telefonlarına yüklemiş oldukları bir programla istediklerş yerden suyu açıp kapatabilecekler.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.