BTK'dan Sahte Uygulama Uyarısı

BTK'dan Sahte Uygulama Uyarısı

BTK'dan Sahte Uygulama Uyarısı

A+A-

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Sayan, e-devlet, HGS, SGK, e-okul gibi uygulamaların sahtesi konusunda vatandaşları uyardı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan,  Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından düzenlenen ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın da katıldığı 34. Ulusal Bilişim Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, e-devlet, HGS, SGK, e-okul gibi popüler isimlere sahip uygulamaların sahtelerinin yapıldığına dikkat çekti.

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) ülkedeki siber güvenlik ekosisteminin gelişimi için önemli işlevleri yerine getirmeye devam ettiğini anlatan Sayan, merkeze daha fazla kaynak ayrılarak geçmişte yapılan çalışmaları ileriye taşıma gayretinde olduklarını bildirdi. USOM'da birçok siber tehdit tespit ettiklerini ve önlediklerini anlatan Sayan, şöyle devam etti:

"Yürüttüğümüz çalışma çerçevesinde e-devlet, HGS, SGK, e-okul gibi popüler isimlere sahip 40 civarında uygulamanın analizi neticesinde 32 uygulamanın sahte olduğu ve bu sahte mobil uygulamaların bir kısmının zararlı aktivite içerdiği tespit edildi. Zararlı ve sahte uygulamalar gerçeğinin aksine kurulum sırasında kullanıcıdan gereksiz izinler istiyor. Örneğin, kullanıcının konum bilgisine, hoparlör ve mikrofonuna ve adres defterine erişme gibi izinleri vermesi halinde, sahte uygulama sahibi saldırganlar, kişisel verilere kolayca erişebiliyor."

Son aylarda ortaya çıkan bir başka sahtecilik olayının bankacılık uygulamalarında görüldüğüne dikkati çeken Sayan, kişilerin SMS bilgisine kadar erişme izni alan sahte uygulamaların, bankacılıkta bir defaya mahsus üretilen şifrelerin dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılmasına yol açtığını bildirdi.

Sayan, bu konuda vatandaşları bilinen mecralardan uygulama indirmeleri, mağazalardaki uygulamaların sahte olup olmadığını anlamak için indirilme sayısına, kullanıcı yorumlarına, yayıncısının ve iletişim bilgilerinin kurumsal ve doğru olup olmadığına, uygulama kurulumu sırasında istediği izinlerin gerekli olup olmadığına bakmaları konusunda uyardı.

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.