Beyağaç’ta Gökyüzü Gözlem Etkinliği

Beyağaç’ta Gökyüzü Gözlem Etkinliği

Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi PÜTÜN Topuklu Yaylası Uluslararası gökyüzü gözlem etkinliği hakkında bilgi verdi.

A+A-

Beyağaç Belediyesi olarak, Ankara Üniversitesi Astronomi Bölümü’nden emekli Astronom Prof. Dr. Ethem DERMAN hocamız ile, Beyağaç-Topuklu Yaylası Ethem Hoca ile Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği’mize, bu sene de kaldığımız yerden devam edeceğiz. Geçen sene etkinliğimize yaklaşık 1700 kişi katılmıştır. Bu yılki etkinliğimiz, uluslararası düzeyde 11-14 Temmuz 2024 tarihleri arasında yapılacak olup bu sene için yaklaşık 3000 kişinin üzerinde bir katılım beklenmektedir. 

Topuklu Yaylası, ışıklandırmadan uzak ve yaklaşık 1600 metre rakımıyla gökyüzü gözlemlerinin en verimli şekilde yapılabildiği ender bölgelerden biridir. SQM cihazlarıyla yapılan gök parlaklığı ölçümlerinde 21,80 gibi oldukça iyi değerler elde edilmiştir. Yaylanın konaklama, ulaşım kolaylığı, doğal su kaynakları, sıcak duş ve WC gibi imkanlarının olması gökyüzü meraklılarının ilgisini çekmektedir.

Etkinliğimizde, alanında uzman hocalarımız tarafından sunumlar ve çocuklara yönelik atölye çalışmaları da yapılacaktır. Yine çocuklara yönelik eğlenceli yarışmalarda birinci olan çocuklarımıza, başta teleskop olmak üzere çeşitli hediyeler dağıtılacaktır. 

Gözlem alanında, profesyonel ve amatörlerden oluşan yaklaşık 30 gökbilimcinin getireceği teleskoplarla, ülkemizin en karanlık bölgelerinden biri olan Topuklu Yaylası’nda, tüm katılımcılara açık olarak, bir yandan gökyüzü gözlemi yapılırken, bir yandan da gök cisimlerinin fotoğrafları çekilecektir. 

Beyağaç-Topuklu Yaylası’nın, Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı statüsüne alınması için çalışmalarımız devam etmektedir. Bu amaçla; Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkları Komitesi’ne resmi başvurumuzun birinci aşamayı tamamlamış bulunmaktayız. Şimdi ikinci aşama çalışmalarına geçtik. İkinci aşamada bölgenin güvenliği amacıyla tel örgülerle çevrelenmesi, konaklama ihtiyacının giderilmesi amacıyla bungalovların iyileştirilmesi, kırmızı ışıklandırma projesinin hazırlanması işlemleri gerçekleştirilmiş olup üçüncü ve son aşamaya doğru gelinmektedir. Topuklu Yaylası, ülkemizin ilk “Karanlık Gökyüzü Parkı” sertifikasını alan yer olması öngörülmektedir. Topuklu Yaylasının ülkemizin karanlık gökyüzü parkı unvanına sahip olması halinde IDA tarafından bu haberin dünya çapında milyonlarca gökyüzü meraklısına duyurulmasıyla Denizli’ye, Beyağaç’a ve Topuklu Yaylasına olan ilginin büyümesi kaçınılmaz olacaktır.

Etkinliğimize katılım ücretsiz olup, gökbilime meraklı yediden yetmişe her vatandaşımızı, 11-14 Temmuz 2024 tarihleri arasında Beyağaç Topuklu Yaylası’na davet ediyor ve slogan olarak “Gökyüzü Görseli Sizi Bekliyor” diyoruz.

Etkinliğimize farklı konularda destek vermiş olan; başta Prof. Dr. Ethem DERMAN olmak üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na, Denizli Valiliği’ne, Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne, Pamukkale Üniversitesi’ne, Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne, Güney Ege Kalkınma Ajansı’na, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na, Aydem Enerji’ye, Kalebey Yerel Eylem Grubu Derneği’ne ve Astrofotoğrafçılarımıza huzurlarınızda teşekkürlerimizi sunuyorum.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.