BATI TRAKYA'DA 4 TÜRK OKULU DAHA KAPATILDI

BATI TRAKYA'DA 4 TÜRK OKULU DAHA KAPATILDI

Yunanistan, Lozan Antlaşması ile güvence altına alınan Batı Trakya Türk Azınlığı'nın eğitim haklarını ihlale devam ediyor.

A+A-

Batı Trakya’da öğrenci yetersizliği ve ekonomik gerekçelerle 4 Türk azınlık ilkokulu daha kapatıldı. Konuya ilişkin Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Başkanı Aydın Ahmet, Yunan Hükümetinin, her yıl öğrenci sayısının 9'un altına düşmesini bahane ederek azınlık okullarını kapatma politikasını sürdüğünü vurgularken, "Bu yıl 4 okul daha kapalı kalacak. 2024-2025 eğitim yılında Rodop ilindeki Hacıören, Keziren, Payamlar ve İskeçe'deki Karaköy ilkokulları açılmayacak." dedi.

Bu kararlarla 1995'te 231 tane Türk ilkokulu varken bugün bu sayının 86’ya düştüğünü ifade etti. Ahmet, Yunan Devletinin azınlığın eğitimine ilişkin azınlığın görüşüne başvurmadan aldığı bu kararların, kapatılan okulların iki yıl içinde öğrenci sayısının 9'u geçmesi durumunda tekrar açılacağına dair taahhütlerin de yerine getirilmediğini vurguladı.

Yunanistan iki dilli anaokulu eğitimine müsaade etmiyor.

Türkiye'deki üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olmuş Batı Trakyalı Türk öğretmenlerin azınlık okullarında görev yapamaması, anaokulu eğitiminin şart olduğu Yunanistan'da iki dilli azınlık anaokulunun bulunmaması gibi eğitim sorunlarına işaret eden Ahmet, şunları dile getirdi:

"Çocuğun öz güveninin gelişmesi için kendi ana dilinde eğitim alması şart. Devlet anaokulunda kendi dilinin kullanılmadığı bir yerde çocuğun öz güveninin gelişmesi mümkün değildir. Viyana'da devlet okullarında iki dilde eğitim vermiş bir öğretmen olarak iddia ediyorum. Her zaman çocukların kendi ana dillerinin kullanıldığı okulda öz güvenleri daha çok gelişir ve bu öz güven içinde daha sağlıklı bir eğitim alırlar. Kimliği çiğnenmiş bir yerde çok sağlıklı bir eğitim alınabileceğini düşünmüyorum."

Ahmet, Türk azınlığın çift dilde eğitim veren anaokulu taleplerinin bugüne kadar görmezden gelindiğini, devlet anaokullarında ise azınlık ilkokullarının kalitesiz ve yetersiz olduğu yönünde propaganda yapıldığını söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.