Başkan Keçeci Büyüme Rakamlarını Değerlendirdi

Başkan Keçeci Büyüme Rakamlarını Değerlendirdi

Türkiye ekonomisinin 2020 yılı son çeyreği ile alakalı büyüme rakamları açıklandı. Türkiye ekonomisi 2020'de yüzde 1,8, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5,9 büyüdü.

A+A-

2020 yılında GSYİH’yı oluşturan faaliyetler incelendiğinde inşaat sektörünün %3,5 azaldığını buna karşın hizmet faaliyetlerinin %2,5 , tarım %4,8 finans ve sigorta faaliyetlerinin ’21,4 sanayinin de %2,2 arttığını görmekteyiz. Zaten buna bağlı olarak GSYİH, birinci çeyrekte %4,5 ikinci çeyrekte -%9,9 üçüncü çeyrekte %6,7 dördüncü çeyrekte ise %8 olmak üzere yıllık ortalama %2,6 olarak gerçekleşti.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci Bloomberg HT’ye telefonla bağlanarak büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Keçeci, “Bugün dünyada büyümelerin hep eksi olduğu bir dönemde Türkiye'nin 1,8 bile büyümüş olması çok önemli bir olay bence. Ne olursa olsun bu süreçte Türkiye'nin dünyanın çektiği pandeminin dışında farklı dezavantajları da vardı.  Fakat momentum güç tamamen imalat sanayisidir ve şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki sanayide bu büyümeler gerçekleşti. Türkiye'de özellikle imalat sanayinin Nisan Mayıs'taki duraklamasından sonra biraz da parasal desteğin sanayiye verilmesinden sonra dikkat edersek PMI hiçbir zaman %50'nin altına düşmedi. Diğer taraftan Temmuz'dan beri de kapasite kullanma oranlarımız ve sanayide büyüme oranlarımız da oldukça iyi geliyor. İhracatımızda bir miktar azalma görsek de yurtdışı pazarlama faaliyetlerimize devam ediyoruz ve siparişlerimizi alıyoruz.” dedi.

Hammadde ve Konteynır Sorunu Sanayicinin Gündeminden Düşmüyor

Sanayicinin önünde yılın ilk 6 ayı için handikaplar olduğunu belirten Keçeci, “Önümüzdeki süreçte sanayinin büyümeye yine katkısı olacaktır ancak karşı karşıya olduğumuz birkaç problem var ki bunlar bu katkıyı azaltacak nitelikteler. Finansman sorunu her zaman yanı başımızda duruyor. Yeni yatırımlar veya yapmak zorunda olduğumuz modernizasyonlar için finansman maliyetleri çok yüksek. İkinci olarak konteynır sorunumuz var. Şu anda birçok sanayi ürettiği ürünleri yurtdışındaki müşterilerine gönderemiyor çünkü konteynır bulunamıyor. Lojistik maliyetleri de buna bağlı olarak oldukça artmış durumda. Aynı problem hammadde ve ara mallarının tedarikinde de üretimi zorluyor. Ama bütün bunlara rağmen sanayi yürümek zorunda. Sanayiyi yürütmek zorundayız çünkü görüyoruz ki Türkiye her şeyiyle üretime bağlanmış. İstihdamından ihracatına her şeyiyle sanayide işimiz. Onun için ben sanayinin bu gücüne inanıyorum.” dedi.

Makine Teçhizat Yatırımları Büyümeye Devam Ediyor

Özellikle makine teçhizat yatırımlarının büyüdüğü konusuna da değinen Keçeci, “Sabit sermaye yatırımlarını üçüncü dönemde %22,5 arttığı zaman da garipsemiştim. Daha sonra bu büyümenin devam ettiğini bu rakamların büyüdüğünü ve arttığını gördükten sonra en azından çevremde bunu araştırma ihtiyacı duydum. Çevremde özellikle Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni yatırımları görüyorum. Çevremde diğer benzer sanayi merkezlerinde Konya'da Kayseri'de Gaziantep'te de bu tür yatırımları görüyorum dolayısıyla yani benim TÜİK gibi bilimsel rakamları toplama şansım yok ama bu konuda da ciddi bir yatırım atağında olduğumuzu doğrulayabiliriz.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.