Başkan Erdoğan: Çözüm İçin Elimizden Geleni Yapıyoruz

Başkan Erdoğan: Çözüm İçin Elimizden Geleni Yapıyoruz

Denizli Ticaret Odası’nın (DTO) aylık olağan meclis toplantısı ile haftalık yönetim kurulu toplantısı, uzaktan erişimle online yapıldı.

A+A-

Odalarının meclis toplantısında konuşan Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, gerek bizzat üye ziyaretleri ile gerekse meclis ve komitelerinin üyeleri aracılığıyla, sahada olanları an be an takip ettiklerine dikkat çekti. Üyelerinden kendilerine yansıyan her türlü sorunu çözüme kavuşturmaya, her talebi de imkanları çerçevesinde karşılamaya çalıştıklarını vurguladı.

Başkan Erdoğan, “Bu kapsamda, bugüne kadar bize hep destek olan valimiz sayın Ali Fuat Atik ile görüştük ve bir toplantı yaptık. Yasaklardan dolayı kapanacak, kısıtlamalardan etkilenecek üyelerimizin istek ve sıkıntılarıyla ilgili önerilerimiz ile taleplerimizi aktararak istişare ettik. Bunları sadece orada dile getirmekle kalmadım aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu’na da aktardım. Bugüne kadar her zaman yanımızda olan TOBB Başkanımız da başta Cumhurbaşkanımız ve ilgili bakanlarla bir araya gelerek bizim istek ve önerilerimizi kendilerine ulaştırdı.” açıklamasında bulundu.

Nisan Ayı DTO Meclis Toplantısı’nda Meclis Başkanı Salih Sarıkaya’nın gündemi okutturmasının ardından DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, son meclis toplantılarından bu yana dünyada, Türkiye’de ve Denizli’de yaşanan sosyoekonomik gelişmelerin ışığında iş dünyası ve ticari hayatı ilgilendiren verilerle bir değerlendirmede bulundu.

BAŞKAN ERDOĞAN: “MEHMETÇİK’İMİZ, HER ŞEYİMİZ”

Başkan Erdoğan, kısa bir süre önce kendilerini 11. Komando Tugayı ve Garnizon Komutan Vekili Piyade Albay Cengiz Güven ile yardımcısının ziyaret ettiğini hatırlattı. Erdoğan, “Yurdumuzu canı pahasına savunan Mehmetçik’imiz, her şeyimiz. Komutanlarımız, bir yazıyla, tugay komutanlığına desteklerimiz ile iş birliğimizden dolayı teşekkürlerini ilettiler. Bu arada, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Irak’ın kuzeyinde bir operasyon başlattı. Allah, kahraman ordumuzun yar ve yardımcısı olsun. Operasyonda şehit olan kahramanlarımıza Allah’tan rahmet, kederli aileleri ile aziz milletimize ise başsağlığı diliyorum. Bildiğiniz gibi, Ermeni lobisi ile ABD, soykırım yalanıyla ülkemiz aleyhinde bir propaganda başlattı. Onların bu iftiraları, kendi yüz karası tarihindeki katliamları örtbas etmesine yetmeyecektir. Dünyanın dört bir tarafında milyonlarca insanın kanına giren ve en az bir o kadarını da evsiz barksız öksüz yetim bırakanlar, bize insanlık dersi veremezler! Türkler de tarih de yalan söylemez... Asırlarca cihanın dört bir köşesinde hüküm sürmüş şanlı tarihimizi bir kenara atıp, ülkemiz üzerinde kirli emelleri olanlara çanak tutanların kaleme aldığı paçavralar ise, kendilerinin asıl niyetleri ile gerçek yüzlerini ifşa etmekten öteye gidemez. Aziz milletimiz, bu türde ayak oyunlarına prim vermez; vermeyecektir! Kapkara düşünceleriyle onlar bizim gibi asil bir millete kara çalmaya çalışırken, biz bayrak olup sınırlarımızın ötesinde de dalgalanıyoruz. Dualarımız, bu uğurda vatanı ve milleti için çarpışan şanlı ordumuzun kahraman neferlerimizle.” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “BİZE YANSITILAN HER ŞEYİ, ÇÖZÜMÜ İÇİN İLGİLİ YERLERE İLETİYORUM”

Konuşmasının devamında odalarındaki faaliyetlerin ayrıntılarını da anlatan Başkan Erdoğan, üyelerinden gelen pandemi kısıtlamaları ve uygulamalarıyla ilgili talepleri, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ile Denizli Valisi Ali Fuat Atik'e ulaştırdığını aktardı. Başkan Erdoğan, “Pandemi ve kısıtlamalar nedeniyle özelikle küçük esnaf olarak tabir ettiğimiz firmalarımızın sıkıntıları arttı. Gerek bizzat üye ziyaretlerimiz ile gerekse sizler ve komitelerimiz aracılığıyla, sahada olanları an be an takip ediyoruz. Üyelerimizden bize yansıyan her türlü sorunu çözüme kavuşturmaya, her talebi de imkanlar çerçevesinde karşılamaya çalışıyoruz. Bu kapsamda, valimiz ile görüştük; halen de görüşüyoruz. Yasaklardan dolayı kapanacak üyelerimiz ile kısıtlamalardan etkilenen işletmelerimizin istek ve sıkıntılarıyla ilgili önerilerimiz ile taleplerimizi kendilerine aktararak istişare ettik; ediyoruz. Sadece valimize iletmekle kalmadık aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu’na da bunları aktardık. TOBB Başkanımız da Cumhurbaşkanımız ve ilgili bakanlarla bir araya gelerek bu istek ve önerilerimizi kendilerine ulaştırdı. Geçtiğimiz günlerde yine bu nedenle TOBB Başkanımız kanalıyla ‘Öncelikle, kısa çalışma ödeneğinin yeniden başlatılması gerekiyor” dedik ve Cumhurbaşkanımız da tüm sektörlerimiz için geçerli olmak üzere nisan, mayıs ve haziran ayını kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam etme kararı aldı. Ayrıca, turizm sektöründe mayısın sonunda bitecek olan KDV indirimleri de haziranın sonuna kadar devam ettirilecek. Bu konuda bizi yalnız bırakmayan, TOBB Başkanımız sayın Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ederim. Kısa çalışma ödeneği, pandemi döneminde işletmelerimizde istihdamın korunmasına yönelik en önemli destektir. Böyle bir karara, iş hayatının ihtiyacı vardı. Hem işçiyi hem de KOBİ’lerimizi, esnafımızı, işverenimizi, işletmelerimizi koruyan ve destekleyen bir uygulamadır. Devam ettirildiği için, Denizli iş alemi adına, iş dünyamızın bu talebine yanıtsız kalmayan başta Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanımız olmak üzere, çağrımıza kulak veren ve katkı koyan herkese teşekkür ediyorum. Bu türdeki destekler, bu zor dönemde iş dünyamıza nefes aldırıyor. Kısa çalışma ödeneği, salgınla mücadelede etkili bir siper oluyor. Bunların yanında, vergi ve benzeri kamuya yapılacak ödemelerimizin ertelenmesine, işletmelerimize yeni kredi destekleri sağlanmasına ihtiyaç vardır; hem de acilen! Bu çağrımızın da bugüne kadarkiler gibi karşılıksız kalmayacağını umuyoruz.” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “EMLAKÇI ÜYELERİMİZ İÇİN YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR”

Ayrıca, meslek komitelerinin toplantılarına katıldığını ve onlardan da bilgiler aldığını, 13'üncü meslek komitelerinden emlakçı üyelerinin yaşadığı sıkıntıları dinlediğini ve gerekli çalışmanın yapıldığını da aktaran Başkan Erdoğan, “Emlakçı üyelerimiz bundan sonra Denizli Ticaret Odamızın logosunun da yer aldığı tek tip sözleşmelerle çalışacaklar. Bu düzenlememizin, sektöre mesleki bir kimlik kazandıracağını düşünüyorum.

Bu uygulama, merdiven altı tabir edilen ve kayıtsız bir şekilde sektörde yer işgal edenlerin ortamı suistimal etmelerini engelleyecek. Üyelerimiz ile vatandaşımız, bundan sonra Denizli Ticaret Odası’nın güvencesinde iş yapma ayrıcalığını yaşayacak. Ayrıca, bu alanda bir adım daha attık; Taşınmaz Ticareti Eğitimi Sertifika Programı düzenledik. Bu sayede, emlakçı üyelerimiz yıl sonuna kadar 100 saatlik nitelikli bir mesleki eğitime tabi tutulacaklar. Bunun yanında, Denizli Ticaret Odası olarak, 32 üyemizi Türk yapı sektörünü buluşturan Yapı Fuarı TurkeyBuild İstanbul'a götürdük. Üyelerimiz, yeni ürünler ile uygulamaları yerinde gördü.” diye konuştu.

Başkan Erdoğan, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştığını, buna göre ücretsiz izin ve prim desteği verilecek sektörlerin kapsamının genişletildiğini de hatırlattı. Erdoğan, “Artık yiyecek ve içecek sektörünün yanı sıra internet kafe, spor, eğlence, eğitim kursları, yüzme kulüpleri, form tutma ve vücut geliştirme salonları, bilardo salonları, eğlence parkları, lunaparklar, düğün, balo ve kokteyl salonları, oyun makinelerinin işletilmesi, güzellik merkezleri, hamam, sauna, kaplıca sektörlerinde faaliyet gösteren iş yerlerinde de günlük 50 lira ücretsiz izin desteği ve sigorta prim desteği verilecek.” dedi.

MARTTA KURULAN FİRMA SAYISI, GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE ARTTI

TOBB’un Ticaret Sicil Gazetesi’nden derlenen verilere göre martta kurulan firma sayısının geçen yılın aynı ayına göre arttığını da açıklayan DTO Başkanı Erdoğan, “Denizli’mizde martta kurulan firma sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre gerçek kişi ticari işletmelerde yüzde 27, şirketlerde ise yüzde 47 arttı. TOBB’a yapılan bildirimlere bakıldığında 1 ayda 124 şirket ile 1 kooperatif kuruldu. Yılın ilk 3 ayında kurulan şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 arttı. Öte yandan, ülkemizde martta kurulan şirket sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 32 arttı. 1 ayda yaklaşık 11 bin şirket kuruldu; 2 bin şirket ise kapandı. 1 ayda kurulan şirket sayısına baktığımızda, bir önceki ay olan şubattaki veriye göre 1000’in üzerinde artış oldu. Yılın ilk 3 aylık dönemindeki artış ise, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15’i buldu. Geçen yılın aynı dönemine göre, 4000’den fazla şirket kuruldu. Oda olarak, martta ilk iki aya göre daha yüksek sayıda yeni üye sayısına ulaştık. 1 ayda 177 firma kaydettik. 3 ayda 492 üye daha kazandık. Üye profilimizde, 8.960 işletmeyle en çok limitet şirketler yer almakta. Sayıları 6.907’yi bulan hakiki şahıs firmalarımız ise, 2’nci sırada. Anonim şirketlerimiz 2.283 firma ile üçüncü. Odamıza kayıtlı yabancı sermayeli firma sayısı, 234’e yükseldi. Bu şirketlerdeki yabancı sermaye oranı yüzde 82. Bunlar arasında 44 firmayla İran ilk sırada; Almanya ise 41 firmayla ikinci.” diye konuştu.

KARŞILIKSIZ ÇEKLER İLE PROTESTOLU SENETLER AZALDI

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, karşılıksız çek sayıları ve tutarıyla protestolu senet sayısındaki iyileşmeye dikkat çekti. Erdoğan, “Yılın ilk 2 ayında Denizli’deki karşılıksız çek sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25’lik bir iyileşme oldu. Tutar bazındaki iyileşme ise yüzde 100’e yaklaştı. Ülke genelindeki tutar bazında iyileşme de aynı oldu. Protestolu senet sayısındaki iyileşme ise yüzde 33. Bunun yanında Denizli Organize Sanayi Bölgemizde yaşanan üretimdeki artış, enerji tüketimine de yansıdı... Doğal gaz tüketimi martta bir önceki aya ve yıla göre yüzde 26 arttı. Elektrik tüketimi ise bir önceki aya göre yüzde 16; geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 20 yükseldi. Ayrıca, marka patent başvurularında yılın ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55’lik artış oldu. Ülke ortalamasının da üzerine çıktık. Faydalı model başvurusundaki artışımız yüzde 60, endüstriyel tasarım için başvurulardaki artışımız ise yüzde 164 oldu. Patent başvurularımızdaki artışımız yüzde 138’i buldu. Bunlarda da ülke ortalamasının çok çok üstündeyiz. Bu arada, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yılın ilk 2 ayında ülke genelinde 1871, Denizli’mizde ise 28 yatırım teşvik belgesi verdi. Geçen yılın aynı dönemine göre ülke genelinde yüzde 30, şehrimizde ise yüzde 12 artış oldu. Bu yatırımların gerçekleştirilmesiyle, ülkemizde 52 bin 911, şehrimizde ise 316 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Şehrimizdekilerin 269’u, imalat sanayinde.” diye konuştu.

İHRACAT VERİLERİNİ DE DEĞERLENDİRDİ

Değerlendirmesine Denizli özelindeki ekonomik verilerle devam eden Başkan Erdoğan, “Denizlili sanayicimiz, geçen ay 351 milyon 431 bin dolarlık ihracat yaptı. İhracatta, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 46,5’lik bir artış yakaladık. Yılın ilk 3 ayındaki ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,7 arttı. Denizli olarak, yılın ilk 3 ayında 141 ülkeye ihracat yaptık. İhracatımızda ilk üç ülke İngiltere, Almanya ve ABD. ABD’ye ihracatımızda yüzde 79, İngiltere’ye ihracatımızda yüzde 66, Fransa’ya ihracatımızda ise yüzde 38’lik artış oldu. Martta Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracatımız, 127 milyon 652 bin dolara ulaştı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48,5 artış gösterdi. İlk 3 ayda Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracatımız ise, 355 milyon 336 bin dolar oldu. Avrupa’ya yaptığımız ihracatımızın toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 67’ye ulaştı. Bu dönemde en fazla ihracat yapan sektörümüz, 293 milyon 372 bin dolarla hazır giyim ve konfeksiyon. Oransal olarak en yüksek artış ise, yüzde 43 ile elektrik ve elektronikte oldu. Onu, yüzde 40 ile madencilik ürünleri izledi. Demir ve demir dışı metaller sektörü ise yüzde 36 artış ile en fazla artış sağlayanlar arasında 3’üncü sırada yer aldı. Yılın ilk 2 ayında 312 milyon 905 bin dolarlık ithalat yaptık; geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28’lik artış oldu. Şubatta en çok ithalat yaptığımız ülke, 35 milyon 904 bin dolarla Rusya Federasyonu oldu. Onu, Kazakistan izledi. Üçüncü sırada ise Umman yer aldı. İthalatta en yüksek artış, yüzde 253 ile Bulgaristan’dan alınan ürünlerde oldu. Onu yüzde 191 artış ile Ukrayna izledi. İthalatımızın en çok arttığı 3’üncü ülke ise yüzde 130 ile Mısır. Öte yandan, ülke ihracatımız martta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42,2 arttı; 18 milyar 985 milyon 472 bin dolara çıktı. Yılın ilk 3 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 17,3’lük bir artış yakaladık. Geçen ay miktar bazında en fazla ihracat artışını, en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz dördüncü ülke olan İtalya'da yaşadık. En fazla dış satımı ise Almanya'ya yaptık. O nedenle, Avrupa ve Avrupa’daki gelişmeler bizim için son derece önemli. Almanya'yı ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve İspanya takip etti. Miktar bazında ihracat artışında ise İtalya'yı ABD, Almanya, Irak ve Fransa takip etti. Birleşik Krallık'a ihracatımızı yüzde 33,1; İspanya'ya ihracatımızı ise yüzde 63,6 yükselttik. Dış ticaret hacmimiz, yüzde 32,6 arttı. Martta, 218 ülke ile bölgeye ihracat yaptık. Bunlardan 150’sinde artış yakaladık. 24 sektörümüz ihracatını artırdı; bunlardan 7’si en yüksek aylık ihracatına ulaştı. Daha da önemlisi, Ticaret Bakanlığı’mızın Dış Ticaret Beklenti Anketi'ne göre, ülkemizde yılın ikinci çeyreğine ilişkin ihracat beklentisi, bir önceki çeyreğe göre 17,1 puan arttı; 132’ye yükseldi. İhracat birim değer endeksimiz bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,9, miktar endeksimiz ise yüzde 2,6 arttı.” dedi.

İYİLEŞMENİN ÖNCÜSÜ NİTELİĞİNDE VERİLER GELİYOR

DTO Başkanı Erdoğan, sanayi, imalat, satın alma, ekonomik güven ve reel kesim güven endeksi ile ciro ve perakende endekslerinin son verilerine de değindi. Erdoğan, “Sanayi üretim endeksimiz, şubatta yıllık bazda yüzde 8,8 yükseldi. İmalat sanayi sektörü endeksi, yüzde 9,3 arttı. Bu son derece önemli ve sevindirici bir gelişme. Demek ki, pandemiye rağmen sanayimizde çarklar durmadı, durmuyor; sanayicimiz çalışıyor. Mart ayında imalat satın alma müdürleri endeksi de bir önceki aya göre 0,9 puan artarak 52,6’ya yükseldi. Böylece, ülkemizdeki faaliyet koşulları üst üste 10 ay eşik değerin üzerinde seyrederek sektörün performansında oldukça güçlü bir iyileşmeye işaret etti. Yeni siparişlerin yeniden büyüme bölgesine geçtiği, üretim ve istihdamda artışların devam ettiği görüldü. Ekonomik güven endeksimiz mart ayında, Ocak 2020'den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Reel kesim güven endeksimiz de nisanda son 3 yılın zirvesini gördü. Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamındaki ciro endeksi, şubatta yıllık yüzde 30,4 arttı. Sektörler bazında incelendiğinde; sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 37,7; inşaat ciro endeksi yüzde 18,7; ticaret ciro endeksi yüzde 32,8; hizmet ciro endeksi yüzde 11,3 yükseldi. Sabit fiyatlarla perakende satış hacmimiz, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 arttı. Cari fiyatlarla perakende ciromuz şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21 yükseldi. Tüm bu veriler, umarım işlerin daha da açılacağının birer göstergesidir. Ülkemizde mart ayında gerçekleşen gayrimenkul satışı, bir önceki aya göre yüzde 38 arttı. Konut satışları, 6 ay sonra tekrar yükselişe geçti; aylık bazda yüzde 36,95 arttı. Geçen ay, her 10 konuttan 8'i kredisiz satıldı. Bu, kredisiz konut satışlarında tüm zamanların en yüksek mart verisi. Sektörde yer alan üyelerimiz, yeni bir destek paketinin gündeme gelmesini bekliyorlar. Henüz canlanma döneminin başındayken başlatılacak bir destek paketiyle, bu dönemdeki hareketlilik yılın tamamına yayılabilir.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.