Baş Koymuşum Türkiye'min Yoluna

Baş Koymuşum Türkiye'min Yoluna

Rahmetli Dilaver Cebeci, 15 Temmuz 1943 tarihinde Dünyaya geldi.

A+A-

"Baş koymuşum Türkiyemin yoluna / Düzlüğüne yokuşuna ölürüm / Asırlardır kıratımı suladım / Irmağının akışına ölürüm Türkiyem" sözleriyle başlayan, sanatçı Mustafa Yıldızdoğan'ın 23 sene önce bestelediği "Türkiyem" türküsü, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki amacıyla meydanlarda "demokrasi nöbet"i tutan vatandaşların en çok dinlediği eserler arasında yer alıyor.

Dilaver CEBECİ Kimdir ?

15 Temmuz 1943'te Gümüşhane'ye bağlı Kelkit ilçesinin Dayısı köyünde doğdu. Ailesinin Kırıkkale'ye göçmesi üzerine ilkokulu orada tamamladı. Ortaokulu Merzifon ve Mersin askeri okullarında, Kınkkale'de başladığı lise öğrenimini Erzincan'da tamamladı(1966).

A.Ü. İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi (1970). Aydın'da (1970–1975), İstanbul’da (1976–1978) öğretmenlik ve Halk Eğitimi Başkanlığı (1976), İstanbul Ortaköy Eğitim Enstitüsü'nde öğretim görevliliği, Diyanet işleri Başkanlığı'nda neşriyat uzmanlığı 81976–1980), Üsküdar Kız Lisesi'nde öğretmenlik yaptı. İ.Ü. İktisat Fakültesi'nde İktisat Tarihi yüksek lisansı (1986) ve aynı fakültenin Sosyal Yapı ve Sosyal Değişme Ana Bilim Dalında doktora yaptı (1989). Marmara Üniversitesi öğretim üyeliğinden emekli olan şairin ilk şiiri 1965 yılında Defne dergisinde çıktı. Şiirleri, hikâyeleri, mensureleri ve mizah yazıları Devlet, Töre, Bozkurt, Türk Edebiyatı, Ayyıldız, Yeni Türkiye, Kültür Dünyası, Türk Yurdu, Güney Su, Ortadoğu, Hergün, Yeni Düşünce, Ayrıntılı Haber, Türkiye, Millet dergi ve gazetelerinde yayınlandı. Dilâver Cebeci, millî ve tarihi motiflerle bezeli lirik şiirleriyle tanınır. Edebiyatımıza "Seyyah-ı Fakir Evliya Çelebi" mizahî tipini kazandırdı. Seyyah-ı Fakir Evliya Çelebi imzasıyla yazdığı yazılarında Türk sosyal hayatına bir 16. yüzyıl Osmanlı vatandaşı gibi bakarak, bu hayatın Türk kültürüne yabancı yönlerini latif bir üslupla hicvetti. Edebiyatımızda uzun ve hikâyemsi mensure türünü denedi ve bu denemelerinde milli romantizmi vermeye çalıştı. Sözlerini yazdığı “Türkiye’m” şarkısı ile gönüllere taht kuran, kişiliğiyle gençleri çevresinde toplayan Dilaver Cebeci'yi 28 Mayıs 2008 tarihinde kaybettik.

ÖDÜLLERİ

1963’te Türk Ocağı Şiir Yarışmasında Birincilik Ödülü 

1995’te Ömer Seyfettin Hikâye Yarışmasında Mansiyon Ödülü 

Yedi şiiri bestelenerek ünlü sanatçılar tarafından okundu.

ESERLERİ

Şiirleri:

Hun Aşkı (1973) 

Mavi Türkü (mensur şiir 1983) 

Şafağa Çekilenler (1984) 

…Ve Sığınırım İçime (1992) 

Sitare (1997) 

Asra Yemin Olsun ki… (2000) 

Bütün Şiirleri (2003)   

Kandahar Dağlarında Sabah Namazı (Kendi sesinden kaset, 1992). 

Mizahî yazıları:

Devrannâme (Seyyah-ı Fakir Evliya Çelebi imzasıyla, 1984) 

Seyranname (1997) 

Oyunu: 

Büyü (1984).

Çocuk Kitabı: 

Azak’ın Denizaltıları, Bahadır Giray’ın Mektubu. (Evliya Çelebi Resimli Çocuk Hikâyeleri)

İnceleme – Araştırma: 

Tanzimat ve Türk Ailesi (1993)  

Gezi: 

Men Kazanga Baramen (2000)

Ders Kitabı:

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.