Bamya ile İlgili Bilmediklerimiz!
Çoğumuzun yemediği, Bamya, binbir derde deva! Bamya ve tohumlarının mucizelerini öğrendikten sonra hayatınızdan eksik etmeyeceksiniz.
Bamya
Lif, demir, magnezyum, kalsiyum minerallerinin yanı sıra A ve C vitaminleri bakımından da oldukça zengin bir sebzedir. Bilhassa sağlıklı beslenmek ve zinde kalmak isteyenlerin en sevdiği yiyeceklerden biri olarak bilinmektedir. Uzmanlar, yaz aylarında haftada en az bir defa tüketilmesini tavsiye ediyor. Zengin mineralleri ile hem vücudun sıvı oranını artırıyor, hem de vücut için gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlıyor. Ebegümeci familyasına ait olan bamya, ılık iklimlerde yetişir. Yurdumuzda Marmara ve Ege’de yetiştiriciliği yapılan bamya kültürel bir sebzedir.
Bamya ve Faydaları
* İçeriğinde bulunan bol miktarda ki C vitamini sayesinde, deforme olmuş hücrelerin yenilenmesini sağlar. Cilt dokularını yenilemesinin yanı sıra cildin daha genç görünmesine sebep olur. Yaşlanmayı yavaşlatır.
* Astımı önler.
* Böbrek hastalarının beslenmelerinde sıvı oranı yüksek besinler yer almalıdır. Bamya tam da o besinlerden biridir.
* Antioksidan bakımından zengin oluşu sayesinde, vücutta ödem tutmaz idrar yoluyla atılımını sağlar.
* Yüksek lif içeriği sindirim sistemini kuvvetlendirir, korur. Uzun süreli tokluk sağlayarak vücuda gerekli enerji desteğini verir.
* Mide asit dengesini sağlar. Ülseri önler.
* Üst solunum yolları rahatsızlıklarına karşı bamya tüketilmesi önerilmektedir.
* Vücutta bulunan serbest radikallerle savaşarak, kansere karşı koruma kalkanı oluşturur. Bilhassa kolon kanserine karşı.
* Güneş çarpmasını önler.
* Bamyanın içinde bulunan kuersetin, kateşin, epikateşin, rutin ve prosiyanidin gibi antioksidanlar sayesinde diyabet hastalığını önlemede en etkili sebzelerdendir.
* Düzenli olarak bamya tüketilmesi obeziteyi kontrol altında tutmak demektir.
* Kandaki kolesterol dengesini düzenler.
* Kabızlığı önler.
* Kemikleri kuvvetlendirir.
* Güçlü folat içeriği sayesinde bebeklerde nöral tüp defektlerini azaltır.
* Stres ve depresyonu azaltır.
Bamya Tohumları ve Faydaları
Bamya sebzesinin içinde bulunan mini minnacık toplara bamya tohumu deniliyor.
Bu kendisi mini faydası dev tohumların içeriğinde yüksek oranda çinko ve demir mineralleri bulunur. Hatta çok eski çağlardan bugüne alternatif tıpta tüketilirler.
Tohum nasıl kullanılır?
Bir su bardağı bamya tohumunu temiz bir bezin içine koyup iyice ezilir. Toz haline gelen tohumları bir kaseye alıp, içerisinde 1,5 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyup karıştırılır. Bu karışımı bir gece buzdolabında beklettikten sonra bitene kadar her gün bir tatlı kaşığı tüketilir.
Elde Edilen Karışım
* Vücutta oluşan sıvı kaybıyla kendini gösteren başta kireçlenme ve menüsküs olmak üzere bu hastalıklara karşı koruma sağlar. Varsa kaybolmasına yardımcı olur.
* Bağışıklık sistemindeki hücrelerin mutasyona uğramasını engeller.
* Kan şekerini dengeler.
* İçeriğinde bulunan K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşmasını destekler.
* Düzenli tüketilmesi halinde reflü ve gastrit gibi mide hastalıklarını önler.
* Vücuttan zararlı toksinlerin atılmasını sağlar.
* Lif oranı yüksek olan bu karışım sayesinde tokluk hissi olacağından, abur cubur ve fazla yemek yeme isteğiniz ortadan kalkar.
Sağlıklı günler dileğiyle.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.