Bahçeli-Davutoğlu görüşmesi sona erdi
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, görüşmesi sonrasında ilk açıklama MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk'ten geldi. Öztürk, "Biz her konuda tartışmaya hazır olduğumuzu ifade ettik ama başkanlık sistemini zinhar kabul etmeye
TBMM'de bir araya gelen Davutoğlu ve Bahçeli'nin görüşmesi yaklaşık 2 saat sürdü. Görüşme sonunda basın mensuplarına açıklama yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk, Anayasa değişikliği ve AB uyum yasalarıyla ilgili reformlar konusunda fikir teatisinde bulunulduğunu bildirdi. Anayasa konusunda MHP'nin 2011 yılında öncülük ettiği bir uzlaşma komisyonu kurulduğunu ve o dönem 60 madde üzerine anlaşıldığını anımsatan Öztürk, "Şimdi bizim teklifimiz sanki süreç devam ediyormuşçasına mutlaka anayasada değişiklik süreci başlatılmalı. 61'nci madde gündeme gelip üzerinde konuşulmalı. Başbakan tarafından da bu kabul gördü. Bu noktadaki hassasiyetlerimizi de ortaya koyduk. Öteden beri söylediğimiz 21'nci yüzyılda Türk devlet ve milletinin önünde engel teşkil edebilecek maddelerden anayasasının arınması gerekiyor. En önemlisi de sivil iradenin mührünü taşıyan bir anayasanın olması gerekiyor. Bu noktada hemfikir olduğumuz ortaya çıktı" diye konuştu.
"BAŞKANLIK SİSTEMİNİ ZİNHAR KABUL ETMEYECEĞİZ"
İçtüzükteki değişikliklerin de gündeme geldiğini aktaran Oktay Öztürk, "Biliyorsunuz iç tüzükle ilgili de bir komisyon çalışması vardı. Onun da kaldığı yerden devam etmesi noktasında teklifler oldu. Biz MHP olarak 93 yıllık parlamenter tecrübemiz var. Parlamenter sistemin süreç içinde aksayan tarafları varsa bunlar mutlaka gözden geçirilmeli. Parlamenter sistem güçlendirilmeli ve yolumuza böyle devam etmeliyiz düşüncesini ortaya koyduk ki bu bilinen tavrımız. Başbakan bu noktada 'Hayır parlamenter sistem olmaz' gibi bir tabir kullanmadı ama başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini, parlamenter sistemin artık ihtiyaca cevap vermediğini bunun yerine başkanlık sistemini önerdiklerini bunun tartışılması gerektiğini ifade etti. Biz her konuda tartışmaya hazır olduğumuzu ifade ettik ama başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi de ifade ettik. Ama başkanlık sisteminden yana olmadığımızı hele hele Türkiye'nin bugün yaşadığı şartları dikkate aldığımız vakit böyle bir konuyu tartışmanın bile lüks olduğunu ifade ettik. Yine komisyon kurulması parlamentoda bulunan bütün partilerin eşit bir şekilde temsil edilmesi geniş bir katılımla bir anayasa değişikliği üzerinde çalışılması kararlaştırıldı. Onlar daha önceki tecrübeyi de dikkate alarak önü açık olmamasını istediler. Akıllarında 6 ayda biterse iyi olur gibi. Eğer komisyon kurulursa komisyon çalışmaları sırasında komisyon kendisi karar verir diye ifade ettik biz" ifadelerini kullandı.
"BAŞBAKAN BU NOKTALARDA HERHANGİ BİR SIKINTININ OLMADIĞINI İFADE ETTİ"
Anayasa'nın ilk 4 maddesindeki hassasiyetlerini dile getirdiklerini kaydeden Öztürk, şöyle devam etti: "Mümkün mertebe geniş bir katılımın toplumun en geniş katmanlarının katılımıyla bundan önce olduğu gibi söylenecek sözü olan her STK'nın katkı vermesi imkan dahilinde olabilecek bir anayasa değişikliği üzerinde duruldu. Bu arada tabi ki Anayasa değişikliği söz konusu olduğu vakit hassasiyetimizin olduğu noktalarda gündeme getirildi. Sayın Başbakan da bu noktalarda herhangi bir sıkıntının olmadığını ifade etti. Bunları biliyorsunuz MHP'nin, Genel Başkanımızın defaten ifade ettiği maddelerdir bunlar. İşin özü olarak anayasasının problemlere çözüm getirilmesini isterken devletin çözülmesine sebebiyet verebilecek adımların atılmasının karşısında olduğumuzu ifade ettik"
"BAŞBAKAN VE PARTİSİ ŞİMDİ ŞAŞI BAKIYOR"
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun parlamentoda bulunan tüm partilerden eşit sayıda oluşmasını dile getirdiklerini ifade eden Öztürk, "Parlamentoda bulunun bütün partiler dedik. Biz fulü bakıyoruz dedik ama başbakan ve partisi şimdi şaşı bakıyor. O nasıl olacak bilmiyoruz ama parlamentoda bütün partilerin iştirak edebileceği bir komisyon söyledik. Eşit sayıda. Komisyonunu çalışma usullerini komisyon kendisi belirleyecek" dedi.
"TERÖRLE MÜCADELEDE KARARLI OLMALARI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİK"
MHP'li Öztürk, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Terörle mücadele kararlı olmaları gerektiğini bu noktada bize ihtiyaçları olduğu vakit devletin huzura kavuşması milletin geleceğe umutla bakması noktasında mecliste her türlü üzerimize düşen görevi yapacağımızı ifade ettik. Yeter ki terörden kurtarılsın. Terörle mücadelede kararlı olduklarını söylediler. İnşallah öyle olur. Girişte basın mensuplarının veya kameralardan bir kısmının olabileceğini söylemiştik ama susarak cevap verdiler. Fikirlerin tartışmasından hakikat ortaya çıkar. Anayasada 4 maddede ısrar ediyoruz"
'HAYIRCI' ESPRİSİ
Başbakan Davutoğlu ve MHP lideri Bahçeli'nin görüşmesi sırasında bir espri yapıldığını da açıklayan Öztürk, "1982 Anayasa'sı oylanırken Sayın Başbakan 'hayır' dediğini söyledi. Sayın Genel Başkanımız da 'O zamandan beri hayırcısınız sizde' dedi" ifadelerini kullandı.
Ömer Çelik: Biz HDP'yi sürece kattık HDP kendisini süreçten çıkardı
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin görüşmesi sonrasında açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Biz HDP'yi sürece kattık HDP kendisini süreçten çıkardı. AK Parti'nin HDP'yi muhatap alması için siyasetin meşruiyet kanalları içinde hareket etmesi gerekir. Yeni anayasa tartışmaları başkanlık sistemi üzerinden tartışılmalı.Anayasa konusunda Sayın Bahçeli de Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı olduğunu yeni Anayasa temelindeki çalışmalara olumlu baktıklarını söyledi. Bahçeli, güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduklarını söylemiştir. İçtüzük değişikliğinde mutabakata varıldı" dedi.
"YENİ ANAYASA GÜNDEMİ İLE ÇALIŞMALARINI TBMM'DE ELE ALMASI KONUSUNDA BİR UZLAŞMA VAR"
Çelik, "Geçmişte görev yapmış Uzlaşma Komisyonu'nun aynı şekilde çalışmalarına yeni Anayasa yapacak aşamaya gelene kadar müzakereleri gerçekleştirecek bir çalışma ortaya koyması şeklinde bir süresi olacak. Bu süre geçmişte çok uzun oldu. Müktesebatın hazır olduğunu sadece eyleme geçmek gerektiğini düşünüyoruz. Artık bir anayasa değişikliği ile Türkiye'nin vakit kaybetmemesi gerektiği yeni anayasa gündemi ile çalışmalarını TBMM'de ele alması konusunda bir uzlaşma var" ifadelerini kullandı.
"BAHÇELİ, GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEMDEN YANA OLDUKLARINI SÖYLEMİŞTİR"
Başkanlık sitemine ilişkin Çelik, "Başkanlık sitemine ilişkin Bahçeli, güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduklarını söylemiştir. Sayın Başbakanımızın sistemlerin mekanizmaları üzerinden değil, sistemler yoluyla temin etmek istediğimizi demokratik değerler üzerinden tartışılması gerektiğinin altını çizmiştir" dedi.
"YENİ ANAYASA TARTIŞMALARI BAŞKANLIK SİSTEMİ ÜZERİNDEN TARTIŞILMALI"
Çelik, "Bizim için yeni anayasa tartışmalarında esas olan şey, Türkiye'de temel hak ve hürriyetlerin daha çok nasıl garanti altına alınacağı, kuvvetler ayrılığının daha çok nasıl gerçekleştirileceği, Türkiye'de gerçek ileri bir demokrasinin anayasa ile nasıl teminat altına alınacağı şeklindeki başlıklardır. Mekanizmaların sadece etiket düzeyinde tartışılması, bir takım ön yargıların çarpıtılmasından öteye gitmez. Bu tartışmalardan muradımız Türkiye'nin kuvvetler ayrılığının tam tahkim edildiği, denetim mekanizmalarının tam olarak kurulduğu, yargının bağımsızlığının ve tarafsızlığının garanti altına alındığı, temel hak ve hürriyetlerin garanti altına alındığı bir anayasal modelin ortaya çıkması çerçevesindendir. Ak parti olarak bunun başkanlık sistemi üzerinden tartışılması gerektiği. Bu sistem ile daha çok teminat altına alınacağıdır" diye konuştu.
"İÇTÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİNDE MUTABAKATA VARILDI"
Çelik, "İçtüzük değişikliği çalışması yapılması konusunda mutabakata varıldı" dedi.
"CUMHURBAŞKANIMIZIN HİTLER DÖNEMİNİ OLUMLAYAN BİR AÇIKLAMA YAPMASI DÜŞÜNÜLEMEZ"
Çelik, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bütün siyasi hayatı demokratik mücadeleyle geçmiştir. Kendisinin Hitler dönemini olumlayan bir açıklama yapması zaten düşünülemez. Hitler dönemine olumlu referans verdi gibi bir çarpıtmanın doğru olmadığını ifade ediyorum" diye konuştu.
"BİZ HDP'Yİ SÜRECE KATTIK. HDP KENDİSİNİ SÜREÇTEN ÇIKARDI"
Çelik, "Biz HDP'yi sürece kattık. HDP kendisini süreçten çıkardı. Bizim açımızdan Uzlaşma Komisyonu'nda Meclis'teki bütün partiler olmalıdır. AK Parti'nin HDP'yi muhatap alması için siyasi nezaket kurallarına uygun davranması ve siyasetin meşruiyet kanalları içinde hareket etmesi gerekir" açıklamasında bulundu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.