Arka Sokaklar'ın Hakan Komiseri Bakın Kimin Oğluymuş?
Arka Sokaklar dizisindeki Hakan komiserin babasının kim olduğunu öğrenince şaşıracaksınız…
Vefat eden Murat Çobanoğlu’nun Arka Sokaklar dizisindeki Hakan komiser karakterine can veren Ozan Çobanoğlu'nun babası olduğu öğrenilince gündeme de Murat Çobanoğlu kimdir sorusu geldi. Ayrıntılar haberimizde...
Oynadığı sezon sayısı ve izlenme oranlarına bakıldığında önemli bir konumda olan Arka Sokaklar dizisinin Hakan komiserinin babasının bir halk ozanı olduğu ortaya çıktı. Ozan Çobanoğlu'nun babasının bir halk ozanı olduğunu öğrenenler hemen Murat çobanoğlu kimdir sorusunun cevabı için internete koştular. İşte Murat Çobanoğlu’nun hayatı.
MURAT ÇOBANOĞLU KİMDİR?
Karapapak (Azeri) Türkleri’nden ve asıl soyadı Çobanlar olan Çobanoğlu'nun annesi Lala (La’li) hanımdır ve babası, Aşık Şenlik’in çıraklarından Aşık Gülistan’dır. Babası Arpaçay’ın Koçköyünden olup 1920’de Kars’a yerleşmiştir. Karısının erken ölümü dolayısıyla oğlunu o büyütüp yetiştirdi. İlkokul mezunu olan âşık evli ve dört çocuk babasıdır. Saz çalmaya ve şiir söylemeye 1951 ‘de gördüğü bir bir rüyada bade içtikten sonra başlamıştır. Murat Çobanoğlu 1966 yılından başlayarak sürekli olarak Konya Aşıklar Bayramına katıldı. Artvin, Konya, Erzurum ve Mut’ta yapılan yarışmalarda dereceler aldı. Özellikle atışma dalında başarı gösterdi. Sık sık radyoda ve televizyonda -değişik konularda- söyledi. Saza egemenliği, ulusal duygularının güçlülüğü ve kendine özgü sesiyle ilgi çekti. Yurt içinde ve dışında düzenlenen bazı şenliklere katıldı.
Aşıklık geleneğinin bir parçası olan türkülü hikâyeler anlatma konusunda da başarılı örnekler veren Çobanoğlu, kendi türkülerinin yanı sıra usta malı türküleri de genç kuşaklara aktarmaktadır.
Türkiye'nin her yerinde bilinen, tanınan Çobanoğlu yıllarca radyo programları yaptı. Halk edebiyatı ve aşıklık geleneği üzerine çeşitli seminerler verdi. Şiirleri çeşitli dergilerde yayımlandı. Türkiye dışında, Avrupa’dan İran’a dek birçok ülkede konserler verdi, yarışmalara katıldı.
1971 yılında Kars’ta açtığı, özellikle usta-çırak ilişkinden her alanda aşıklık geleneğinin sürdürülmesinde katkısı anlamında bir okul niteliğinde olan Çobanoğlu Halk Ozanları Kahvesi yörenin aşıklar merkezine dönüştü. Murat Çobanoğlu, saz çalmaya ve şiir söylemeye başlamasını şöyle anlatıyor:
“Göç mevsimi yaylaya göçerken susadım.
Yol kenarında bulunan çeşmeye su içmeye gittim.
Ben oyalanınca göçlerimiz dağı aştı.
Akşamın alacakaranlığında uyuyakaldım.
İşte o zaman nasibim olan aşıklık ilhamı bana verildi.
Sabah, yaylada beni bulamayan babam düşer yollara, beni aramaya.
Beni çeşmenin başında uyurken bulunca, aşık olacağımı söyledi.
Saz aldı. Saz tutmasını öğretti.
O zamandan bu yana saz çalmaya, şiir ve türküler söylemeye başladım.”
1965’e kadar Devrani, 1967’ye kadar Yanani, ondan sonra da Çobanoğlu takma adını kullandı. 1968-1987 yılları arasında çıkardığı yirmiye yakın plak ve kaseti vardır. 2 tane de altın plağı bulunmaktadır. Kiziroğlu türküsünü tüm Türkiye’ye tanıtmıştır. Son yıllarında televizyon proglamlarında Karapapak ağzıyla söylediği türküleriyle herkesin beğenisini kazandı.
Çobanoğlu’na ilişkin Ali Kafkasyalı’nın hazırladığı Aşık Murat Çobanoğlu, Hayatı-Sanatı-Eserleri (1998) adlı bir kitap bulunmaktadır.
26 Mart 2005 tarihinde Ankara’da vefat etti ve memleketi Kars’ta toprağa verildi.
Kars Belediyesi her sene 6 Mayıs-7 Mayıs tarihlerinde anısına Murat Çobanoğlu Aşıklar Bayramı düzenlemektedir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.