“ANADOLU BASINI ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR”

“ANADOLU BASINI ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR”

DGC BAŞKANI BOYACI'DAN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI

A+A-

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nuri Boyacı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınlayarak, yasal düzenlemelerin getirdiği ağır yükümlülükler, ifade özgürlüğü önündeki engeller ve ağır ekonomik koşullar nedeniyle özellikle Anadolu basınının zor bir süreçten geçtiğini söyledi.

Ülkemizde her yıl 10 Ocak’ın Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlandığını belirten Boyacı, “1961 yılında kabul edilen ve basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı Basın İş Kanunu’nun Resmi Gazete’de yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamışlardır. Basın çalışanları bugün 1961 yılında elde ettikleri kazanımların bir bölümünü de kaybetmişlerdir” dedi.

MEDYA SEKTÖRÜNÜN YAPISAL SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

Demokrasilerde temel unsurlardan biri olan medyanın günümüzde mesleki yasaların çıkarılmasından basın özgürlüğüne kadar birçok konuda yapısal sorunlarla karşı karşıya olduğunu, toplumun hemen hemen tamamının sorun ve taleplerini dile getirirken, kendi sektörünün sorunlarına tüm çabalara karşın çözüm üretemediğine dikkat çeken Boyacı, “Türk Ceza Kanunu, Basın Kanunu ve kamuoyunda Dezenformasyon Yasası olarak bilinen 7418 Sayılı Basın Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda basın özgürlüğünü kısıtlayıcı birçok madde yer almakta, basın mensupları kamuoyunu bilgilendirme görevini yerine getirirken cezai müeyyidelerle karşılaşmamak için kılı kırk yarmaktadır. Halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkının aracı olan basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için yasal düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.

ANADOLU BASINI ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR

Yasal mevzuatın yanında son yıllarda özellikle Anadolu basınının ağır ekonomik zorluklar içinde olduğuna dikkat çeken DGC Başkanı Boyacı, “Halkı bilgilendirmek için mesai mevhumu gözetmeksizin 24 saat görevini yerine getirmeye çalışan basın mensupları, sendikal örgütlemeden, özlük haklarının iyileştirilmesine, görevini yaparken tehdit ve şiddete maruz kalmasından, mesleğinin itibarsızlaşmasına kadar çok sayıda olumsuzlukla karşı karşıya kalmaktadır. Özellikle Anadolu basını ekonomik koşullar ve artan maliyetler nedeniyle zor bir süreçten geçmektedir. Yüksek uydu kiraları, her geçen gün artan baskı maliyetleri, sosyal medyanın yaygınlaşması ile özel sektör reklam gelirlerindeki düşüşler basın kuruluşlarının ayakta kalmasını zorlaştırmaktadır. Yaşanan zorlu süreci aşmak için kamu kuruluşlarının yanı sıra meslek örgütleri de çözüm arayışlarına öncülük etmeli, yerel medyaya yönelik çalışmaları hayata geçirmelidir “şeklinde konuştu.

GAZETECİLİK MESLEK YASASI ÇIKARILMALIDIR

Sektörde yaşanan sorunların bir an önce çözümlenmesinin sürekli itibar kaybeden mesleğin gelişmesi açısından önem taşıdığını ifade eden Boyacı, “Sorunlarımız önem sırasına alınamayacak kadar büyük, karmaşık ve birbirini etkileyen niteliktedir. Medya sektörü, ekonomik sorunların yanı sıra yasal düzenleme eksiklikleri, basın özgürlüğü, yetişmiş eleman sıkıntısı, teknik altyapı, istihdam ve etik değerlerin farkında olmadan ya da bilerek ötelenmesi gibi sorunlarla karşı karşıyadır. Gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duyuyoruz. Böyle bir yasal düzenleme olmadığı için dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın “gazeteciyim” diyerek mesleğe başlayabilmektedir. 5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun, yıpranma hakkından yıllık izinlere, tazminat hakkından fazla mesaiye kadar geniş bir yelpazede ele alınarak güncellenmelidir. Meslektaşlarımızın emeklilikte fiili hizmet süresi zammından yararlanabilmesi için basın kartı şartı kaldırılmalıdır. Yaşadığımız tüm sorunlara rağmen meslektaşlarımın Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, daha güzel şartlarda 10 Ocak’ları kutlamalarını temenni ediyorum” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.