AB Türkiye'de 20 İlde İklim Haftasını Kutluyor

AB Türkiye'de 20 İlde İklim Haftasını Kutluyor

AB Türkiye'de 20 İlde İklim Haftasını Kutluyor

A+A-

Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki Bilgi Merkezleri iklim değişikliğini tartışmak ve konuya ilişkin farkındalığı arttırmak üzere 16-27 Ekim tarihleri arasında ülke genelinde etkinlikler düzenliyor. Açılış etkinliği Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ceylan ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger'in katılımıyla bugün Ankara Erimtan Müzesi'nde gerçekleşti.

Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Istanbul, Izmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Van illerinde yerel etkinlikler düzenlenecek. Bu etkinlikler arasında paneller, seminerler, ağaç dikme etkinlikleri, yarışmalar, film gösterimleri, atölyeler, konserler, doğa yürüyüşleri ve sergiler yer alıyor. 

Düzenlenen etkinliklerin amacı iklim değişikliği ve çevrenin korunması konusunda farkındalık yaratmak üzere bireysel eylemin önemini vurgulamak ve yerel düzeyde diyalog platformlarını arttırmaktır. AB Bilgi Merkezleri aynı zamanda halkı AB iklim politikasının hedef ve kazanımları hakkında bilgilendirmeyi ve kamu, iş dünyası ve sivil toplumdan kilit paydaşları konuya ilişkin verimli bir diyalog çerçevesinde bir araya getirmeyi amaçlamaktadır.       

Kampanyanın ana mesajı "Herkes bir fark yaratabilir", bireysel ve yerel düzeydeki eylemlerin Paris İklim Anlaşması'nın hedeflerine ulaşmasında yardımcı olacağını özetlemektedir. 

İklim Eylem Haftası yıl boyunca halka ulaşmak üzere AB Bilgi Merkezleri Ağı aracılığıyla yürütülen birçok faaliyetten bir tanesidir. Ağ, Türkiye'deki insanların Avrupa Birliği, değerleri ve Türkiye ile işbirliği konularında bilgilendirilmesine yardımcı olmaktadır.  

İklim eylemi alanında küresel bir lider olan AB, Türk kurumlarıyla birlikte, ulaştırmadan enerjiye ve tarıma kadar çeşitli sektörleri kapsayan iklim projeleri başlatmıştır. Sektörel desteğin yanı sıra, düşük karbon seçeneklerinin geliştirilmesi, florlu gazların ortadan kaldırılması, sera gazlarının izlenmesi ve ekosisteme dayalı adaptasyon gibi alanlarda iklim eylemini doğrudan hedef alan projeler, 20 milyon avroya ulaşmaktadır. Hem iklim eylemi alanında kamuoyu farkındalığının hem de belediyelerle sivil toplumun iklim değişikliği etkilerini hafifletmek için atacakları adımların önemi nedeniyle, kısa süre önce bu gruplar için iklim eylemi amaçlı bir hibe programı başlatılmıştır.

İklim değişikliğinin etkisi ve buna ne derece maruz kalınacağı, yerel koşullara bağlıdır. İklim değişikliği doğal felaketler gibi karşı karşıya kaldığımız riskleri artırmakla birlikte, bazen yerel halk için fırsatlar da yaratabilir. Arazi kullanımı veya evde elektrik kullanımı ile ilgili kararlar gibi yerel ve bireysel eylemler, iklim değişikliğini olumlu veya olumsuz yönde etkileyecektir. Kentler, enerji ile bağlantılı küresel Sera Gazı emisyonlarının %70'inden fazlasına sebebiyet vermektedir. İklim değişikliği haftası münasebetiyle düzenlenen faaliyetler, iklim değişikliği üzerindeki bireysel etkimiz konusunda farkındalık yaratılmasına katkıda bulunur, zira herkes sorunun ya da çözümün bir parçası olmayı seçme şansına sahiptir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.