7 Ekim 1980: Bir Yıldız Söndü

7 Ekim 1980: Bir Yıldız Söndü

12 Eylül Darbesi'nden sonra idam edilmiş olan ilk ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu, ölüm yıldönümünde saygıyla ve rahmetle anılıyor.

A+A-

Ankara’nın Balgat ilçesinde 10 Ağustos 1978 gecesi, teravih vaktinde, mahalledeki 5 kahvehane, kimliği tespit edilemeyen kişiler tarafından tabancalar ile tarandı, 5 kişi yaşamını yitirdi. Tarihe 'Balgat katliamı' diye de geçen bu olayda, sol görüşlülere ait üç kahvehanede 3 kişi, ülkücülere ait iki kahvehanede de 2 kişi yaşamını yitirdi.

Bu olayın ardından operasyon başlatılan polis ekipleri, 3 km uzakta, Ülkücülerin yoğun olarak oturdukları Karapınar Mahallesi'ne baskın yaptı ve bir grup genci gözaltına aldı. Gözaltına alınanların içinde, 22 yaşındaki Mustafa Pehlivanoğlu da vardı. 12 Eylül 1980 askerî darbesinden evvel yapılmış olan yargılamadan sonra idam cezasına çarptırılmıştı. 2 sene kadar hapis yatmış olan Mustafa Pehlivanoğlu ile aynı davadan yargılanan İsa Armağan, yatmakta oldukları ve çok sıkı korunan Mamak Askerî Cezaevi'nden kaçtılar. Amaçları yurtdışına kaçmaktı. Fakat aynı günlerde 12 Eylül darbesi yapıldı ve sıkıyönetim ilan edildi. Mustafa Pehlivanoğlu’yla İsa armağan, 18 Ağustos 1980 yılında Kütahya'da saklanmış oldukları bağ evinde yakalanıp yeniden cezaevine kondular. 7 Ekim 1980 senesinde idamı onaylanmış olan Pehlivanoğlu, 7 Ekim'i 8 Ekim'e bağlayan gece yarısından sonra, solcu militan Necdet Adalı'dan birkaç saat sonra, Mamak Cezaevi'nde asıldı ve Ankara Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi.

Denge Olsun Diye

Mustafa Pehlivanoğlu mahkeme süresince polis ifadesinin işkence zoru ile alındığını ve kendisinin masum olduğunu söylemişti. Bunun doğru olduğu ise idam kararını vermiş olan Sıkıyönetim Mahkemesi Hâkimi Ali Fahir Kayacan’ın daha sonra anlattığı anılarında ortaya çıktı. Kayacan, Mustafa Pehlivanoğlu'nun asılan solcu Necdet Adalı'ya denge olsun diye idam edildiğini itiraf etti. Ailesi idamı ancak infazdan 3 gün sonra çocuklarını ziyarete geldiklerinde öğrenebildiler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.