5 Bin Senelik Tarih Ortaya Çıkıyor
Çivril 22. Uluslararası Elma, Tarım ve Kültür Festivali etkinlikleri çerçevesinde “Çivril ve Beyce Sultan Höyüğü Tarihi” hakkında bir panel yapıldı.
5 bin senelik bir geçmişi aydınlatan ve pek çok medeniyete beşiklik etmiş olan Beyce Sultan Höyüğü ile alakalı bir panel yapıldı. Çivril 22. Uluslararası Elma, Tarım ve Kültür Festivali etkinlikleri çerçevesinde yapılmış olan bu panelde Çivril ve Beyce Sultan Höyüğü tarihi konuları anlatıldı. Çivril Kütüphane Salonu’nda yapılan programda konuşmacılar, 5 bin senelik bir tarihi aydınlatan Beycesultan Höyüğü’ndeki arkeolojik kazıların 2007’den beri devam ettiğini ifade ettiler.
Konuşmalarda, bu sene höyüğün doğu ve batı konisinde 2 farklı sektörde kazı çalışmalarının yapıldığı, Doğu konideki yapılan çalışmalarda M.Ö 2000 ila 1650 senelerini kapsayan Orta Tunç Çağı yapıları üstüne olurken, batı konideki çalışmaların M.Ö. 1650 ile 1550 senelerini kapsayan Genç Tunç Çağı’nın erken evresi yapıları üzerine olduğunu dile getirildi.
Günlük Yaşam Kalıntıları
Kazı çalışmalarının neticesinde Doğu konide çok düzenli bir mimariye sahip evsel mekânların ortaya çıktığı, yapıların içerisinden depolama ve işlik alanları gibi günlük yaşamla alakalı alanların belirlendiği, Batı konideyse büyük bir istila sonucunda tümüyle yanan ve terk edilen yapılar üstüne araştırmaları devam ettirdiklerini belirtildi.
Açıklamada bu yılın en heyecan verici bulgusunun, bu evlerden bir tanesinde açığa çıkarılan dokuma alanlarının olduğu, dokuma tarağının, ağırşak hatta dokuma parçalarının bulunmasının dönemi itibari ile bu yerleşim alanını özgün kıldığını, araştırmalar neticesinde de Beyce Sultan Höyüğü’nde Dünyadaki en eski el örgü dokuma örneklerine eriştiklerini ifade ettiler.
Panelde konuşan Çivril Belediye Başkanı Dr. Gürcan Güven, Beyce Sultan Höyüğü, Denizli’nin en eski yerleşim alanlarından bir tanesi olduğunu, bu toprakların 5 bin sene kesintisiz pek çok medeniyete beşiklik ettiğini, buranın değerini daha da artırmak amacı ile gelecek dönemlerde evvela ilçeye arkeo park daha sonrada müze kazandırmak istediklerini belirtti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.