2019 dul ve yetim maaşı ne kadar oldu? Dul ve yetim aylığı başvuru şartları
Devlet tarafından dul ve yetimlere düzenli olarak verilen maaşlara güncelleme geldi. Eşlerden birinin vefatı ya da ebevenylerden vefat etmesi sonrasında dul ve yetim aylığı alınabiliyor. Peki yeni dul ve yetim aylıkları ne kadar oldu?
Devlet tarafından dul ve yetimlere düzenli olarak verilen maaşlara güncelleme geldi. Eşlerden birinin vefatı ya da ebevenylerden vefat etmesi sonrasında dul ve yetim aylığı alınabiliyor. Peki yeni dul ve yetim aylıkları ne kadar oldu?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen yardımlardan biri olarak gösterilen dul ve yetim maaşı, dul kalan veya anne babasını kaybetmiş kişilerin geçimini idame ettirebilmesi için devletin sosyal bir yardımıdır. Emekli ya da hizmet süresi 5 yılı geçmiş kişilerin vefatı durumunda, resmi nikahlı eşi ve çocukları bu haktan yararlanabiliyorlar.
Dul ve yetim aylığının bir diğer bilinen adı ise ölüm aylığıdır. Ölen sigortalının eşine bağlanan ölüm aylığında erkek ya da kadın sigortalı eşin vefat etmiş olması fark etmemektedir. Çocuklar arasında belirli şartlara uygun olarak erkek ya da kız çocuk ayrımı yapılmamaktadır.
2019 DUL MAAŞI NE KADAR?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen dul kalan kadınlar hayatlarına devam etmekte zorlanmamaları için verilen yardımlardan biri olan dul maaşıdır. Geçen yıla oranla bir miktar artarak, 2019 yılı ile birlikte dul maaşları 550 Türk Lirası olmuştur. Bu tutar ortalama olup aşağıda yer alan maaş hesaplama başlığındaki maddelerden yola çıkarak net maaşınızı hesaplayabilirsiniz.
Vefat eden sigortalı kişinin eşine maaşının %50 oranında maaş bağlanmaktadır.
Vefat eden sigortalının çocuğu yoksa eşine maaşının %75’i oranında maaş bağlanmaktadır.
Vefat eden sigortalının bir çocuğu varsa, çocuğa yüzde %25 oranında maaş bağlanmaktadır.
Vefat eden sigortalının çocuklarının her birine %25 oranında maaş bağlanmaktadır.
Çocuk başına ödenen yetim aylığı ve eşe ödenen dul aylığı toplamı, vefat eden sigortalının maaşı üzerine çıkamayacağı için belirli indirimler yapılarak maaş pay edilmektedir.
Anne ve babanın vefat etmiş olması durumunda çocuğa %50 oranında maaş bağlanmaktadır.
Vefat eden sigortalının emekli maaşının %90’ınana kadar yakınlarına maaş bağlanmaktadır. Böyle bir durumda maaş eşe 2, çocuklara 1 hisse olarak pay edilerek hesaplanmaktadır.
DUL VE YETİM MAAŞI ŞARTLARI
Eşi vefat etmiş bir kadın ya da erkek dul aylığını başka bir evlilik yapana ya da öle ne kadar devam etmektedir.
Eşi vefat eden kişi sigortalı olarak bir işe başlar ise duruma göre maaşının yarısı kesilebilmektedir.
Anne ya da babasını kaybeden bir erkek 18 yaşına kadar kesintisiz olarak yetim aylığı almaya devam etmektedir. Öğrenci olarak eğitimine devam eder ise bu yaş sınırı 25’e çıkmaktadır. Bu durum yalnızca erkek çocuğunda malullük durumu olursa değişmektedir. Erkek çoğunun çalışmasına engel olacak maluliyeti bulunması durumunda aş sınır olmadan ömür boyu yetim aylığı hakkı devam etmektedir.
Anne ya da babasını kaybeden bir kız resmi nikahlı olarak evlenmediği sürece, yaşı kaç olursa olsun ölene dek yetim aylığını alabilmektedir. Yetim aylığı alan kız çocuğu evlenir ya da sigortalı bir işe girerse yetim aylığı kesilmektedir. Boşanması ya da işten ayrılması gibi bir durum söz konusu olduğunda maaş tekrar bağlanmaktadır.
Vefat eden sigortalının anne ve babasının aylık alabilmesi için;
Hiçbir sosyal güvence ve gelirinin bulunmaması
Mal varlığının olmaması
Sigortalının vefat etmeden önce bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında olması gerekmektedir.
Dul ve yetim aylığı alınabilmesi için resmi olarak başvuru yapılması ve talepte bulunulması gerekmektedir.
Dul ve yetim maaşı ödemeleri sigortalının ölüm tarihinden sonra gelen ilk aybaşında ödenmeye başlanmaktadır. Başvuru da yaşanan gecikmelerde, başvuru tarihini izleyen ay başında ödemeler yapılmaya başlanır.
DUL VE YETİM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
1) Kayıtlı bulundukları nüfus müdürlüğünden alınacak vukuatlı nüfus kayıt örneği,
2) Kimlik araştırma örneği,
3) 18 yaşını doldurmuş ancak öğrenimine devam eden 25 yaşını doldurmamış yetim erkek öğrencinin okul idaresinden alacağı tasdikli öğrenim belgesi,
4) Aylık bağlanacaklara ait 3’er adet fotoğraf,
5) Emekli olduktan sonra vefat edenlere ait özel belge ve sağlık karne iadesi
6) Erkek yetimler de orta öğrenime devam etmeyenler 20 yaşına kadar, yüksek öğrenimde de 25 yaşına kadar malül olanlar için tam teşekküllü bir hastaneden alınacak olan sağlık kurulu raporu aslı (müracaat tarihinden itibaren son iki yıl içinde alınmış olan rapor geçerlidir.)
7) Kayyum veya vasi tayin edildiyse ilamları,
8) Bu durumda olanların bağlı bulundukları il veya ilçe idari kurulunca düzenlenecek olan muhtaçlık belgesi ve muhtarlıktan verilecek olan mal bildirim belgesi,
9) İlgili kuruma verilecek (SGK) belgelerin aslı veya ilgili makamlarca onaylı sureti
10) Başvuruda bulunacak kişi vefat edenin annesi ve bekar,dul veya boşanmış ise 1,2 ,4 ve 8 numaralarda belirtilen evrakları hazırlayarak ilgili kuruma (SGK ) verilmesi gerekmektedir.
11) Başvuruda bulunacak kişi vefat edenin babası ise 1,2,4 ve 8 numaralarda belirtilen evrakları hazırlayarak ilgili kuruma (SGK) vermesi gerekmektedir. Vefat edenin babası 65 yaşından küçük ise istenilen belgelere ek olarak tam teşeküllü bir hastaneden çalışarak hayatını kazanamayacağına dair sağlık raporunu da almaları gerekmektedir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.