
1944-DOĞU TÜRKİSTAN CUMHURİYETİ’NİN SON ASKERİ ABDULHAMİT BİŞKEK’TE VEFAT ETTİ
12 Kasım 1944’de Gulca başkentli olarak kurulan Doğu Türkistan Cumhuriyeti Milli Ordusunun Kırgizistan’in Bişkek kentinde yaşayan son askeri
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)
12 Kasım 1944’de Gulca başkentli olarak kurulan Doğu Türkistan Cumhuriyeti Milli Ordusunun Kırgizistan’in Bişkek kentinde yaşayan son askeri ve Gazisi Abdulhamit Bekri, 07 Mart 2025’te 97 yaşında iken Bişkek’teki evinde Hakkın rahmetine kavuştuğu bildirildi.
Özgür Asya radyosu Bişkek Temesilcisi Furuze’nin haberine göre Doğu Türkistan Cumhuriyeti’nin hayatta kalan son askeri ve Bağımsızlık Savaşı Gazisi Abdulhamit Bekri hayatının sonuna kadar ülkesinin özgürlüğü ve Milletinin temel insani haklarının elde edilmesi için Kırgizistan’da yürütülen faaliyetlere aktif olarak katılıyor ve heyecanlı konuşmaları ile halkını mücadeleye teşvik ediyordu. Merhum Gazi Abdulhamit Bekri en son İşgalci Çin’in 04 Nisan 1990 Barın Katliamının yıl dönümü törenlerine katılmış ve burada ateşli bir konuşma yapmıştı. Doğu Türkistan Cumhuriyeti Milli Ordusunun kahraman bir savaşçısı olarak Kırgizistan Uygurları İttifak(Birlik) Derneği’nin etkinliklerine aktif olarak katıldı. Bu etkinliklerde genç nesillere Doğu Türkistan Cumhuriyeti ve Milli Ordusu hakkında tecrübelerini ve başından geçenleri anlattı. Ayrıca kendisinin ve Doğu Türkistan Türklerinin İşgalci, sömürgeci ve gaspçi Çin komünist rejiminden çektiklerini kendi hayat hikayesi üzerinden anlatır ve bu acıların kalbinden asla çıkmayacağını Uygurların da Çin’in insanlık dışı suçlarını asla unutmamalarını vurgulardı.
Doğu Türkistan Cumhuriyeti’nin Son Askeri Bekri’nin Vefatı Üzüntü ile Karşılandı
Doğu Türkistan Cumhuriyetinin kuruluşunda asker olarak yer alan ve kuruluşuna tanıklık eden Doğu Türkistan Milli Ordusunun hayatta kalan son askerinin vefatı Doğu Türkistan diasporasında üzüntü ile karşılandı. Dünya Uygur Kurultayı başta olmak üzere Doğu Türkistan ve Uygur STK.ları taziye mesajları yayınladı ve merhuma rahmet ve minnetlerini ifade ettiler ve merhumun Bişkek’te yaşayan ailesine başsağlığı dilediler.
Kırgizistan Uygurları Birlik Derneği Genel Başkanı Asgar Kasimov : Yayınladığı başsağlığı mesajnda ; Doğu Türkistan Milli Ordusunun son askeri Abdulhamit Bekri’nin vefatı büyük bir Uygur toplumu uçun büyük bir kayıp olmuş ve vefatı üzüntü ile karşılanmıştır. Derneğimiz Cumhuriyetimizin canlı tanığını ve aktif üyemizi kaybetmekten derin üzüntü duymaktadır. Merhuma Allah’tan rahmet ve mağfiret kaderli ailesine ve Uygur toplumuna baş sağlığı diliyoruz.
Uygur Akademisi Orta Asya Bölgesi Başkan Yardımcısı Dr. Ekbercan Bahattinov :
Yayınladığı Baş sağlığı mesaj Şöyle ; ” Doğu Türkistan Milli Ordusunun son askeri Abdulhamet Bekri Akamızın vefatını üzüntü ile karşılıyoruz. Merhuma Allah’tan rahmet ve mağfiret ve kaderli ailesine başsağlığı diler acılarını yükten paylaşıyoruz. Merhum Büyüğümüz Bekri, Uygur halkının yakın tarihine, özellikle 1944-1949 Doğu Türkistan Cumhuriyetinin kuruluşuna tanıklık etmiştir. Aynı zamanda Uygur Gençlerine rol model olan isimlerden biriydi. Uygur toplumunun, özellikle “İttıfak ” gazetesinin aktif destekçiyllerinden biri idi. Merhum “Vatansever özgürlük savaşçılarından biri idi. Onun Fedakarlığı ve gösterdiği kahramanlıklar özgürlük ve bağımsızlık tarihinde asla unutulmayacaktır.” dedi.
Gazi Abdulhamit Bekri Kimdir ?
1944- Gulca başkentli Doğu Türkistan Cumhuriyeti Milli Ordusunun hayatta kalan son askeri Gazi Abdulhamit Bekri 1928 yılında Doğu Türkistan’ın Kazakistan sınırındaki İli Vilayetinin merkezi Gulca kentinde dünyaya geldi ve Aydın mahallesinde bulunan bir Okula devam etti.
Doğu Türkistan Cumhuriyetinin kuruluşundan bir yıl sonra 8 Nisan 1945’te kurulan Doğu Türkistan Milli Ordusuna Asker oldu ve Gulca 2. İhtiyat Alayında er olarak göreve başladı. kuruldu. Bay Ablimit Bekri,946’nın başlarında ulusal orduya çağrıldı ve 2. Yedek Piyade Alayı’nda görev yaptı. 1948’e kadar, Doğu Türkistan Milli Ordusunun başkent Urumçi’ye yönelik ileri harekatına katıldı. 2. İhtiyat Ordusu 5.Alayında görevli iken Stalin’in baskısı ve ihaneti ile Manas Nehri kıyısında duurdulan ileri hareket operasyonlarında savunma birlikleri arasında yer aldı. Gulca’nın kurtarılmasında dönüm noktası olan Harembağ Muharebesi ile Çin İşgal Ordusunu Manas Nehri kıyılarına kadar sürüldüğü savaşlarına katıldı. 1951-1952 yıllarında Urumçi Polis Okulu’nda eğitimini tamamlayarak 1952-1955 yılları arasında Gulca Emniyet Müdürlüğünde Polis Memuru olarak çeşitli birimlerde çalıştı. Çin İşgal rejiminin Milli Ondu mensuplarına yönelik intikamcı, ayırımcı ve kötü davranışları yüzünden ileride kendisinin tutuklanacağı endişesi ile 1955 yılında ailesiyle birlikte Kırgızistan’a göç etmek zorunda kaldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.