15 Günde Her Şey Yok oldu

15 Günde Her Şey Yok oldu

Ülkemizde şaraplık üzüm üretiminin % 35'nin, çerezlik ayçiçeğininse % 30'unun üretildiği Denizli'nin Çal ilçesinde geçen 15 günde sağanak ile etkili olan dolu, büyük hasara yol açtı.

A+A-

Çal ilçesi geçtiğimiz 15 günde son 60 senenin en şiddetli sağanağı ve dolu yağışını beraber yaşadı. Ceviz büyüklüğünde yağan dolu ilçede bilhassa ekili alanlara, büyük zarar verdi. T Şaraplık üzüm ve ayçiçeğinin yanında haşhaş, buğday, arpa ve mısır gibi ürünlerin yetiştirilmiş olduğu ekili alanlarda zarar oluştu.


Ayçiçeği tarlalarında meydana gelen dolu yağışı sebebi ile parmak kalınlığında başlar kırıldı. Devlet denetiminde yetiştirilmesine izin verilen haşhaşlar da doludan zarar gördü ve delinip, içine su girince çürüdüler.

Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, dolu sebebi ile hububatta 6 bin dekar, mısırda 8 bin dekar, ayçiçeğinde ise 10 bin dekar alanda hasarın meydana geldiğini ifade ederek, Çal bölgesinde % 60 çekirdek, % 40 mısır 2 ana ürünün olduğunu, çiftçinin büyük emek verdiğini,  içinde bulunulan ayçiçeği tarlasının çapasının, ekiminin her türlü işleminin bittiğini, şu anda çiftçinin, dekar başına ortalama 500 TL masraf yaptığını, yağan dolu ile beraber çiftçinin yapmış olduğu masrafın da gittiğinin, satacağı ürünün de gittiğini belirtti.

AYÇİÇEĞİ VE ÜZÜM PİYASASINI ETKİLER

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan ise,  durumun ağır ve zor olduğunu, emeklerin tamamen gittiğini, büyük hasarın olduğunu, devletin milletine sahip çıkacağını,  kışın yağışların az olduğunu ama son 15 günde yağmur ile beraber yağan dolunun, her şeyi götürdüğünü,  durumun gerekli yerlere iletildiğini dile getirdi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.