''Bütün Türklerin Derdi Bizim İçin Önemlidir'

''Bütün Türklerin Derdi Bizim İçin Önemlidir'

''Bütün Türklerin Derdi Bizim İçin Önemlidir'

A+A-

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı tarafından 28 yıldır geleneksel olarak her haftanın Cumartesi günleri düzenlenen Süleymaniye Kürsüsü Konuşmaları adı altında gerçekleştirilen bu haftanın Konferans  konusu  “ TÜRKLÜĞÜN ORTA DOĞUDAKİ SICAK GÜNDEMİ”  idi. 14 Ekim 2017 Cumartasi günkü Konferansın Konuşmacısı Azerbaycan Paralamentosu Üyesi  ve Milletvekili Sayın Ganire Paşayeva idi. Sayın Milletvekili Ganire paşayeva Konferansta Doğu Türkistan Türklerinin sorunlarını de  Türk dünyasının diğer sorunlu meseleler ile birlikte  gündeme getirdi.


Konferansın soru- Cevap kısmında söz alan Uyghurnet.org yayın Yönetmeni söz alarak şunları söyledi :

Sayın Milletvekilim :

Sizin çalışma ve faaliyetlerinizi sosyal medyadan takip ediyoruz. Avrupa Parlamentosu başta bütün plaftformarda ve her vesile ile Doğu Türkistan sorununu gündeme getiriyorsunuz.Bunun için size bir kez daha  minnet ve şükranlarımı sunuyorum.Siz sadece Azerbaycanı’mızın Milletvekili değil,biz Doğu Türkistanlı Kardeşlerinizin de Milletvekilisiniz.Siz tüm Türk dünyasının Milletvekilisiniz.

Bugün Doğu Türkistan’dan tarihin şimdiye kadar hiç kaydetmediği çok ağır bir baskı,zulüm ve soykırım uygulanmaktadır. Eğitimde ve  ve günlük konuşmalarda  Türkçe yasaklanmıştır.Uygurlar Kazaklar ve diğer Türklerin  kendi aralarında kendi ana dilleri ile konuşması  yasal olarak suç haline getirilmiştir. Çin’in sözde Uygur Özerk Bölgesel Eğitim Bakanlığı bir genelge ile 2017/ 2018 döneminden itibaren Tükçeyi eğitimde yasaklamıştır.Önceki yıllarda basılan Türkçe Ders kitapları ve eğitim araçları tamamen yok edilmiştir. Türk öğrenciler ve Öğretmenlerin dahi kendi aralarında kendi ana dilleri olan Türkçe ile konuşmaları ve  iletişim kurmaları dahi engellenmiş ve yasaklar kapsamına alınmıştır. Doğu Türkistan bugün bir açık hava hapishanesi haline getirilmiştir.Ailelerin büyükleri anne babalar “Eğitim Merkez’leri” adı verilen Çin Şövenizminin Nazı Temerküz kamplarına hapsedilmiştir. Onların çocukları, masum yavrularımız anasız- babasız ve sahipsiz olarak sokağa terk edilmiştir. Günümüzde Doğu Türkistan sorunu de uluslar arası konjöktür denilerek Çin’in ekonomik ve siyası baskıları sonucu siyası dengeler öne sürülerek Türkiye dahil tüm dünyada gündemden düşürülmüştür. Sizin bundan sonraki çalışmalarınızda de şimdiye kadar olduğu gibi özellikle Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamenetosundaki faaliyetlerinizde Doğu Türkistan meselesini de gündeme getirmenizi özellikle talep ediyoruz. Size  şimdiden teşekkürlerimizi sunar, sağlık,esenlik ve Türk dünyasına yönelik çalışmalarınızda başarılar dilerim.” dedi.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta

 

Milletvekili Ganire Paşayeva : Çin Büyükelçisi Uygur Türklerini Günedeme Getirdiğim İçin Beni Şikayet Etti  

Bunun üzerine  cevabi olarak konuşan Sayın Ganire Paşayeva şunları ifade etti. : “Ben sizin sorunlarınızı yanı Doğu Türkistan’daki baskı,zulüm ve insan hakları ihlallerini çok iyi biliyorum.Katıldığım bütün platformlarda elimden geldiğince dillendirmeye çalışıyorum. Geçenlerde yine böyle bir toplantı’da Doğu Türkistan meselesini gündeme taşıyan bir konuşma yaptım. Bu toplantı’da yabancı Temsilciler de vardı. Benim üzerimden yapılan şikayet her halde bu yabancı Temsilciler tarafından iletilmiş olacak. Çin’in Bakü Büyükelçisi beni Azerbaycan Dış İşleri Bakanlığı’na şikayet etmiş. Beni davet ettiler.Ben de Çin Büyükelçisine şunları ifade ettim.  ” Doğu Türkistan Türkleri benim kardeşlerim ve soydaşlarım. Onların sorunları beni her zaman ilgilendirir. Onlar  baskı ve zulüm altında.Sizin Soydaşlarınız onlar gibi yanı benim Uygur Soydaşlarım gibi başkalarının baskı ve zulmü altında olsa idiler ne yapardınız ? Nasıl Davranırdınız ? Nasıl Bir Karşılık verirdiniz ? şeklinde karşı bir soru yönelttim. ve tepki gösterdim.”şeklinde cevaplandırdı.

Bütün Türklerin Derdi Bizim İçin Önemlidir ve Aynı Değerdedir.

Bugünkü Korferansımızın konusu Ortadoğudur. Ama.biz yine Tüm Türk dünyasının meselelerini gündeme getirmeye  ve  bu vesile ile bir kez daha hatırlamaya ve hatırlatmaya çalıştık.Kırım,Ahıska Türkleri, Karabağ, Doğu Türkistan ve diğer Coğrafyalarımızın mevcut sorunları Soydaşlarımızın mesleleleri bizin için aynı değerdedir ve biz bu sorunlarımızı ayrı şekilde önemsiyoruz.Bu nedenle bütün çalışmalarımızda ve katıldığımız Sivil Toplum Kuruluşlarının bütün toplantılarında ve faaliyetlerinde aynı şekilde gündeme getirmeye çalıştık. Ve çalışmaya devam edeceğiz.”şeklinde konuştu.

İlgili resim

Doç.İbrahim Alkış : Türk Milleti Türk Dünyasının ve Doğu Türkistanlı Kardeşlerimizin Sorunlarının Çok İyi Farkında

Daha sonra soz alan İstanbul Üniversitesi öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.İbrahim Alkış ise şöyle konuştu ; “ Biz Türk Milleti olarak  Türk dünyasının ve günümüzde en sıkıntılı ve zor  durumdaki Doğu Türkistanlı Kardeşlerimizin sorunlarını ve dertlerini çok iyi  ve yakından biliyoruz. Ancak,Yöneticilerimizin  devlet adamlarımızın bu konuda  maalesef yeterli ilgi göstermediğini   düşünüyorum. Biraz evvel söz alan Hamit Göktürk bey çok iyi bilirler ve kendileri de orada bizimle beraber  idi. Geçtiğimiz yıllarda bir Sayın Başbakan Yardımcımız  İstanbul’da Türk dünyası ve Doğu Türkistan ile ilgili Vakıf ve Dernekleri davet etti.Yukarıda özel olarak 2-3 saat kadar kendilerine Doğu Türkistan konusunda brifing verdik.Daha sonra basın açıklaması yapan bu Sayın Başbakan Yardımcımız Doğu Türkistan’dan Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi olarak bahsetti. Yanı bizim 2-3 saat dile getirdiğimiz Doğu Türkistan kelimesi bir anda Xinjiang oldu,

Türk dünyası konusunda Türkiye Cumhuriyeti devletimiz bir lokomotif rolü üstlenmelidir. Lokomotif katarı nereye çekerse yanı Ön teker nereye giderse arka teker de onu izleyerek  yol alır ve ilerler.  Şu anda önemli olan Lokomotifin nereye gittiği meselesidir. Bu konu çok önemlidir.  Doğu Türkistan ve diğer Türk dünyasının meselelerinde devletimiz lokomotif olmalıdır diye düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva’ya Gök Bayrak ve Uygur Doppası Takdim Edildi

Konferans bitiminde Konferasın Konuşmacısı ve Azerbaycan Milletvekili Sayın Ganire Paşayeva’ya Doğu Türkistanlı Şaire ve Aktivist Nurala Göktürk tarafından Doğu Türkistan’ın ay yıldızslı Gök bayrağı ile Uygur hanımılarının başına taktığı bir Çimendoppa takdim edildi..Uygur Doppasını başına takan Sayın Mililetvekili Ganire Paşayeva Gökbayrağı öperek aldı ve teşekkür ederek Doğu Türkistanlı katılımcılar ile birlikte bir hatıra fotoğrafı de çektirdi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.