Yazın Kar Şerbeti İçin Çameli'ye Kar Kuyuları

Yazın Kar Şerbeti İçin Çameli'ye Kar Kuyuları

Denizli’nin Çameli İlçesinde yaz aylarında sıcak günlerinde çok tüketilen ve sevilen kar şerbeti, kış aylarında depolanan karın vişne, nar suyu ve pekmezle karıştırılmasından elde ediliyor

A+A-

Kar şerbetinin hazırlanmasında kullanılan kar ise Çameli’nin yüksek kesimlerindeki çevresindeki yüksek kesimlerden mevsimlik işçiler tarafından toplanıyor. İşçilerin kürekle topladıkları kar, traktörlerle ağaçlık alana taşınıyor. Toplanan kar yığınlarının üzeri güneşi görmemesi için meşe ve çam ağaçlarının yapraklarıyla kapatılıyor.Kilosu 1 - 2 lira arasında değişen fiyatlarla halka sunulan kar, vişne, nar suyu ve pekmezle karıştırılarak şerbete dönüştürülüyor.

Dedelerinin geçmiş yıllarda kar toplayıp, gömerek bunları yaz aylarında sattığını ifade eden İsa AKYOL , "Ailemiz 40 yıldır bu işi yapıyor. Her yönüyle doğal, ayak basılmamış karları yerlerden toplayıp gömüyoruz. Buzdolabı olmadığı dönemlerde bu işler vardı. Biz hala atalarımızdan gelen geleneği sürdürmeye çalışıyoruz" dedi. 

Yaklaşık 5 ay boyunca karın kar kuyusunda beklediğini ve üzerini kapattığımızda hiç erimediğini Kar Kuyusunda şu anda 2 adet var toplamda 30 ton kar’ı burda saklıyoruz dedi 

İsa Akyol Çameli İlçesinde Akyol Şerbet Adlı Dondurmacı dükkanımız var yazın şerbet ve dondurma satıyoruz "Topladığımız karları, yazın vatandaşları serinletmek için kar şerbetinde kullanıyoruz. Amacımız, Vatandaşlarımızı yazın bunaltıcı sıcağında doğal karla buluşturarak kar şerbetiyle serinletmek" diye konuştu.

İşin zorluklarının yanında güzelliğinin de olduğunu aktaran AKYOL , "Sağlıklı olduğum sürece bu işi yapacağım" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.