Türkiye’de Kaç Suriyeli Dilenci Var ?

Türkiye’de Kaç Suriyeli Dilenci Var ?

AFAD Başkanı Fuat Oktay, Türkiye’ye sığınan Suriyeli mülteci sayısının 2 milyon 750 bine ulaştığını açıkladı. Sığınmacılara 10 milyar lira harcandığını belirtti. AB’nin Türkiye’ye vadettiği 3 milyar euronun belli şartlarda kullanılabileceğini vurguladı.

A+A-

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nde sunum yapan AFAD BaşkanıFuat Oktay’a “Türkiye’deki Suriyelilere vatandaşlık verilecek mi? Sığınmacılar köylere yerleştirilecek mi?” diye soruldu. Suriyeliler için çerçeve belge hazırladıklarını belirten Oktay, “Vatandaşlık ve sığınmacıların köylere yerleştirilmesine konularına siyasi irade karar verir” cevabını verdi.

2 MİLYON 750 BİN SIĞINMACI

2011 Nisan ayında 252 kişiyle başlayan Türkiye’deki Suriyeli sığınmacı sayısı 2 milyon 750 bine ulaştığını söyleyen Oktay, “Parmak izini aldığımız kimin nerede olduğunu bildiğimiz 2 milyon 750 bin Suriyeli nüfus var Türkiye’de” dedi. Oktay, Suriyeli dışında 300 bin Irak, Afgan, Orta Asya ve Kuzey Afrikalı bulunduğunu söyledi.

3 MİLYAR EURO DENETİMİ

Oktay, Aylan bebeğin Ege’de ölümünden sonra Avrupa Birliği liderlerinin açıklamalarının Suriyeliler’de “herkese para ve ev veriyorlar” algısı oluşturduğunu söyledi. On binlerce insanın Avrupa’ya geçmek için yollara düştüğünü kaydeden Oktay, “Avrupa’da bir panik başladı. Ondan sonra AB ile anlaşma yapıldı” dedi. Avrupa Birliği ile anlaşmadan sonra Türkiye’deki sığınmacıların tamamının Avrupa’ya geçeceğinin doğru olmadığını belirten Oktay, “Avrupa’ya kaçak geçen göçmen sayısı kadar Türkiye’den düzenli göçmen gönderilecek. AB ülkeleri ne kadar almak isterse o kadar alacak. 2.7 milyon Suriyelinin tamamı eritilmeyecek. AB’den gelecek 3 milyar euro fonu kullanmak için Türkiye belli denetimlerden geçecek” dedi.

40 bin dilenen Suriyeli var

Suriyeli dilencilere para verilmesine de karşı çıkan Oktay, Suriyeli kadın ve çocukların dilencilik üzerinden istismar edildiğini ifade etti. 2013 yılında büyükşehirlerdeki 40 bin dilenciyi kamplara götürdüklerini ifade eden Oktay, dilenen sığınmacıları kamplarda kalmaya ikna edemediklerini ve önce Suriye’ye oradan yeniden büyükşehirlere döndüklerini söyledi.

Dilenciler katılırsa 3-5 katına çıkar

Sığınmacılara harcanan paranın Sayıştay denetiminde olduğunu belirten Oktay, “Sokakta dilense de Türkiye sınırları içinde bütçeden giden harcamadır. Almanya’da bir mültecinin aylık gideri 700 euro. Günlük 28 dolar yapıyor. Bu hesaba göre bizim sığınmacılara harcadığımız para üç beş katına çıkar. 10 milyar dolar BM standartlarındaki harcamadır. Kamp dışında kalan 2 milyonun üzerindeki nüfus için harcanan para bunun içinde değildir” dedi.

9 milyon Suriyeli gelirse

21 milyon nüfuslu Suriye’den iç savaştan sonra 5,5 milyon kişinin ülkesini terk ettiğini belirten Oktay, 12 milyon Suriyeli’nin evlerini terk ettiğini belirtti. Oktay’ın bu sözleri üzerine “Başbakan 100 bine kadar Suriyeli alabiliriz demişti. 100 bin nerede 3 milyon nerede? 9 milyon olursa ne olacak?” sorusu geldi. Oktay, “9 milyon Suriyeli Türkiye’ye gelmez. Gelirse karşılarız. Ama bu sadece Türkiye’nin değil, bütün dünyanın problemi haline gelir” dedi.

Rakamlarla sığınmacı gerçeği

Suriyelilere harcanan para 10 milyar doları geçti. 12,5 milyon Suriyeliyi hastanelerde tedavi ettik.

■ 500 bin sığınmacı hastanede yattı. 300 bini ameliyat oldu.

■ 900 bin okul çağındaki Suriyeli çocuğun 495 bini okula gidemiyor.

■ 270 doktora, 40 bin lisans, 4 bin civarında yüksek lisans mezunu Suriyeli sığınmacı var.

■ Sınırın Suriye tarafında sığınmacılar için yapılan 10 kampı da destekliyoruz.

Oy kullanacaklar mı?

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, 29 Nisan 2011’de Türkiye’ye giriş yapan Suriyeliler’in 5 yıllık sürelerinin dolduğunu, Türkiye’de bu yıl “referandum” veya “erken seçim” olursa yaklaşık 500 bin sığınmacının oy kullanabileceğini ifade etmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.