Türk Büro Senin Hukuk Zaferi

Türk Büro Senin Hukuk Zaferi

Türk Büro Sen Sendikamız, Dikimevi Vergi Dairesi Müdürlüğünde gelir uzmanı olarak görev yapan üyemizin 2013 yılı içerisinde kullanmış olduğu mazeret izinlerinin yıllık izinden mahsup edilmesine ilişkin idarenin bila tarihli ve 3689 sayılı işleminin iptali

A+A-

İdare Mahkemesi 657 Sayılı Dmk’da Öngörülen Mazeret İzinlerinin İdare Tarafından Yıllık İzinden Düşülemeyeceğine Karar Verdi. 

Ankara 8. İdare Mahkemesi 06.05.2015 tarih, 2014/821 E. ve2015/791 K. sayılı karar ile sendika üyemizin 2013 yılı içerisinde kullandığı 36,5 saat iznin niteliği itibariyle mazeret izni olduğu görüldüğünden, bu iznine ilişkin olarak her 8 saati bir günlük çalışma süresine denk gelecek şekilde hesaplandığında 4 güne tekabül ettiği ve bu 4 günlük sürenin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104/C maddesi kapsamında değerlendirilerek, bir yıl içerisinde toplam 10 güne kadar verilen mazeret izninden düşülmesi gerekirken,yıllık izninden düşülmesi yolunda tesis edilen dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık görülmeyip dava konusu işlemin iptaline karar vermiştir.

 

Bilindiği üzere 657 Sayılı DMK Madde 104’te mazeret izinleri şu şekilde tanımlanmıştır:

A) Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle,doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için ön görülen süre kadar izin verilir.

B) Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun,kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerineyedi gün izin verilir.

C) (A) ve (B) fıkralarında belirtilen hâller dışında,merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir. Zaruret hâlinde öğretmenler hariç olmak üzere, aynı usûlle on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde, ikinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düşülür.

D) Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.

 

Memurların mazeret izinlerini 657 Sayılı DMK’da belirtilen şartlarda kullanmasına rağmen, kurumun bu izinleri yıllık izinden düşmesi büyük bir haksızlıktır. Bazı kamu kurum ve kuruluşlarında personelin mazeret izinleri yıllık izinlerinden düşülmekte olup, Ankara 8. İdare Mahkemesi’nin bu konudaki kararı emsal niteliği taşıyacaktır. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.