Tin: ''Türkiye Artık Kendi Teknolojisini üretecek''

Tin: ''Türkiye Artık Kendi Teknolojisini üretecek''

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Araştırma Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın komisyonda kabul edildiğini ve Meclis genel kurulunda görüşülmekte olduğunu belirterek, “Yasa tasarısı ile araştırma geliştirme faaliye

A+A-

AK Parti Denizli Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Kâtip Üyesi Şahin Tin, Araştırma Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun tasarısının kapsamına, tasarım merkezlerinde, tasarım personelinin de dahil edildiğini belirterek, “Çalışan personelin niteliğini artırmak amacıyla doktora, yüksek lisans ve lisans mezunları için farklı oranlarda gelir vergisi istisnası getiriliyor. Bunun yanında temel bilimler alanları mezunlarının istihdamı da teşvik ediliyor” dedi.

DIŞA BAĞIMLILIK AŞILACAK

Türkiye’nin artık kendi teknolojisini üreten bir ülke olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini vurgulayan Milletvekili Şahin Tin, araştırma ve geliştirme çalışmalarına önemli destek sağlayan yasal düzenlemeyle ülkenin teknolojide dışa bağımlılığının azaltılmasının amaçlandığını vurguladı.

 

Milletvekili Şahin Tin, “Komisyonda kabul edilerek meclis genel kurulunda görüşmeleri başlanan yasa tasarısı ile yükseköğretim öğrencilerine verilen burs, kredi ve her türlü nakdi yardımlara ilişkin ödemeler, Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yapılacak. Yükseköğretim Kanunu'nda, “doktora sonrası araştırma” tanımı yapılıyor. Doktora sonrası araştırma, “Doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık veya sanatta yeterlik eğitimi sonrasındaki 7 yıl içerisinde bir yükseköğretim kurumunda azami 3 yıl süreyle gerçekleştirilen araştırma yoluyla deneyim kazanımı" olarak tanımlanıyor. Ayrıca, ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen bilimsel yarışmalarda ilk üçe giren öğrencilere ilgili dallardaki lisans programlarına yerleştirilmelerinde ek puan uygulanarak bilim alanında başarılı öğrenciler teşvik ediliyor. Araştırma, geliştirme, tasarım ve yenilik projeleri ile üniversite-sanayi işbirliği faaliyetleri sonucu elde edilen gelirler, döner sermaye işletmesinin ayrı bir hesabında toplanacak. Bu gelirlerden herhangi bir kesinti yapılmayacak. Bu kapsamda görev yapan öğretim elemanına ödenecek gelirin yüzde 85'i, herhangi bir vergi kesintisi yapılmaksızın ilgili öğretim elemanına ödenecek. Kalan tutar, yasada belirtilen işler için kullanılacak. Bu kapsamda değerlendirilecek proje ve faaliyetlere, öğretim elemanının müracaatı doğrultusunda, üniversite yönetim kurulunun izni ile karar verilecek” dedi.

YENİLİK YAPIP KAZANANA VERGİ İSTİSNASI

Milletvekili Şahin Tin, Yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinde olduğu gibi, ülke açısından stratejik önem taşıyan tasarım faaliyetlerinden elde edilen kazançların da 31 Aralık 2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaf olacağını belirterek, “İhtisas teknoloji geliştirme bölgelerinde çalışan tasarım personelinin görevleri ile ilgili ücretleri de 31 Aralık 2023'e kadar her türlü vergiden istisna tutulacak. Ar-Ge, yazılım ve tasarım personelinin hafta tatili ve yıllık ücretli izin süreleri ile ulusal bayramlar ve genel tatil günlerine isabet eden ücretleri istisna kapsamına alınarak, bu personelin daha esnek çalışmasına olanak sağlanacak” diye konuştu.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.